Pretraga

[UŽIVO] Stigle nove upute za maturu, a pao i dogovor oko plaća u školama: Evo što se još danas dogodilo u obrazovanju

A- A+

U 11. smo tjednu nastave na daljinu. Ove srijede školski sindikati pristali su na ponudu Vlade oko promjene u materijalnim pravima tijekom krize uzrokovane koronavirusom. Konkretno, dogovoreno je da osnovica plaće u javnoj službi neće rasti ove godine, kako je prvotno bilo predviđeno, nego od siječnja 2021. Osim ove novosti, izašle su i nove upute HZJZ-a za provedbu državne mature. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

Foto: Dids; Pexels

18:04h Riješite naš današnji zadatak iz Biologije za osmi razred


17:34h Europska komisija komentirala obrazovanje u Hrvatskoj

Europska komisija objavila je novo izvješće, u kojem se, uz mnoga goruća pitanja, dotaknula i obrazovanja. Komisija je, između ostalog, pohvalila i uvođenje digitalnog obrazovanja, što se posebice svidjelo resornom ministarstvu, ali i upozorila da nam nedostaju vještine u nekim sektorima. Opširnije na poveznici.

17:32h Studenti drugog najpopularnijeg studija u Hrvatskoj odgovaraju na pitanja maturanata

Ako se uzmu u obzir studiji s kvotom većom od dvadeset mjesta, drugi najpoželjniji studij u Hrvatskoj je psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sve o tom studiju maturanti će moći doznati iz prve ruke, od studenata. Oni će, naime, putem Instagrama odgovarati na pitanja maturanata. Više na poveznici.

17:14h Bandić, koji je uoči epidemije govorio da peru ruke u lugu, pisao maturantima: ‘Ni jedan virus vam ne može uzeti snove’

Posljednji puta kada se Milan Bandić obratio učenicima bio je uoči epidemije koronavirusa. Na pitanje novinara je li Grad odgovoran što u školama nema osnovnih higijenskih potrepština, a učenicima se nalaže da redovito peru ruke, Bandić je odgovorio da je on prao ruke u lugu i pozvao da prijeđemo na lug. Danas se maturantima obratio pismom povodom završetka nastavne godine, poručivši im kako je ovoj generaciji mnogo toga zbog epidemije i potresa uskraćeno, ali da im ni epidemija niti potres ne mogu oduzeti snove. Više čitajte na linku.

14:44h [Parlamentarij] Mladi nisu ni svjesni svega što im je EU donijela: Kako je pandemija utjecala na to?

Pokrenuli smo serijal ‘Parlamentarij’ u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj u kojem ćemo razgovarati i raspravljati o brojnim temama povezanih s odnosom mladih i Europske unije. U prvoj epizodi smo ugostili voditeljicu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violetu Staničić te aktivistice iz njihove kampanje #ovajputglasam Danijelu Svirčić, inače i eurodiplomatkinju u Zapadnoj obali i Pojasu Gaze te Doroteju Horvat, studenticu Prava. Razgovarali smo o tome što Europska unija može pružiti mladima, ali i kako je pandemija koronavirusa utjecala na sve planove koji su postojali prije pojave ove krize! Više pročitajte ovdje i pogledajte u videu: 

13:04h Sveučilište u Zagrebu objavilo upisne kvote za 2020./21.: Mjesta je nešto više, a došlo je i do izmjena na nekim studijima

Senat Sveučilišta u Zagrebu je na sjednici održanoj 26. travnja donio Odluku o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2020./2021. Ukupno je za upis u narednu godinu određeno 14.187 mjesta, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu, kada je upisna kvota na Sveučilištu u Zagrebu iznosila 14.143 mjesta. Više čitajte na linku.

11:49h Divjak: Vjerujem da ćemo do kraja tjedna imati regularnu situaciju u razrednoj nastavi

Ministrica Blaženka Divjak jutros je prije sastanka užeg kabineta Vlade kratko komentirala povratak učenika u škole, kazavši kako vjeruje da će do kraja tjedna situacija biti regularna.

– Mi smo već prvi dan rekli da smo imali jako velik odaziv, 80 posto na razini Hrvatske. Pojačan je interes roditelja, čak i ondje gdje djeca prvi dan nisu bila u školi. Do kraja tjedna vjerujem da ćemo imati regularnu situaciju u razrednoj nastavi, kazala je Divjak, prenosi N1 televizija.

Kometirala je i nove preporuke HZJZ-a za pisanje mature.

– Hrvatski zavod za javno zdravstvo olakšao je cijelu proceduru. Nadam se da će to omogućiti našim maturantima da opuštenije dođu na državnu maturu, kazala je Divjak.

11:45h Izašle nove preporuke HZJZ-a za pisanje mature i obrane završnih

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je ove srijede nove upute za pisanje državne mature i provedbu obrana te popravnih i završnih ispita u srednjim školama. Najveća novost je da učenici prije ispita neće morati potpisivati izjave kojima potvrđuju da nemaju znakove akutne respiratorne bolesti i da im nije propisana mjera samoizolacije. Izjave se neće potpisivati ni prije obrane završnih i popravnih ispita, a također nije ni ograničen broj učenika po grupi za praktičnu nastavu. Više na linku.

10:28h Sindikati prihvatili ponudu Vlade: Nema povećanja osnovice plaće za nastavnike do 2021.

Školski i sindikati nakon današnjeg su sastanka s Vladom potvrdili da su pristali na posljednju ponudu Vlade prema kojoj im osnovica plaće neće rasti za 2% u lipnju i za 2% u listopadu, nego će do povećanja doći od siječnja 2021. Dogovoreno je i da se regres isplati kao i do sada, u novcu, a ne putem CRO kartice kako je prvotno predložila Vlada. Već je nakon prethodnih sastanaka spomenuto kako se povećanje koeficijenata nastavnika dogovoreno nakon štrajka neće dirati.

– Danas su bila dva sastanka, jedan o dodatku Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), drugi je bio vezan uz prijedlog dodatka Sporazumu o dodatku plaće u odgoju i obrazovanju. Na prvom sastanku razgovarali smo o dodatku TKU, pet sindikata javnih službi koje ukupno okupljaju više od 55% svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade RH o sklapanju Dodatka 2 TKU. U tim smo pregovorima uspjeli ukloniti još jednu zapreku koja je smetala jedan dio naših članova tako da će regres sigurno biti isplaćen u novcu. Znači u ovom trenutku, pošto CRO kartica nije sredstvo koje se može toliko brzo pripremiti, Vlada se obvezala da će regres za godišnji odmor biti isplaćen u novcu. Ovo su pet sindikata od kojih su tri obrazovna koji su, smatramo među najjačim sindikatima u RH, koji su bili spremni i znali se početno izboriti za svoja prava. Jednako tako smo odgovorni prema našim članovima, prema svim sustavima da zadržimo naša prava i to u ovom trenutku, a naročito da naša prava budu čvršća i jasnija s boljom podlogom za pregovore ujesen kada se predviđa da će doći do većeg gospodarskog pada i da će pregovori biti puno teži, rekao je Branimir Mihalinec iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama, prenosi Index.hr.

Na pitanje je li riječ o razlozima taktičke prirode za daljnje pregovore, Mihalinec dodaje:

– Razlozi su odgovorni. U ovom trenutku mi i naši članovi preuzeli smo odgovornost. Jedino čega se u ovom trenutku zaposleni u javnim službama odriču i naši su članovi prihvatili to je da nema povećanja osnovice u ovom trenutku kada u cijeloj zemlji plaće padaju svima. Mislim da je to fer i korektno, i jedan znak solidarnosti prema svim zaposlenima u Republici Hrvatskoj. Osnovica za javne službe neće rasti za 2% u lipnju i listopadu, ali će osnovica rasti 2021. godine u onoj visini kako je to bilo dogovoreno u kolektivnom ugovoru, rekao je Mihalinec.

Napomenimo i kako je Sindikat Preporod proveo izjašnjavanje oko ove ponude, a članovi tog sindikata odbili su je.

– 25. i 26. svibnja provedeno je izjašnjavanje članstva u 389 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kojima organizirano djeluje Sindikat Preporod o prihvaćanju Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.Prema  dosad pristiglim podacima iz 313 škola 74.54 % članstva odbilo je, a 25.09 prihvatilo prijedlog Vlade Republike Hrvatske o suspenziji povećanja  osnovice plaće za 2% u lipnju i 2% u listopadu te isplati ovogodišnjeg regresa putem CRO kartice (0.38% nevažećih listića). Od onih koji su pristupili izjašnjavanju 1270 članova izjasnio za prihvaćanje prijedloga Vlade, dok je 3673 članova ponudu Vlade odbilo. Sukladno rezultatu provedenog izjašnjavanja, predstavnik Preporoda  Preporod će na današnjem sastanku odbiti prijedlog Vlade.Hoće li prijedlog Vlade  biti prihvaćen znat ćemo danas nakon što saznamo rezultate izjašnjavanja i očitovanja tijela iz svih 11 reprezentativnih sindikata u javnim službama, priopćeno je ranije danas iz Preporoda.

Mihalinec je u izjavi za medije rekao da je Željko Stipić, predsjednik Sindikata preporod u taktici uvijek pogriješio jer su 2009. sindikati potpisali širi i veći sporazum usred štrajka, a kojim je bilo zajamčeno da osnovica neće padati u vrijeme krize.’

– Sjećamo se da je BDP padao i više od deset posto, a osnovica se nije dirala i nitko je se nije usudio dirnuti. I upravo je tu snaga i argument kontra onoga što netko drugi govori i to kontra onih koji su neodgovorno izvješćivali svoje članove da ukoliko svi sindikati odbiju da će Vlada sigurno sve isplaćivati i da neće posegnuti za mehanizmima koje ima, a očito ima problema s punjenjem proračuna,

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja kaže kako je SHU proveo izjašnjavanje među članstvom.

– Mogu reći da su pokazatelji sljedeći: na izjašnjavanje je zašla 761 podružnica sindikata, što definitivno možemo smatrati reprezentativni uzorkom i 88,3% se izjasnilo za ponudu Vlade, a 11,7% protiv. Poštujući volju članova, jasno je da su obrazovni radnici bili u situaciji da su itekako svjesni kako je teško bilo nakon 36 dana postići svojih 6,11 smanjivanje razlika u zaostajanju naših prava i plaća i isto tako u tom momentu su željeli zaštiti ono što smo postigli štrajkom, rekla je Šprem.

Kompromisom su zadovoljni i u Sindikatu znanosti i visokog obrazovanja. Vilim Ribić, čelnik Matice sindikata pomalo se na kraju konferencije za medije obrušio na Željka Stipića iz Sindikata preporod, koji je ovu taktiku ostalih sindikata ocijenio lošom.

– Taktika koju smo mi radili od 2009. Mi smo jako dobri taktičari, a Stipićeva taktika se sastoji od jednog jedinog – nemoj ništa potpisati i onda iz busije napada one koje potpišu. Fascinantno je da on ostaje predsjednik sindikata. Umorni smo od njega i njegovih gluposti, rekao je Ribić.

Potpisivanje dogovora je u petak.

Dio sindikata javnih službi nije prihvatio ovaj dogovor, a jedini školski sindikat koji ga je odbio bio je Sindikat Preporod.

– Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno. Trebalo bi razmisliti da se napokon promijeni taj zakon, kazao je Stipić.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap