Pretraga

Pogledajte raspored i sažetak svega što se u utorak dogodilo u obrazovanju

A- A+

Započeo je sedmi tjedan online nastave u Hrvatskoj.  Za točno dva tjedna, ako epidemiološka situacija ostane povoljna, u klupe će se vratiti učenici razredne nastave (1. do 4. razreda), a kako je Vlada odlučila u četvrtak, državna matura pisat će se od 8. do 29. lipnja. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

Foto: srednja.hr

20:30h Novi video na našem YouTube kanalu iz serijala ‘Kako si?’

19:18h [Glas maturantice] ‘Pri upisu za faks gledaju se ocjene, a ne sposobnost i nije u redu da su gimnazijalci zato u prednosti nad stukovnjacima’

Na redakcijsku adresu dobili smo još jedno pismo učenice, ovoga puta maturantice strukovnih škola. Učenica je željela ostati anonimna, a u svome pismu ističe kako su zbog postupaka nadležnih tijela za provedbu mature, učenici završnih razreda srednjih škola u velikoj neizvjesnosti. Smatra i da su u neku ruku strukovnjaci u odnosu na gimnazijalce zakinuti pri upisima na fakultete, jer se za upis uglavnom gledaju ‘ocjene, a ne sposobnost’. Iznosi i nekoliko svojih prijedloga oko načina upisa na studije. Pismo učenice pročitajte ovdje.

17:39h Maturantima prvo poslali upitnik, a zatim ga naglo povukli: Iz NCVVO-a objasnili gdje je nestala anketa za učenike

Proteklog petka maturanti su od ispitnih koordinatora svojih škola dobili upitnik kojeg moraju ispuniti, a anketno istraživanje provodio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Glavna tema bili su stavovi maturanata o državnoj maturi, ali i online nastavi. No, svega nekoliko trenutaka nakon što su zamoljeni da ga ispune, upitnik je ‘povučen’ i odgovoriti na pitanja iz njega već isti dan nije bilo moguće. Što se dogodilo, pročitajte na linku.

16:58h U pauzi od učenja i dok čekate da se otvore autoškole, okušajte se u kvizu temeljenom na pitanjima iz vozačkih ispita


16:31h Raspored online nastave i videolekcije za utorak, 28. travnja

Raspored nastave za utorak, 28. travnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.48 MB]

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

 
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.47 MB]

16:27h [Kako si?] Dr. Google – imam li COVID-19 ili kiberohondriju?

U novoj epizodi serijala ‘Kako si?’ koji radimo sa studentima psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, razgovaramo o bolesti novog doba – kiberohondriji. To je ono kada vas boli glava pa idete guglati i pronađete da imate tešku i neizlječivu bolest. Studentica Iva nam je objasnila što nam na psihološkoj razini to čini i zašto treba izbjegavati takvo guglanje. Premijera je večeras u 20 sati, a kako ju ne biste propustili, savjetujemo da se pretplatite na naš YouTube kanal.

16:20h Knjižnice su se otvorile, no ne morate žuriti vraćati knjige: Evo do kada se zakasnine opraštaju

Između ostalog, danas su se otvorile i knjižnice. Međutim, iako su se neki možda zabrinuli jer je rok za povratak knjige koju su posudili istekao, a oni ne mogu doći do grada u kojem se knjižnica nalazi – razloga za brigu nema. Gradske knjižnice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku još uvijek vam neće obračunavati zakasninu. Više čitajte na linku.

14:44h Stožer: Preporuke za škole su gotove, studenti koji se vraćaju iz BiH morat će u samoizolaciju

U Hrvatskoj je danas devetero zaraženih koronavirusom, a od 11. svibnja u škole se vraćaju učenici razredne nastave, ali pritom će se zbog trajanja epidemije morati provoditi preporuke s ciljem suzbijanja širenja zaraze.

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite novinari su pitali ravnatelja HZJZ-a, Krunoslava Capaka, jesu li preporuke HZJZ-a dovršene. Kazao je da je prva verzija gotova, ali detalje nije želio otkriti prije razgovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

– Ovo je jako teško pitanje, mi radimo te preporuke i imamo draft verziju preporuka. Međutim, nismo te preporuke još iskomunicirali s resornim Ministarstvom niti s Kriznim stožerom. Ja sam više puta rekao, pustite nam vikend, ponedjeljak i utorak. Dakle, sutra ću vam o tome znati reći nešto više, ne bih izlazio s time dok to ne iskomuniciramo s resornim Ministarstvom i drugim zainteresiranim stranama, odgovara Capak.

Hoće li u njima stajati i preporuka da djeca ostanu kod kuće ako imaju s kim ostati?

– U tim preporukama sigurno nećemo razraditi sve detalje i sve mogućnosti koje postoje. Ako se pojavi više pitanja u tom smjeru, onda ćemo u upute staviti i taj slučaj, rekao je Capak.

Od 11. svibnja započinju laboratorijske, kliničke i umjetničke vježbe za studente, ali u manjim grupama. Novinari su Capaka pitali što će biti sa studentima iz BiH, koji da bi prisustvovali vježbama moraju prijeći granicu, pa se nameće pitanje hoće li morati na dva tjedna u samoizolaciju i hoće li smjeti živjeti u domovima.

– Što se tiče studenata iz BiH, oni po sadašnjim našim preporukama i uputama moraju u samoizolaciju, nakon ulaska u RH. To se, naravno, može riješiti i na druge načine, mi ćemo razgovarati s onima koji organiziraju njihov dolazak i održavanje vježbi oko toga kako se to može riješiti, kaže Capak.

Na pitanje hoće li se od 11. svibnja učenici moći vratiti izvanškolskim aktivnostima poput škole stranih jezika, Capak je odgovorio da ‘ne zna odgovor’.
U Njemačkoj je danas, nakon svega par dana od povratka dijela učenika u klupe, zatvorena jedna škola – jer je jedan od učenika pozitivan na koronavirus. Bi li se kod nas u tom slučaju zatvorila cijela škola i koliko su precizne upute za škole bilo je posljednje pitanje vezano uz školstvo.

– Naše upute će biti precizne koliko to jedna općenita uputa može biti. Mi ne možemo razraditi sve situacije koje se potencijalno mogu dogoditi oko organizacije bilo koje aktivnosti. U tome molimo da nam pomognu oni koji te aktivnosti provode, oni nam detaljno mogu reći što bi sve trebalo propisati. Mi nismo odredili nekakvu granicu temeljem koje ćemo vraćati pojedine mjere. Ako ustanovimo da imamo žarište zbog toga što se u školi prenio virus, mi ćemo sasvim razmotriti tu mogućnost i donijeti odluku da takva daljnja žarišta spriječimo, rekao je Capak i dodao da će se na dnevnoj bazi razmatra epidemiološka situacija i eventualni povratak ili popuštanje mjera.

14:42h SDP u proceduru uputio zakon kojim predlaže ukidanje mature za 2020.; mladež HSLS-a traži odgodu

Ako se epidemiološka situacija znatno ne promijeni, državna matura pisat će se od 8. do 29. lipnja, odlučila je tako Vlada na svojoj sjednici u četvrtak. SDP je i prethodno iznio stav da bi se matura za ovu godinu trebala ukinuti, a danas su u proceduru uputili i Prijedlog dopuna zakona o obrazovanju kojim bi se za ovu školsku godinu ukinula državna matura. Istodobno, mladež HSLS-a poslala je priopćenje u kojemu iznose mišljenje da bi se matura trebala odgoditi za kolovoz ili bi ju trebalo zamijeniti prijemnim ispitima. Više na poveznici.

13:48h Bandić: Bit će manjih preraspodjela u školama

Kako piše Telegram.hr, na današnjoj konferenciji Kriznog stožera u Zagrebu na novinarsko pitanje kako će funkcionirati škole u Gradu Zagrebu, Bandić je ustvrdio da će do početka školske godine svi vrtići i škole funkcionirati ‘u uvjetima u kojima je to moguće’.

– Na dvije škole i dva vrtića imamo crvene naljepnice. Ostale žute se pretvaraju u zelene, a koliko smo ih uspjeli pretvoriti unatrag dva tjedna objavit ćemo danas. Bit će manjih preraspodjela u školama. U 97 do 98 posto slučajeva svi će ići u svoje škole. U desetak škola i vrtića će biti prenamjene i tu će se djeca morati prebacivati busom dok se ne riješi normalan tijek stvari, kazao je Bandić.

13:04h Otvoren je NSK i ima ‘drive-in’ uslugu: Rade i druge knjižnice, pogledajte koja sve pravila moramo poštivati

Od danas se u Hrvatskoj ponovno za korisnike otvaraju knjižnice, a Stožer civilne zaštite izdao je posebna pravila pod kojima će tijekom epidemije raditi. Otvorena je i Nacionalna i sveučilišna knjižnica koja je uvela i drive-in uslugu povrata knjiga. Više čitajte na linku.

12:42h Od danas kreće popuštanje mjera

Uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju, Vlada je odlučila popustiti neke od mjera ograničenja uvedenih slijedom proglašene epidemije bolesti COVID-19. Određene aktivnosti omogućit će se kroz tri faze, od 27. travnja, zatim od 4. svibnja te od 11. svibnja (kada se otvaraju ustanove razredne nastave).

Evo što je sve od danas omogućeno:

1. Rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra.
2. Nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (primjerice, postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio).
3. Uvedene su javne gradskih i prigradskih prijevoznih linija i brzobrodskih linija za otoke koji nisu povezane trajektnom linijom (infromacije o ZET-u nalaze se ovdje).
4. Rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.
5. Treninga sportašica i sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.
6. Provođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

11:06h Gotovo polovica roditelja zadovoljna online nastavom:

Dnevnik Nove TV jučer je objavio rezultate istraživanja o stavovima roditelja učenika osnovnih i srednjih  o online nastavi. Istraživanje je provela agencija IPSOS.

U 49% slučajeva roditelji su zadovoljni funkcioniranjem on-line nastave za učenike. S nekim je elementima zadovoljno 21% roditelja, ali s nekima i nije, te smatraju da postoji prostor za poboljšanje. Svoje nezadovoljstvo funkcioniranjem on-line nastave izrazilo je 23% roditelja, a njih 8% neodlučno je oko toga kako ocijeniti funkcioniranje ove nove škole. Što se tiče zadovoljstva među roditeljima djece u osnovnoj i srednjoj školi, prema rezultatima istraživanja, 5% je više nezadovoljnih roditelja srednjoškolaca, prenosi dnevnik.hr.

Najveći broj roditelja navodi kako se brinu oko budućih problema vezano za upis u srednje škole i na fakultete – njih čak 46%. Na drugom mjestu je nemogućnost kvalitetnog sustava ocjenjivanja učenika i zaključivanja ocjena, što ističe 40% roditelja. Na trećem mjestu, s 36% je prevelika potreba za angažmanom roditelja, što je izraženije kod roditelja osnovnoškolaca. U prvih pet najvećih problema online nastave, prema mišljenju roditelja, još ulaze i problemi oko previše gradiva i obveza za učenike.

Svega 2% ispitanika navelo je kako u online nastavi ima tehničke probleme, ali od 20% do 25% roditelja smatra kako ova vrsta nastave zahtijeva preveliku informatičku pismenost učitelja, djece i roditelja. Mišljenja su i da ovakav oblik školovanja stvara probleme u kućanstvu zbog potrebe učenika za korištenjem kućnog računala koje koriste i drugi ukućani.

10:58h GOOD inicijativa: Prvo sigurni uvjeti, a onda povratak u klupe!

Vlada od 11. svibnja omogućuje rad predškolskih ustanova i razredne nastave te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Iz GOOD inicijative poručuju kako konkretne epidemiološke upute koje trebaju osigurati uvjete u školama i vrtićima za provedbu nastave nisu donesene, što pred nastavnike, roditelje i učenike stavlja bezbroj pitanja bez odgovora, a umjesto povjerenja u sustav obrazovanja dovodi do kaosa, nerazumijevanja i nesigurnosti.

Zato su iz GOOD-a od Ministarstva obrazovanja zatražili da prije povratka djece u škole i vrtiće  u suradnji sa strukom osigura donošenje konkretnih epidemiološkim mjera, plana i jasnih uputa o osiguranju uvjeta za povratak, a nakon toga provede dijalog s nastavnicima, roditeljima i učenicima o eventualnom povratku u škole. Priopćenje GOOD inicijative u nastavku pročitajte u cijelosti.

GOOD inicijativa zahtijeva od Ministarstva obrazovanja da prije povratka djece u škole i vrtiće  u suradnji sa strukom osigura donošenje konkretnih epidemiološkim mjera, plana i jasnih uputa o osiguranju uvjeta za povratak, a nakon toga provede dijalog s nastavnicima, roditeljima i učenicima o eventualnom povratku u škole.

Naime, Vlada od 11. svibnja omogućuje rad predškolskih ustanova i razredne nastave te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Konkretne epidemiološke upute koje trebaju osigurati uvjete u školama i vrtićima za provedbu nastave nisu donesene, što pred nastavnike, roditelje i učenike stavlja bezbroj pitanja bez odgovora, a umjesto povjerenja u sustav obrazovanja dovodi do kaosa, nerazumijevanja i nesigurnosti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja pri tome putem medija poručuje da će roditelji moći odlučiti o slanju djece u školu te da će se nastava i dalje odvijati i online, čime sav teret odgovornosti prebacuje na roditelje. Potpuno je neprihvatljivo da se od roditelja traži da donose  odluke bez jasne, točne i pravovremene informacije o tome kako će točno izgledati povratak u škole i vrtiće i što to zapravo znači za zdravlje njihove djece i obitelji. Za sada, prema anketi Foruma za slobodu odgoja , ovoj mjeri se protivi dvije trećine od gotovo 9500 odgojno-obrazovnih radnika i roditelja koji su se izjasnili u anketi. Iako je za djecu važna nastava u razredu i priželjkuju je, potrebno je za nju osigurati preduvjete. Odluka da se najprije otvore vrtići i razredna nastava je problematična jer upravo najmlađa djeca trebaju podršku i dodatni nadzor u provođenju fizičke distance, higijene i pridržavanja mjera.

Takvu odluku Ministarstvo je do sada opravdalo jedino ekonomskim razlozima, odnosno činjenicom da će roditelji djece ići na posao, pa stoga i djeca trebaju u školu. Pri tome se ministrica Divjak poziva na netočne informacije, tvrdeći da je to praksa i svih drugih država u EU. Stoga ostaje za zaključiti da iza ove odluke ne stoje niti epidemiološka struka, niti obrazovni djelatnici, niti potrebe djece i roditelja, niti dobra praksa, već samo ishitrena reakcija za spas gospodarstva, nauštrb zdravlja i sigurnosti djece, a onda i svih građana. Nejasno je i kako će se osigurati provedba škole na daljinu i nastave u školama bez dodatnog opterećenja učitelja, koji bi na objema programima trebali paralelno raditi. Ovim potezom Ministarstvo još jednom ignorira i izigrava upravo one kojima treba biti potpora – učitelje i nastavnike, koji su u ovoj krizi itekako pokazali spremnost na suradnju, prilagodbu i razumijevanje.

Dodatno, od razornog potresa u Zagrebu i okolici prošlo je više od mjesec dana, a 25 zagrebačkih škola neupotrebljivo je za boravak. Gradski uredi nadležni za obnovu i obrazovanje nisu dogovorili načine na koji će se sanirati šteta u školama, a Ministarstvo i Grad Zagreb prebacuju odgovornost za te škole, umjesto da zajedno rade u najboljem interesu djece. S obzirom na to da nastava na daljinu do sada funkcionira za veliku većinu djece, GOOD inicijativa  predlaže Ministarstvu da, umjesto da pred kraj školske godine vraća najmlađe učenike u škole, usmjeri svoje djelovanje na osiguravanje uvjeta za rad svoj djeci koja su zbog zdravstvenih ili ekonomskih razloga ili jezika kojim govore zaboravljena i zanemarena u nastavi na daljinu te njihovim roditeljima. Zdravlje i životi djece trebaju biti na prvom mjestu, stoga je do povratka djeca u škole i vrtiće važno je uspostaviti sigurne uvjete. Ministarstvo do tada u suradnji s lokalnim upravama mora osigurati adekvatne higijenske uvjete u svim školama, koji će se održati i nakon epidemije.

9:05h Raspored online nastave i videolekcije za ovaj ponedjeljak možete pronaći na poveznici.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Ostali podcasti: