Pretraga

U četvrtak u škole stižu upute za održavanje nastave: Pogledajte što se događalo u obrazovanju ovog utorka

A- A+

U sedmom smo tjednu nastave na daljinu, a od 11. svibnja za najmlađe se učenike otvaraju škole. No, ako se epidemiološka situacija pogorša, učenici se ipak neće vratiti u klupe tog datuma, rekli su danas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Današnji tijek događaja u obrazovanju uživo pratite na srednja.hr.

Učionica
Foto: Feliphe Schiarolli on Unsplash

20:30h U srijedu u 15h gošća našeg podcasta je Blaženka Divjak, pretplatite se na kanal

17:03h Raspored za srijedu, 29. travnja

Raspored nastave za srijedu, 29. travnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

16:59h U pauzi od učenja, okušajte se u kvizu teme ‘Nacije svijeta’, a ovoga puta pitanja su o hrvatskim susjedima:

16:54h Pismo maturantice iz BiH: Kako ćemo pisati državnu i maturirati u svojim školama ako moramo u karantenu na 14 dana?

Jedno od pisama koje smo dobili na redakcijsku adresu stiže nam od maturantice iz susjedne Bosne i Hercegovine. Oni koji žele studirati u Hrvatskoj moraju položiti državnu maturu, a naša čitateljica pita se kako će to sve izgledati, kada svaki put prilikom prolaska kroz granicu mora na 14 dana u karantenu, dok paralelno s državnom maturom u Hrvatskoj, polaže i maturu u svojoj školi. Pismo učenice iz BiH čiji su podaci poznati redakciji pročitajte ovdje.

16:45h Fijasko online nastave na fakultetima: Najčešće su ocjene koje joj daje 12.500 osoba – jedinica i dvojka

Baš kao i u školama, online nastava već se sedmi tjedan izvodi i na fakultetima. Za sada je nepoznato hoće li se studenti uopće vraćati na predavanja i ispite, jedino je poznato da od 11. svibnja započinju kliničke, laboratorijske i umjetničke vježbe u manjim grupama. Na portalu srednja.hr proveli smo anketu u kojoj je glasalo preko 12 tisuća čitatelja, a pitali smo vas kakvu biste ocjenu dali online nastavi na faksevima i stanje se pokazalo dosta lošim. Više čitajte na linku.

16:31h Nova kriza u znanosti: Ustavni sud ukida odredbe Zakona o HKO-u kojima su se izjednačavali sveučilišni i stručni studiji

Ustavni sud 10. ožujka donio je Odluku o ukidanju odredbi Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koje su izjednačavale sveučilišne i stručne studije. Ta je Odluka donesena na temelju ustavne tužbe koju su podnijeli rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te svi pravni fakulteti u državi, to jest, njihovi dekani. Odluka je donesena uz tri izdvojena mišljenja petero sudaca. Podsjetimo, ovo je drugi put da Zakon o HKO-u rektor Boras šalje na Ustavni sud ne bi li se studenti stručnih studija stavili na nižu razinu od studenata sveučilišnih studija. opširnije čitajte na poveznici.

14:23h Upute za povratak u škole bit će objavljene u četvrtak

Iako je na jučerašnjoj konferenciji za medije ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao kako će ovog utorka biti poznato što se nalazi u uputi epidemiologa za povratak učenika u škole, te smjernice ipak će biti objavljene u četvrtak.

– Hrvatski zavod za javno zdravstvo dovršio je draft preporuka za državnu maturu i draft preporuka za funkcioniranje škola. On je jutros dat resornom Ministarstvu, koje sada ima određeno vrijeme da da svoje primjedbe i komentare, i mi ćemo to sve kompilirati to sve skupa i dogovor je da se to sve objavi u četvrtak. Dakle, još uvijek ima dovoljno vremena do 11. svibnja kada započinje treća faza, dakle u četvrtak ćemo definitivno objaviti smjernice i sve nepoznanice će u tom momentu biti poznate, rekao je Capak u utorak na konferenciji za medije.

Na ponovljeno pitanje da otkrije pojedinosti smjernica za škole i odgovori na to hoće li učenici, posebice nižih moći držati distancu, Capak kaže:

– Sasvim sigurno će moći držati distancu, veličina razreda je 13 i pol učenika, dakle situacija nije kao što je bila nekad. Sasvim sigurno je to moguće organizirati, ali ja ne bih o detaljima, već sam to komunicirao. Napravili smo draft u kojem su konkretni prijedlozi. To je jedna od najdetaljnijih preporuka koje smo napravili, upravo zato što se radi o osjetljivoj populaciji i osjetljivoj temi. Jutros smo to predali Ministarstvu obrazovanja koje sada treba uključiti svoje stručne službe koje trebaju to usporediti s pedagoškim standardom. To su propisi na koje mi ne možemo utjecati, kao što znate mi dajemo preporuke i upute kako se sprječava širenje koronavirusne infekcije, ali na nastavne standarde, pravilnike i zakone nemamo utjecaja. Dakle, sad će se to sve usporediti, a naš dogovor je bio da im damo 24 sata da to sve pažljivo pogledaju da daju svoje primjedbe i konačan rezultat bit će objavljen u četvrtak, rekao je Capak.

Novinari su konstatirali i kako imaju informaciju da na jednom fakultetu u Dubrovniku 11. svibnja započinje nastava uživo te pitali Capaka za potvrdu te informacije.

– Ne znam vam odgovoriti na to pitanje. Mi imamo podatke o tome da neki fakulteti, zbog toga što moraju održati vježbe, ne mogu završiti godinu bez da im dopustimo održavanje tih vježbi. Mi smo dali preporuke za takvu situaciju, da to bude mala grupa i uvijek ista, da vježbe koje moraju obave i polože kolokvije. Mislim da to neće biti neki problem. Kao što znate, neka sveučilišta su donijela svoje mjere koje su u nekom momentu bile čak i malo strože od mjera Stožera, protiv čega mi nemamo ništa ako se nastava može normalno odvijati i pod tim strožim mjerama. U ovom trenutku vam ne znam to odgovoriti, dakle mi smo dopustili da se naprave te vježbe koje se moraju obaviti da se završi akademska godina, jer ne bi bilo dobro da ju studenti izgube zbog toga što se ne mogu okupiti da obave neku vježbu. Mislim da fakulteti trebaju poraditi na tome da im to omoguće na bilo koji način da to obave, i to će se sasvim sigurno dogoditi, rekao je Capak.

Na potvrdu novinarke da s dubrovačkog fakulteta navode da je riječ o grupi od deset ljudi

– Mi smo tako i propisali, mislim da se radi o grupama od deset plus asistent ili nastavnik i da to treba biti uvijek ista grupa zajedno, dakle da se ne miješaju grupe međusobno i još neke druge tehničke mjere koje se tiču higijene i dezinfekcije, zaključuje Capak.

13:05h Strukovnjaci u problemu: ‘Postoji mogućnost da škole neće moći organizirati i provoditi obrane završnih radova’

Zbog izmjena Zakona o obrtu od ove školske godine, umjesto pomoćničkog ispita, svi učenici koji se školuju za obrtnička zanimanja na kraju srednje škole moraju polagati naučnički ispit, koji uključuje rješavanje složenijih radnih zadataka. No, iz Obrtničke komore kažu kako zbog epidemioloških mjera neće uspjeti organizirati takav način polaganja ispita. Kako će učenici zaslužiti diplomu o završenoj srednjoj školi, pitali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Opširnije čitajte na linku.

12:14h UNICEF: Osigurano 100 tableta i 500 SIM kartica za djecu iz ranjivih skupina

Nastava na daljinu traje već sedam tjedana, a iz Ministarstva znanosti nisu željeli otkriti s koliko je učenika (iz bilo kojeg razloga) od zatvaranja škola izgubljen kontakt. Nije tajna da postoje i oni koji nemaju tehničke mogućnosti pohađati online školu, a iz UNICEF-a su danas priopćili da je osigurano 100 tableta i 500 SIM kartica za djecu iz ranjivih skupina.

– Pandemija korona virusa školske je aktivnosti preselila u online okruženje, a novonastala situacija poseban je izazov za obitelji s djecom koja nemaju informatičku opremu i pristup internetu za pohađanje škole na daljinu. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i partnerima UNICEF je osigurao nabavu tableta i SIM kartica za ranjive skupine djece kako bi podržao njihovo školovanje u okolnostima pandemije koronavirusa. Zahvaljujući podršci Arena Centra osigurano je 100 tableta u vrijednosti od 120.000 kuna za djecu romske nacionalne manjine koja nemaju opremu za sudjelovanje u nastavi na daljinu u Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Brodsko-posavskoj i Međimurskoj županiji, priopćeno je iz UNICEF-a.

Uz podršku Tele2 osigurano je 500 SIM kartica s 22 GB internetskog prometa mjesečno za djecu koja nemaju pristup internetu iz 52 škole diljem Hrvatske za cijelo vrijeme trajanja nastave na daljinu,

– U okolnostima izolacije zbog pandemije koronavirusa djeca iz ranjivih skupina izložena su povećanom riziku da ne usvoje školsko gradivo i da ga nikad više ne nadoknade, što može imati dugoročne posljedice na njihovo obrazovanje. Iznimno je važno da kao društvo, i u kriznim vremenima, posebnu pažnju pridajemo osiguravanju jednakih prilika za svako dijete. Zahvaljujem našim partnerima, Arena Centru i Tele2, koji su pomogli osigurati tablet računala i SIM kartice za djecu koja inače ne bi imala mogućnost sudjelovanja u nastavi na daljinu. Izazovna vremena traže zajedništvo, te je ova donacija pokazatelj kako zajedno možemo napraviti promjene nabolje u životu djece kojima je potrebna dodatna podrška“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

11:40h [Kako si?] U zdravom tijelu zdrav duh

U novoj epizodi serijala ‘Kako si?’ koji radimo sa studentima psihologije razgovaramo o utjecaju fizičkih aktivnosti na psihičko zdravlje. Vjerojatno ste čuli da je u zdravom tijelu zdrav duh, ali većina to uzima zdravo za gotovo. Zato, promislite još jednom i odradite minutu plenka nakon gledanja ovog videa! Premijera je večeras u 20:30h, pretplatite se na naš YouTube kanal da je ne propustite.

10:46h Polovica škola u Zagrebu izjasnila se u anketi: 80% roditelja neće slati djecu u škole

Učenici Grada Zagreba čije su škole razrušene u potresu morat će nastavu slušati u drugim školama. No, samo u slučaju da se od 11. svibnja odluče vratiti u klupe. Naime, Gradski ured za obrazovanje provodi anketu u kojoj se roditelji izjašnjavaju hoće li učenike slati u škole, a brojni su se za sada odlučili da neće, piše Jutarnji list.

– U anketi koju provodimo među školama dosad se izjasnila polovica škola. Iz odgovora je vidljivo da se od 11. svibnja na nastavu u te škole vraća samo 20 posto učenika nižih razreda, kaže za Jutarnji Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje.

Pozvao je Divjak da odgovori i tko će, ako na nastavu u učionice dođe samo 20 posto djece, izvoditi nastavu na daljinu za djecu koja ostanu kod kuće.

Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke OŠ Dr. Ante Starčevića, potvrdio je za Jutarnji kako zasad ima samo 33 sigurne potvrde roditelja o povratku učenika nižih razreda na nastavu od 11. svibnja, od ukupno 280 učenika tog uzrasta u školi, te još 30-ak koji su pod upitnikom.

Predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća iz Solina,  Đuro Baloević, za Jutarnji kaže da će pričekati upute epidemiologa te onda provesti anketu među roditeljima.

– U školi imamo tristotinjak učenika od 1. do 4. razreda te ukupno tri prva razreda, od kojih je u jednome 28 djece. Sve naše učionice su između 50 i 70 četvornih metara i ne vidim kako ih možemo razmjestiti na primjeren razmak. Osim toga, 50-ak učenika su putnici, ne znamo hoće li za njih trebati organizirati dodatne autobuse za dolazak u školu kako bi sjedili na propisanoj udaljenosti – niz je ovakvih pitanja, ističe ravnatelj Baloević za Jutarnji.

9:41h Capak: Ne odlučuju epidemiolozi o povratku u školu

U Novom danu N1 televizije gostovao je jutros epidemiolog Krunoslav Capak. On, pak, ističe da nisu epidemiolozi ti koji odlučuju o povratku u škole, nego Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

– Napravili smo draft verziju uputa za vrtiće, škole i državnu maturu. Odluka o tome hoće li ići u školu nije na epidemiolozima nego na resornom ministarstvu, a mi smo napravili epidemiološki okvir kako se škola sad može odvijati. Ta draft verzija mora proći još komunikaciju s ministarstvom i njihovim stručnim tijelima, a onda ćemo moći reći više. Dosad je objavljeno u znanstvenim krugovima da djeca puno lakše prebolijevaju od odraslih. Pročitao sam prije dva dana studiju o tome da je u jednoj školi u Ujedinjenom Kraljevstvu od nekoliko zaražene djece koja su bila u školi u višim razredima i nižim, zarazilo se svega nekoliko drugih učenika iako su bili u školi zajedno. Što znači da i transmisija ide teže i očito treba biti veća infektivna doza, a i simptomi kod djece su blaži, te djeca lakše i bez većih komplikacija prebolijevaju ovu bolest, rekao je Capak za N1.

Na konstataciju da puno škola nema tople vode te hoće li učenici, nastavnici i drugi zaposlenici dobiti zaštitnu opremu Capak ističe kako to pitanje nije u njegovoj domeni te da je ‘poslodavac dužan osigurati zaštitnu opremu kao i djeci sve za higijenu, ali to treba pitati županiju pa bi oni trebali to odgovoriti’.

Na pitanje kako će se osigurati distanca među vrtićkom djecom, kaže da se djeca mogu nastaviti igrati kao do sada.

– To je nemoguće i mislimo da ni neće to stvoriti nikakve probleme u vrtićima, djeca se moraju nastaviti igrati kao do sada. Odgojiteljice trebaju paziti da baš previše ne razmjenjuju sekrete. Dosadašnji znanstveni radovi u tom području pokazuju da je među vrtićkom djecom najmanji problem što se tiče transmisije i oboljenja, rekao je Capak za N1.

Jedno od pitanja gledatelja odnosilo se i na autoškole – kako je moguće da se može u taksi, a u autoškolu ne?

– O tome smo pričali. Ne možemo predvidjeti sve situacije, mi dajemo generalne preporuke, a molimo one koji se osjete zakinuti da nas na to podsjete. Nemamo ništa protiv da auto škola radi s dvoje ljudi u autu, ali imamo problem da nastava i testovi budu kao prije. Testovi i predavanja u školama se ne mogu odvijati, ali ako mogu organizirati online, Stožer će dati dozvolu, zaključuje Capak.

9:20h Košiček: Vlada nije donijela odluku da će nastava krenuti 11. svibnja, samo zaključak o planu vraćanja u normalu

U emisiji ‘U mreži prvog’ Hrvatskog radija, jutros je tema bio povratak u škole, a gosti su bili Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja, Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja te Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje u Zagrebu.

Košiček je ponovio da se oko povratka u škole čekaju upute epidemiologa, ali i da se učenici vraćaju u škole 11. svibnja tek ako svi uvjeti budu ispunjeni.

– Vlada je donijela odluku o opozivu nastave, ali Vlada nije donijela odluku da će nastava krenuti 11. svibnja, samo zaključak o planu vraćanja u normalu. Moramo vidjeti koji su preduvjeti i neće se u školu vraćati svi učenici, nego samo nižih razreda, i to opet ne svi. Oni koji neće moći, neće se vratiti. Znači, sigurno će biti manji broj učenika. Kada dobijemo upute, napravit ćemo plan kako će to funkcionirati, rekao je jutros Košiček za Hrvatski radio.

Grad Zagreb provodio je anketu o tome koji će se učenici vratiti u škole, jer će dio njih zbog oštećenja škola u potresu morati biti razmješten u druge škole. Pročelnik Lovrić rekao je kako je u tijeku sanacija zgrada škola.

– Obnovili smo 32 objekta, radili su na 69. Na još 58 nismo pokrenuli radove, čeka se dokumentacija. Imamo četiri škole s crvenom oznakom, 36 sa žutom i 134 škole sa zelenom oznakom što znači da su upotrebljive, s manjim oštećenjima, rekao je Lovrić za Hrvatski radio.

9:00h Raspored za utorak, 28. travnja, pogledajte na poveznici.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Ostali podcasti:

U četvrtak u škole stižu upute za održavanje nastave: Pogledajte što se događalo u obrazovanju ovog utorka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap