[UŽIVO] Pogledajte raspored online nastave za srijedu, kao i što se sve danas dogodilo u obrazovanju

U osmom smo tjednu nastave na daljinu, a proteklog ponedjeljka maturanti su konačno doznali koji su sadržaji uklonjeni iz ispitnih kataloga za državnu maturu iz obaveznih predmeta. Objavljeno je i da se 12. svibnja piše probni esej online, a sudjelovanje u njemu je za maturante proizvoljno. Današnji tijek događaja u obrazovanju uživo pratite na srednja.hr.

Foto: Dids; Pexels

17:55h Saznajte tko su najbolji učenici u školi i studenti na vašem faksu ovdje.

17:50h  Rješavali smo zadatke s mature iz Fizike za 1,2,3 i 4 boda

16:54h Na ovom sveučilištu obrane završnih i diplomskih se održavaju online, evo kako su to uredili

Na Sveučilištu u Zadru izradili su postupovnik za provedbu online obrane diplomskih i završnih radova dok traje situacija u kojoj studenti ne mogu dolaziti na fakultet. Uz to, rektorica Dijana Vican odgovorila nam je na pitanja o tome kako su se oni snašli s online nastavom na tom sveučilištu. Opširnije na poveznici.

16:53h U ponedjeljak kreću vježbe za studente, poznato je i što s onima na nastavničkim smjerovima

Studenti nastavničkih studija ne mogu diplomirati bez da odrade praksu s učenicima pa im je zatvaranje škola predstavljalo ogroman problem. No Ministarstvo je pristalo prihvatiti praksu odrađenu online. Preporučili su da je budući nastavnici odrade na način koji je predložio zagrebački Filozofski fakultet. Više čitajte na linku.

16:18h Raspored online nastave za srijedu, 6. svibnja

Raspored nastave za srijedu, 6. svibnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

16:10h [Glas maturantice] ‘Ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi je glupost i bezobrazluk’

Iako nadležni vole isticati uspjehe online nastave, pojedini učenici ističu kako ona ima popriličan broj nedostataka, a najveći je preopterećenost zadacima i izostanak videomaterijala u kojima im nastavnici pojašnjavaju gradivo, kao i to da ponekada ne dobivaju povratne informacije o zadacima koje ispunjavaju. Na sve to u pismu poslanom za rubriku ‘Glas čitatelja’ požalila nam se i jedna maturantica koja je željela ostati anonimna. Posebno se osvrnula na činjenicu da su maturantima još uvijek nerazjašnjene brojne stvari vezane uz državnu maturu, dok najavu mogućeg ukidanja izbornih predmeta naziva glupošću i bezobrazlukom. Pismo ovdje pročitajte cijelosti, uz napomenu da nam ga je maturantica poslala u nedjelju, dakle prije nego je objavljeno koji se sadržaji drugog polugodišta uklanjanju s ispita.

15:48h U pauzi od učenja riješite kviz o popularnoj seriji ‘Stranger Things’!

14:54h SC predložio demobilizaciju dijela Cvjetnog, evo gdje bi se studenti trebali vratiti

Studentski centar u Zagrebu je predložio Stožeru civilne zaštite RH da se unutar doma Cvjetno naselje demobiliziraju paviljoni od 4. do 8., jer se u njima ne nalaze građani Zagreba čiji su domovi pogođeni potresom. Kako kažu, potom bi se u te sobe mogli vratiti studenti, a ostale bi rasporedili u druge domove. Opširnije na poveznici.

14:49h [Video] Maturu iz Fizike za izborni ispit bira najviše ljudi, evo što očekivati

U sklopu serijala ‘U centru mature’ kojeg radimo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, razgovarali smo s Hrvojem Mladinićem, načelnikom informacijsko-računalnog odjela. Tema razgovora bila je matura iz Fizike, a osim što smo razgovarali o provedbi samog ispita, Hrvoje je riješio i nekoliko zadataka te objasnio kako se oni boduju. Više čitajte ovdje i pogledajte u videu:

13:26h Sindikat hrvatskih učitelja zahtjeva odgodu otvaranja škola

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) danas je Vladi, Ministarstvu obrazovanja i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uputio zamolbu za odgodom otvaranja škola, što bi se trebalo dogoditi od ponedjeljka za učenike razredne nastave.

– Obraćamo vam svima se sa zamolbom za odgodu otvaranja škola do ispunjenja svih nužnih preduvjeta te vas molimo za žurno postupanje, budući da je do otvaranja škola ostalo još samo par dana, a ključni problemi još uvijek nisu niti približno riješeni. Za razliku od postupanja u drugim zemljama Europske Unije koje su otvorile ili, u skorijem roku, planiraju otvaranje ustanova za odgoj i obrazovanje, nisu se provele nužne prethodne analize, nisu obavljena savjetovanja sa strukom i socijalnim partnerima te se nisu osigurali prijeko potrebni uvjeti za rad škola. Svi nužni preduvjeti za zaštitu života i zdravlja učenika i zaposlenika moraju biti ispunjeni te je zbog nepostojanja istih nužno preispitivanje odluke o otvaranju škola 11. svibnja 2020. godine, piše u uvodu zamolbe.

Svoj zahtjev opširno obrazlažu kroz pet točaka. Između ostaloga, u Sindikatu tvrde da su zaštitne mjere propisane uputom HZJZ-a neprovedive i da ‘učenicima treba odgovoran ministar, a ne inspektor iz Smogovaca’, koji će preuzeti odgovornost za resor koji vodi. Kažu i da su ovom odlukom škole pretvorene u čuvališta djece, i da slanje djece u škole ne može ići na odgovornost roditelja. Žele i da se provede analiza o tome koliko zaposlenika škola spada u visokorizičnu skupinu, a smatraju i da čistači škola već sada čiste kvadraturu veću od propisane što će se dodatno otežati strogim higijenskim mjerama koje škole moraju poštivati. Na kraju navode i kako još uvijek postoje pitanja na koja ravnatelji i učitelji nisu dobili odgovore.

Zamolbu SHU-a u cijelosti pročitajte u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv osvježite stranicu.

12:46h Ministarstvo na Viberu otvorilo grupu za maturante: Koristit će se gotovo svakodnevno za četiri stvari

Među skupinom koja se zbog trenutnih epidemioloških okolnosti našla u posebno nepovoljnom položaju su maturanti. Puno je pitanja i nepoznanica vezanih uz maturu iako ispiti započinju za mjesec dana. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uspostavilo je Viber zajednicu kojom, kažu, žele da učenici završnih razreda srednjih škola i svi ostali pristupnici, učitelji i roditelji ‘budu u toku s pouzdanim i točnim informacijama o provedbi ovogodišnjeg ispita državne mature’. Najavljuju da će sadržaj Viber zajednice ‘Matura(nti) 2020.’ biti usmjeren na informacije od vitalnog značaja za sve one koji pristupaju polaganju ispita državne mature kako bi im se osigurao uspješan kraj srednjoškolskog obrazovanja. Opširnije na linku.

12:05h Ravnatelj škole iz Bregane: Od ponedjeljka u školu neće doći niti jedan učenik

Ravnatelj OŠ Milana Langa Bragana na Facebooku je postavio obavijest kako su svi roditelji odlučili da njihova djeca od ponedjeljka neće doći na nastavu.

Danas smo dobili sve povratne informacije roditelja Oš Milana Langa Bregana iz kojih je vidljivo da sljedećeg ponedjeljka u školu neće doći baš NITI JEDAN učenik od 1. do 4. razreda.

Naše škole u Bregani, Grdanjcima, Novom Selu i Noršić Selu tako će i nadalje ostati prazne…

Hvala roditeljima od sveg srca na potpori i jedinstvenosti!

Kad je već (bespotrebno) prebačena odgovornost na roditelje, oni su tu istu odgovornost spremno preuzeli i odlučili onako kako smatraju najboljim za svoje dijete, a ujedno pokazali i kako odvažno, nedvosmisleno i brzo treba donositi odluke.

Sigurno im nije bilo lako – neki su vjerojatno morali odvagati mnogobrojne različite kombinacije te izabrati najbolji (da iskoristimo toliko spominjanu riječ) scenarij… Zaštitili su svoju djecu, ali i sve djelatnike škole te se vodili glasom razuma – najbezbolnije privesti ovu izrazito stresnu nastavnu godinu svome kraju.

I sasvim je svejedno vjeruju li neki od njih da je sve ovo zaista tako opasno ili se priklanjaju raznim teorijama zavjera koje negiraju veliku opasnost ovog virusa – donijeli su odluku. Mislim da bi od roditelja mogli učiti i neki drugi – upravo oni koji bi možda trakođer trebali donositi odluke, a ne slati prijedloge, upute i preporuke…, napisao je Matijašić na Facebooku.

Sudjelujte u našoj anketi:

Mislite li da će se upute HZJZ-a moći provoditi u vašoj školi?

 

11:56h U podcastu rješavamo zadatke iz Fizike

U jednoj od epizoda iz serijala ‘U centru mature’ kojeg radimo s NCVVO-om, ugostili smo Hrvoja Mladinića, načelnika informacijsko-računalnog odjela. Između ostalog, riješio je nekoliko zadataka s mature iz Fizike i objasnio kako se zadaci boduju. Video pogledajte od 12 sati na našem YouTube kanalu!

11:11h Sinidkat Preporod pokrenuo veliku peticiju: Traže povlačenje odluke o povratku u škole

Od 11. svibnja u škole bi se trebao vratiti dio učenika razredne nastave – izuzetak su oni s respiratornim poteškoćama, kroničnim bolestima ili djeca čiji barem jedan roditelj radi od kuće ili je na bolovanju. Sindikat Preporod traži da se ta odluka povuče, a pokrenuli su i peticiju koja je to trenutka pisanja teksta prikupila preko dvije tisuće potpisa.

Suočeni unatrag nekoliko posljednjih dana s brojnim upitima hoće li se pokušati učiniti nešto konkretno oko stvaranja pritiska radi odustajanja od pokretanja nastave u razredima razredne nastave od 11. svibnja, odlučili smo svima, a napose učiteljima i ostalim radnicima u školama, te roditeljima učenika pružiti mogućnost potpisivanja online peticije kojom se od Nacionalnog stožera zahtijeva povlačenje sporne odluke.

Svi oni koju odluku Stožera o slanju učenika od 1. do 4. razreda u školu od 11. svibnja smatraju štetnom, opasnom i nepotrebnom  pozivaju se ovim putem na iskazivanje svoga stava. Peticijom se od osoba odgovornih za donošenje  Odluke zahtijeva njeno povlačenje i nastavak provođenja nastave na daljinu do stjecanja uvjeta za normalno odvijanje nastave ili do završetaka nastavne godine. Peticija se može potpisati od danas do 10. svibnja. O rezultatima potpisivanja peticije, javnost će biti obaviještena 11. svibnja, kada će zahtjev službeno biti upućen prema Nacionalnom stožeru, poručuju iz Preporoda i navode svoja četiri glavna razloga za povlačenje odluke:

  • Zbog toga što u školama nije moguće do 11. svibnja stvoriti uvjete za rad propisane Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covida 19 HZJZ-a;

  • Zbog toga što se učenike i radnike u školama izlaže velikoj mogućnosti oboljenja i ponovnom širenju epidemije;

  • Zbog nejednakih uvjeta rada i vrednovanja te stresa koji će učenicima, učiteljima i roditeljima donijeti provedba nezakonitog modela tzv. mješovite nastave;

  • Zbog toga što roditelji ne raspolažu svim nužnim informacijama potrebnim za odgovorno donošenje odluke o slanju djeteta u školu

10:58h Vlada pokreće pregovore o plaćama zaposlenih u školama

kako je priopćeno iz Vlade, na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlada je usvojila Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske.

– Donesena je i Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske, kao i Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Sporazumu o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade, priopćeno je iz Vlade.

U pregovaračkom odboru bit će ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić.

Podsjetimo, najdulji obrazovni štrajk završen je u prosincu, a njime su zaposlenici škola tražili povećanje koeficijenta složenosti poslova za prosječno 6,11%. Nastavnom osoblju koeficijent složenosti povećao se za 3% od 1. prosinca 2019., a koje se osjetilo na plaći u siječnju. Drugo povećanje koeficijenta za 1% trebalo bi biti od 1. lipnja 2020. godine, a treće povećanje koeficijenata za 2% dogodit će se od 1. siječnja 2021. godine. Uz to, zaposlenicima javnih službi, prema dogovoru se trebala povećati i osnovica plaće kroz Temeljni kolektivni ugovor za 6,12%, dinamikom 2+2+2.

10:56h Sadržaji koji se neće ispitivati na maturi

Prošlo je već nekoliko tjedana otkako je ministrica najavila kako se dio gradiva koji se odnosi na drugo polugodište četvrtih razreda neće pisati na maturi. NCVVO je u ponedjeljak objavio o kojem se točno gradivu radi. Tako se, primjerice, gradivo osnovne razine matematike uopće neće mijenjati, dok se na engleskom jeziku ne mijenja ni viša ni niža razina. O kojem je gradivu riječ, pročitajte ovdje.

9:25h Raspored online nastave za ovaj utorak pogledajte na linku


Mislite li da će se upute HZJZ-a moći provoditi u vašoj školi?


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

One comment

Odgovori