Pretraga

[UŽIVO] Osim što smo doznali koje se gradivo neće pisati na maturi, pogledajte što se još dogodilo na početku 8. tjedna online škole

A- A+

U osmom smo tjednu nastave na daljinu, a sljedećeg ponedjeljka u školske se klupe vraća dio najmlađih učenika, onih od 1. do 4. razreda. U školu ipak neće ići oni s respiratornim problemima, kroničnim bolestima ili pak učenici čiji barem jedan roditelj radi od kuće ili je na bolovanju. Osim povratka dijela đaka u klupe, od 11. svibnja započinju i umjetničke, kliničke i laboratorijske vježbe, a kako kažu iz Kriznog stožera, epidemiološki okvir za to je izrađen. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

Foto: srednja.hr

20:15h Vijest koju smo dugo čekali: Otkriveno koje se gradivo neće pisati na ovogodišnjoj maturi

Prošlo je već nekoliko tjedana otkako je ministrica najavila kako se dio gradiva koji se odnosi na drugo polugodište četvrtih razreda neće pisati na maturi. NCVVO je danas objavio o kojem se točno gradivu radi. Tako se, primjerice, gradivo osnovne razine matematike uopće neće mijenjati, dok se na engleskom jeziku ne mijenja ni viša ni niža razina. O kojem se točno gradivu radi, pogledajte na linku.

17:21h Ako neće institucije, onda će mladi: Organizira se natjecanje iz fizike i matematike za učenike srednjih škola

Šesterokut je prvo otvoreno online natjecanje iz fizike i matematike u Hrvatskoj. Održat će se od 12. svibnja do 17. svibnja, a organizirali su ga mladi entuzijasti nakon što je Agencija za odgoj i obrazovanje otkazala službena natjecanja učenika. Opširnije o ovom natjecanju na linku.

17:20h Nakon našeg članka, mnoge su škole poželjele ovakav oblik online nastave: Zagrebačka škola izradila je upute

Njima se sva nastava odvija uživo, satovi traju 30 minuta, a učenici se moraju javiti za riječ. Imaju i usmena odgovaranja pa i online druženja… Nakon objave naše priče o drugačijem obliku online nastave, mnogi su poželjeli barem isprobati model zagrebačke OŠ Lauder Hugo Kon. Kako bi podijelili dobra iskustva, iz škole su pripremili upute, a možete ih vidjeti ovdje.

17:06h Raspored nastave za utorak, 5. svibnja

Raspored nastave za utorak, 5. svibnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Download [1.76 MB]

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

17:04h Preko 50 učenika jedne škole potpisalo pismo kojim traže ostavku ministrice Divjak: ‘Ne želimo da se matura provede’

Nezadovoljstvo maturanata oko odluka vezanih uz državnu maturu, kao i izostanka cjelovitih informacija nadležnih tijela – ne jenjava. Proteklog tjedna na redakcijsku adresu dobili smo pismo učenika Davida Podhraškog iz Srednje škole Krapina, a naknadno je prikupio i potpise preko pedeset kolega koji ga podržavaju u zahtjevima. U pismu traže da se ukine državna matura u trenutnom obliku, odnosno da ona ne bude uvjet za upis studija, nego potvrda za gimnazijalce da su završili srednju školu. Stava su da su učenici strukovnih škola u nepovoljnijem položaju u odnosu na gimnazijalce, a istovremeno traže i ostavku ministrice obrazovanja, Blaženke Divjak. Pismo učenika Srednje škole Krapina pročitajte ovdje.

16:37h Novi podcast iz serijala ‘U centru mature’: Što očekivati od mature iz Fizike?

 U sklopu serijala ‘U centru mature’ kojeg radimo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, razgovarali smo s Hrvojem Mladinićem, načelnikom informacijsko-računalnog odjela. Tema razgovora bila je matura iz Fizike, a osim što smo razgovarali o provedbi samog ispita, Hrvoje je riješio i nekoliko zadataka te objasnio kako se oni boduju. Premijera podcasta je večeras u 20:30h, pretplatite se na naš YouTube kanal da je ne propustite!

16:15h Ministarstvo traži nastavnike koji će ispravljati probne eseje

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenulo je projekt Pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika., a koji za cilj imaju učenicima pružiti povratnu informaciju o uspješnosti pisanja eseja te ispitivanje mogućnosti online pisanja ispita državne mature uopće.

Kako smo pisali, zainteresirani učenici probni online esej pisat će u utorak 12. svibnja 2020. s početkom u 10 sati. Učenici koji se prijave za sudjelovanje, na dan pisanja bit će oslobođeni nastave.

Ministarstvo je pozvalo nastavnike da se prijave za ocjenjivanje probnog online eseja.

– Pozivamo vas da se na poveznici prijavite za ocjenjivanje probnog online eseja i na taj način maturantima pomognete u pripremi za državnu maturu. Prednost u odabiru ocjenjivača imat će nastavnici koji su zaposleni u srednjim školama. Odabrani nastavnici obvezni su sudjelovati u edukacijama za ocjenjivače koje će održati Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja online putem. Prva edukacija bit će 9. svibnja u 10 sati, namijenjena je nastavnicima koji se prvi put prijavljuju na ocjenjivanje ili koji nisu bili na edukaciji za ocjenjivača zadnje tri godine. Na drugoj edukaciji, 13. svibnja u 10 sati, sudjelovat će svi ocjenjivači. Sve potrebne upute i materijale za ocjenjivanje dat će nadležni zaposlenici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, stoji u pozivu Ministarstva.

Prijave za sudjelovanje u ocjenjivanju otvorene su od 4. svibnja do 7. svibnja.

– Za ocjenjivanje probnog eseja Ministarstvo će nastavnicima izdati potvrdu o sudjelovanju i doprinosu realizaciji rezultata projekta na državnoj razini koja se može koristiti sukladno Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima, piše u pozivu.

15:00h Capak: Imamo gotove preporuke za otvaranje autoškola i glazbenih škola

Od 11. svibnja u škole će ići samo učenici razredne nastave koji nemaju respiratorne probleme, kronične bolesti i oni čija oba roditelja rade i ne mogu za djecu omogućiti čuvanje kod kuće. No, škole će raditi svega nekoliko sati, a dio roditelja mora potpisati izjavu da po djecu neće dolaziti osobe starije od 65 godina. Na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite pa su novinari upitali ravnatelja HZJZ-a, Krunoslava Capaka da dodatno pojasni tko bi trebao dolaziti po djecu u školu.

– Meni je jako teško odgovoriti na to pitanje. Budući da mi nismo Švedska da svaka obitelj živi za sebe i vrlo često u istom kućanstvu žive i stariji roditelji, mlađi roditelji i njihova djeca, dakle imamo tri ili četiri generacije u kući, naša ideja bila je da zaštitimo starije članove domaćinstva, za što smo i donijeli posebnu preporuku, dakle da ne izlaze i da se na druže s djecom koja izlaze van. Kako će se to organizirati, nama je jako teško odgovoriti. Pokušali smo napraviti preporuke za koje očekujemo da će ih ljudi fleksibilno prihvatiti. Da će se pokušati organizirati na način kako smo mi to zamislili i poštivati epidemiološke mjere, a to kako će se provesti imamo čitav niz upita. Kako će se provesti higijena, a nemamo sapuna, kako će se provesti dezinfekcija ako nitko nije kupio dezinfekcijska sredstva – mi na ta pitanja ne možemo odgovoriti. Napravili smo vrlo detaljne upute, pogledali smo malo kako su i druge zemlje to napravile. Naše su upute vrlo slične jer se svi na isti način borimo, dakle osnovni smjer naših uputa je vrlo sličan uputama drugih zemalja, ali mi smo ih pokušali razraditi malo detaljnije da ljudima olakšamo i zbog toga što je to osjetljivo pitanje pa da pokušamo malo detaljnije odgovoriti roditeljima i zaposlenicima u školama. Ako u tome nismo uspjeli, pokušat ćemo dodatno pojasniti. Imamo resorno Ministarstvo koje bi trebalo odgovoriti na ova pitanja koja se tiču pitanja opremanja, organizacije rada… na to mi ne možemo odgovoriti. Mi smo propisali epidemiološke mjere i mi iza njih stojimo, rekao je Capak.

Novinari su istaknuli da imaju informaciju kako su ravnatelj i učiteljica iz Zagreba zvali dvoje učenika i roditelje koji su potvrdili da djeca dolaze u školu i pokušali ih odgovoriti od dovođenja djece u školu, kazavši im da je virus dosta opasan te da bi bilo bolje da djeca ostanu kod kuće.

– Nemamo informacije o tom slučaju, ne znamo nikakve detalje pa ne mogu taj slučaj komentirati. Konzultirat ćemo se i vidjeti o čemu se radi, rekao je Capak.

Jedno od pitanja odnosilo se i na to kada će ponovno biti otvorene glazbene i autoškole.

– Imamo gotovu preporuku za autoškole i glazbene škole, ali predmet kada će se otvoriti dogovorit će se na Stožeru, poštivajući dogovor o fazama. Danas je osmi dan od uvođenja popuštanja i moramo vidjeti situaciju, za sada je epidemiološka slika izuzetno povoljna, ali moramo malo pričekati. Sada smo u drugoj fazi, imamo spremne mjere za treću fazu, vidjet ćemo što ćemo dalje ikada će na dnevni red doći glazbene škole i izvanškolske aktivnosti, rekao je Capak.

 

13:48h SC Split: Samoizolacija i karantena za studente koji dolaze van RH nisu dozvoljene u studentskim domovima

Sljedećeg ponedjeljka započinju laboratorijske, kliničke i umjetničke vježbe na fakultetima. Osobe koje se vraćaju u Hrvatsku iz drugih zemalja, primjerice i studenti iz BiH, moraju u izolaciju na dva tjedna. No, iz Studentskog centra Split pojašnjavaju da samoizolacija nije moguća u studentskim domovima.

– Sukladno naputku MZO-a dostavljen 19. ožujka 2020. svim studentskim centrima u RH, samoizolacija ni karantena za studente koji dolaze van RH nisu dozvoljene u studentskim domovima. O novim informacijama i uputama, kojih smo se dužni pridržavati bit ćete pravovremeno obaviješteni. Kao i do sada, aktivno ćemo raditi na osiguravanju svih potrebnih mjera zaštite kako bi svim studentima, posebice studentima smještenim u studentskim domovima omogućili siguran boravak, poručuju iz SC-a Split.

12:47h Probni esej iz Hrvatskog piše se sljedećeg tjedna i to online putem: Krenule prijave maturanata

Ove se godine esej iz Hrvatskog jezika trebao polagati 16. svibnja, ali je zbog epidemiološke situacije pomaknut na za sada neodređeni datum u lipnju. Ipak, sljedećeg tjedna maturanti koji to žele moći će pisati probni esej online putem, a ovog ponedjeljka otvorene su i prijave za njegovo polaganje. Više čitajte na poveznici.

11:35h Agencija je otkazala natjecanja učenika pa se sad peticijom traži da se ipak provedu

Agencija za odgoj i obrazovanje donijela je odluku o otkazivanju daljnje provedbe natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u školskoj godini 2019./2020. Zbog toga je pokrenuta peticija kojom se traži nastavak natjecanja koje provodi Agencija. Više čitajte na linku.

10:29h Važna obavijest za sve koji upisuju Medicinski u Zagrebu

– Pristupnici koji se natječu za upis na studij medicine, dodatnu dokumentaciju (potvrdu liječnika školske medicine, potpisanu izjavu i potvrdu o izvršenoj uplati troškova polaganja ispita), zbog epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, trebaju poslati isključivo preporučenom pošiljkom u periodu od 4. do 29.05.2020. Upite u vezi slanja dodatne dokumentacije moguće je poslati na prijemni@mef.hr, poručili su s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

9:49h Capak: Izrađen je epidemiološki okvir za povratak studenata na vježbe

Na jučerašnjoj konferenciji Kriznog stožera RH, ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, kazao je kako su na traženje Sveučilišta u Zagrebu epidemiolozi izradili preporuke za povratak studenata na vježbe. Podsjetimo, vježbe započinju sljedećeg ponedjeljka, 11. svibnja.

– Određeni fakulteti ne mogu se završiti ako se ne završe vježbe, o tome vam možemo svjedočiti ovdje nas troje koji smo završili medicinski fakultet, i čija se nastava i ispiti baziraju dobrim dijelom na polaganju vježbi. Mi smo napravili epidemiološki okvir, dakle sveučilišta su nezavisna i u Hrvatskoj ih je više, mi smo bili upitani od Sveučilišta u Zagrebu da damo epidemiološki okvir kojeg smo napravili skupa s djelatnicima Škole narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’, odnosno Medicinskog fakulteta, rekao je Capak.

Dodaje, epidemiološki okvir sličan je funkcioniranju razreda u školama.

– Tamo gdje se to mora napraviti, napravit će se. Tamo gdje se akademska godina može završiti bez tih vježbi, dakako da je to moguće, rekao je Capak u nedjelju.

9:37h Započinje druga faza popuštanja mjera

Popuštanje mjera donesenih s ciljem sprečavanja širenja epidemije odvija se kroz tri faze, od kojih druga započinje ovog ponedjeljka. Ovo su aktivnosti koje se od danas omogućuju:

1. Omogućavanje rada javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva
2. Omogućavanje rada privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
3. Omogućavanje rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera (primjerice, frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri)

9:20h Raspored za ponedjeljak, 4. svibnja, pogledajte ovdje.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

[UŽIVO] Osim što smo doznali koje se gradivo neće pisati na maturi, pogledajte što se još dogodilo na početku 8. tjedna online škole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap