Pretraga

[UŽIVO] Buran obrazovni dan započeo pregovorima o plaćama nastavnika, a završio odlukom važnom za maturante

A- A+

U osmom smo tjednu nastave na daljinu, a danas se u Vladi održavaju pregovori sa školskim sindikatima vezanima uz njihova materijalna prava iz kolektivnog ugovora te sporazumu o dodatku na plaću zaposlenima u školama i na fakultetima. Današnji tijek događaja u obrazovanju uživo pratite na srednja.hr.

Foto: Ivan Aleksic, Unsplash

18:20h Poznato kako će izgledati pisanje probnog eseja: MZO smo pitali i zašto su ‘Glembajevi’ ostali na popisu A razine

Više je odluka vezanih uz državnu maturu doneseno ovih dana – od one da se probni esej piše 12. svibnja, a objavljeno je i koje se gradivo uklanja iz obaveznih ispita, do današnje izjave ministrice Divjak da su epidemiološke upute su takve da se pišu samo obvezni predmeti. Povlači to i niz pitanja sa sobom, a ove srijede u prijepodnevnim satima poslali smo upit u Ministarstvo vezan uz to kada će biti objavljene upute epidemiologa za polaganje mature, kako će izgledati probni esej te zašto s popisa djela za višu razinu nisu uklonjena ‘Gospoda Glembajevi’, koji su uklonjeni s popisa za osnovnu razinu. Više čitajte na linku.

18:14h Ni državna natjecanja učenika u strukovnim vještinama neće se uopće održati

WorldSkills Croatia naziv je velikog državnog natjecanja učenika strukovnih škola u njihovim vještinama. I ovo natjecanje je zbog pandemije otkazano, te se neće održati ni naknadno, kao ni natjecanja učenika iz drugih predmeta koje organizira AZOO. Opširnije na linku.

18:09h Mjesecima nisu sjedili zajedno u razredima: Dio učenika iz Wuhana vratio se u škole

U Wuhanu, gradu iz kojeg je krenuo koronavirus, ponovno su otvorene škole. U njih su se vratili samo najstariji učenici koji se pripremaju za ispite koji ih čekaju prije upisa na sveučilišta. Više na poveznici.

17:57h Ministrica danas najavila ukidanje izbornih na maturi: Neki su već upozoravali da je to protuzakonito

Kako je danas priopćila ministrica Blaženka Divjak, izborni predmeti na maturi ove se godine neće održavati. No da bi se donijela takva odluka, morao se promijeniti Pravilnik o polaganju državne mature. Iako je veliki broj sudionika javne rasprave podržavao izmjene, dio je upozoravao kako se ministrici time daju prevelike ovlasti. Opširnije čitajte na poveznici.

17:14h SC Split: Informacije o povratku studenata bit će objavljene u petak

U ponedjeljak na fakultetima započinju kliničke, laboratorijske i umjetničke vježbe. Iz SC-a Split poručuju kako će upute oko povratka studenata u domove biti objavljene prekosutra.

– Obavještavamo studente kako će informacije o povratku studenata u studentske domove biti objavljene u petak. S obzirom da nismo dobili potrebne informacije i mjere od strane Nacionalnog stožera i Ministarstva znanosti i obrazovanje, trenutno vam nismo u mogućnosti dati točne informacije. Zahvaljujemo na razumijevanju, poručuju iz splitskog SC-a.

17:09h Demobilizirano pet paviljona Cvjetnog, evo što studenti trebaju učiniti ako se žele vratiti

Svi paviljoni Studentskog doma Cvjetno naselje koji nisu iskorišteni za smještaj stanovnika Zagreba ugroženih potresom, odnosno paviljoni 4, 5, 6, 7 i 8, bit će useljivi svim studentima koji se vraćaju u svoje sobe. Stanari ostalih paviljona moći će se vratiti, ali ne u svoje sobe. Opširnije čitajte na poveznici.

14:55h Šokantna odluka: Ministrica Divjak otkazuje izborne predmete mature

Ministrica Divjak izjavila je da se na maturi neće pisati izborni, već samo obvezni predmeti. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje provodi državnu maturu saznajemo da ove godine zbog epidemiološke situacije maturanti neće dobiti kemijske prilikom pisanja mature. Opširnije na linku.

14:32h Divjak održala sastanak s osnivačima škola

Ministrica Blaženka Divjak održala je online sastanak s osnivačima škola kako bi razgovarali o detaljima vezanim uz ponovni početak nastave za učenike nižih razreda. Pojasnila je kako svi učenici u školi ne bi trebali dolaziti u međusobni kontakt jer su raspređeni u grupe, no napomenula i kako za dva tjedna možemo očekivati i nove, blaže epidemiološke upute. Napomenula je i kako u uputama ne piše da škole moraju imati toplu vodu. Više čitajte na linku.

14:15h Učenicima omogućen besplatan pristup Azure for Students Starter usluzi

 Učenicima u dobi od 16 godina i više omogućeno je da putem svog @skole.hr korisničkog računa besplatno aktiviraju Microsoftovu uslugu Azure for Students Starter, priopćeno je danas iz CARNET-a.

Riječ je o usluzi koja učenicima omogućava pristup Azure servisima namijenjenih programiranju pomoću kojih mogu započeti s prvim projektima u oblaku, poput izrade mrežnih stranica, mrežnih aplikacija, chatbotova ili jednostavnih AI projekata. Razvoj je moguć korištenjem programskih jezika i servisa kao što su C++, Python, C#, .NET, JavaScript, R, Azure Machine Learning i drugi.

Aktivacijom ove usluge učenici će dobiti besplatan pristup sljedećim Microsoft alatima i servisima:

  • Visual Studio 2019 i 2017 (verzija za Windows i Mac)
  • Windows Server 2019 i 2016 (različite edicije)
  • Pluralsight – vodeći online portal s mnoštvom treninga
  • MS SQL Server
  • Edukacijski dio u sklopu Azure portala.

Kako aktivirati uslugu?

Uslugu možete aktivirati na stranici Azure for Students Starter. Za aktivaciju usluge potreban je @skole.hr korisnički račun i pristup mobilnom uređaju na koji će doći inicijalni SMS s aktivacijskim kodom. Više informacija o aktivaciji možete pronaći u Uputama za aktivaciju usluge Azure for Students Starter, priopćili su iz CARNET-a.

14:03h Stipić: ‘Kada netko u školi radi za 3.250 kn, a netko za nerad prima 4.000 kn, nekorektno je govoriti o povlaštenicima u javnom sektoru’

Nakon sastanka sindikata i Vlade, javnosti se priopćenjem obratio i Željko Stipić, predsjednik školskog Sindikata Preporod. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ozračje u kojem se odvijao današnji sastanak predstavnika Vlade i reprezentativnih sindikata javnih službi  nije se razlikovalo od konzultativnog sastanka održanog  23. travnja. Sastanak je obilježilo međusobno nepovjerenje, neumjesna upadanja u riječ i neuvažavanje izrečenog.  Za razliku od prvog sastanka, na današnjem sastanku predstavnici Vlade bili su konkretniji kako u pogledu svojih namjera tako i u pogledu objašnjenja što stoji iza namjera Vlade.  Hajdemo odmah na početku prenijeti ono najvažnije o namjerama , a potom i o pozadini Vladinih poteza.

U Vladi zasad (ta izbori su na pomolu, opaska autora) ne žele smanjivati plaće. Moratorij, bez vremenskog ograničenja, na ugovoreno povećanje osnovice za izračun plaće u lipnju i listopadu – prvi je dio plana Vlade. Osim što ne bi bilo povećanja osnovice prvo za 2%, a potom još za 2%,  u 2020. radnicima u javnim službama ne bi bio isplaćen regres i božićnica koji su za ovu godinu ugovoreni u iznosu od 1500 kn.  Najveće iznenađenje sudionica i sudionika sastanka sa sindikalne strane izazvao je prijedlog da u ovoj godini nema ni  isplate jubilarnih nagrada.

Toliko o restrikcijama koje iz Vlade predlažu, a sad  rečenica-dvije i o razlozima kojima su se u Vladi vodili prilikom predlaganja nepopularnih mjera štednje na korisnicima proračunskog novca. Uz podbačaj u turizmu, što se kao mantra ponavljalo i na prvom sastanku, ministar Ćorić  nedvosmisleno je objasnio kako su ove proračunske uštede, koje je on nazvao simboličnim, preduvjet da rejting agencije i banke omoguće Hrvatskoj zaduživanje pod povoljnijim uvjetima.

Sastanak je, najvećim dijelom, protekao u međusobnim uvjeravanjima ekonomskih i makroekonomskih stručnjaka s obje strane o postojanju ili nepostojanju potrebe za  rezanjem plaća i ukidanjem materijalnih prava u vrijeme gospodarske krize. Dosta se govorilo o pravnom aspektu cijele situacije. Sindikati smatraju da pregovori o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora ne mogu započeti bez  poštivanja međusobno dogovorene procedure (pisani prijedlog i 15 dana za očitovanje), dok predstavnici Vlade, pozivajući se na dosadašnju praksu i urgentne okolnosti, drže da  nema prepreka za početak pregovora.

Što još spomenuti? Sa sindikalne strane upozoreno je da jubilarnu nagradu nije moguće ukidati i iz razloga što je ona nekim radnicima u ovoj godini već isplaćena. Ovaj restrikcijski prijedlog  neprovediv je zbog diskriminacije koju bi proizveo i zbog nemogućnosti retroaktivne primjene.  Također, od stane pojedinih sindikalista istaknuto je kako će ovaj puta provesti izjašnjavanje članstva iako to nisu provodili prilikom potpisivanja TKU-a.

Na kraju evo nekih akcenata iz izlaganja predstavnika Preporoda.

Uvodno je ukazano na nekorektnost Vlade koja o svojim namjerama prvo izlazi u novinama, a potom pred svoje socijalne partnere.  Potom je ukazano na izjavu ministra Ćorića koji je u javnom istupu spomenuo povlašten položaj radnika u javnim službama. U situaciji kada netko u školi radi za 3250 kn, a netko prima naknadu za nerad 4 000 kn, kad  učitelj radi za 6000 kn, a neko prima povlaštenu mirovinu skoro 12 tisuća kn, kad učitelj iz svoga džepa plaća dio troška za prijevoz na posao, a netko se vozika bilo kamo i bilo kada vlakom s 50% popusta itd. nekorektno je i neprimjereno govoriti o povlaštenicima u javnom sektoru – naglašeno je u izlaganju predstavnika Preporoda. Na kraju je iznesen i prijedlog ministru Mariću , da prije nego što krene u pregovore s bankama i agencijama, sreže plaće u državnim poduzećima, raznoraznim agencijama kao i sve povlaštene mirovine koje prelaze npr. 6 ooo kn.  Na sastanku su Vladu predstavljali ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić. Nije dogovoren termin novog sastanka, ali jest dogovoreno da će do kraja dana sindikati dobiti pisani prijedlog Vladinih zahtjeva te financijske učinke provođenja na sastanku spominjanih restrikcija.

13:10h Ministar Aladrović: Nema smanjenja plaća, ali očekivana povećanja želimo odgoditi

Nakon sastanka sa sindikatima, izjavu za medije dao je i ministar rada Josip Aladrović.

– Ono što je prijedlog Vlade je da nema smanjenja plaća, međutim, očekivana povećanja plaća koja smo dogovorili u trenutku kada nismo mogli predvidjeti krizu prouzročenu pandemijom smo stavili zapravo do 31.12. u suspenziju i te isplate najavljenih povećanja osnovica od dva puta po dva posto, uz pripadajuća materijalna prava, dakle božićnicu, regres i jubilarne nagrade naš je prijedlog da od toga u ovom trenutku odustanemo, kazao je Aladrović.

Dodaje, time bi se u proračunu uštedjelo preko milijardu kuna.

– S obzirom na sve ono što se događa u pogledu pandemije i sveg onog što se događa u kontekstu javnih financija smatramo da to u ovom trenutku nije oportuno. Ekonomija kao takva mora funkcionirati, a ono oko čega se možemo složiti je da svi ekonomski pokazatelji i projekcije pada BDP-a su takvi da moramo odraditi uštede na svim pozicijama. Zato smo se i odlučili ponuditi sindikatima u pregovorima da od onih obećanja koja smo ranije ugovorili odustanu, kaže Aladrović.

Kako se ranije danas pokazalo, sindikati su ovaj prijedlog odbili.

– Nismo naišli na slične ekonomske poglede, nastavit ćemo pregovore i u kontekstu toga nadamo se da će shvatiti težinu ove situacije i da ono što smo sada ponudili ne podrazumijeva smanjenje plaća nego u sebi uključuje samo isključenje povećanja plaća u budućem vremenu, rekao je Aladrović.

Na pitanje je li ovo konačan prijedlog Vlade ili postoje i alternativni, kaže:

– Prijedlog smo iskomunicirali danas, poslat ćemo ga i u formalnom obliku, očekujemo odgovor od sindikata u nekakvom razumnom roku i naravno da ćemo se znati postaviti i u toj situaciji. Još uvijek vjerujemo da postoji mogućnost dogovora, ali ako ne bude postojala, Vlada će naći načina da dogovorena povećanja nekako kompenzira, tvrdi ministar rada.

 

Na potpitanje znači li to da se povećanje osnovice odgađa do 2021. ili trajno, odgovara:

– Za 2021. pregovori počinju krajem godine, kao i obično. Mi smo i u izbornoj godini i sigurno ne možemo preuzimati obaveze za sljedeća razdoblja kada ne znamo kakva će situacija biti. Pregovori će započeti na vrijeme i na vrijeme će se definirati osnovica za 2021., ali u ovom trenutku možemo samo govoriti o zadržavanju osnovice na ovoj razini za 2020. godinu, zaključuje Aladrović.

12:21h Mihalinec: Vlada je tražila da odustanemo od povećanja plaće, odbili smo ih. Novaca ima

Nakon sastanka s Vladom, novinarima se obratio predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u školama, Branimir Mihalinec. Kaže da je Vlada tražila da odustanu od dogovorenog povećanja plaća nakon štrajka u porsincu, što su oni odbili.

– Vlada je od nas tražila da pristanemo na trajnu suspenziju dodataka koje smo postigli nakon štrajka u onom sporazumu. Sindikati odgoja i obrazovanja odmah su odbili takav prijedlog Vlade. Ta povećanja imala su cilj da zaposleni u obrazovanju dostignu standard koji su imali i ostali u javnom sektoru. Sindikati će odbiti bilo kakvu pomisao o odustajanju ili suspenziji nadoknada plaće u sustavu odgoja i obrazovanja, rekao je Mihalinec za N1 televiziju.

Na potpitanje radi li se tu možda o privremenoj suspenziji, Mihalinec je kazao:

– Ova Vlada je izrijekom rekla suspenzija, što bi značilo da nema više povećanja. To bi bio jedan dodatni udar za zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja. Forsiranje privida nastave od 11. svibnja je dodatni udar na zaposlene u odgoju i obrazovanju. Kao da cijelo obrazovanje može nadoknaditi teta Đurđa na trećom. Privid nastave – to nećemo prihvatiti. Odustajanje i trajna suspenzija povećanja plaća bi bila dodatni čavao u sustav odgoja i obrazovanja, rekao je Mihalinec.

 

Kazao je i da se o božićnici može raspravljati, ali Božić je daleko, a komentirao je i eventualno odustajanje od regresa za zaposlenike javnih službi. Stava je da nijedan prijedlog Vlade nema pravog ekonomskog opravdanja.

– Niti prijedlog da se ne isplati regres. Tko će ove godine ići na more? Što ćemo ga poslati Nijemci da nam donesu koronu? Nepravedno je da jubilarnu nagradu ne dobije netko tko 35 godina radi u sustavu obrazovanju. Povećanje plaća u javnim službama nije naš prijedlog. 2+2+2 je predložio sam premijer u Saboru, ističe Mihalinec.

Mišljenja je da novca ima.

 

– Novaca ima, Vlada daje novac poduzećima da pomogne firmama koje nisu radile u krize. Svjesni smo da su mnogi poslodavci dobili novac od Vlade, a svjesni smo da nisu smanjivali svoje dividende. I sad bi spremačica u školi koja nikad neće dostići plaću od četiri tisuće kuna trebala biti solidarna s nekim drugim. Ukoliko Vlada ostane na tome prijedlogu, to znači da je ponovno zabetonirala zaposlene u odgoju i obrazovanju na najnižu moguću plaću, poručuje Mihalinec.

11:00h Danas su započeli pregovori o plaćama u školstvu

Vlada Republike Hrvatske u ponedjeljak je Odluku o pokretanju  pregovora o sklapanju Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, u koje spadaju i zaposlenici škola. Uz tu, donesena je na Vladi i kao i Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Sporazumu o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade. U ime Vlade pregovaraju ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić. Pregovori sa sindikatima trenutno su u tijeku.

– Iako iz poziva nije vidljivo o kojim pitanjima Vlada želi pokrenuti pregovore, pretpostaviti se može kako će se govoriti o osnovici plaće i pojedinim materijalnim pravima koja proistječu iz TKU-a.  Na konzultativnom sastanku, koji je održan  23. travnja, neizravno se sindikatima dalo do znanja kako se u Vladi razmatra mogućnost moratorija na povećanja osnovice plaće koje je ugovoreno u prosincu prošle godine i isplatu regresa putem vaučera. Nakon sastanka znat će se više o stavovima Vlade, ali i stajalištima sindikata.  Na prošlom sastanku nitko se od predstavnika sindikata nije složio sa smanjenjem plaće i ukidanjem materijalnih prava, priopćili su sinoć iz Sindikata Preporod.

Podsjetimo, najdulji obrazovni štrajk završen je u prosincu, a njime su zaposlenici škola tražili povećanje koeficijenta složenosti poslova za prosječno 6,11%. Nastavnom osoblju koeficijent složenosti povećao se za 3% od 1. prosinca 2019., a koje se osjetilo na plaći u siječnju. Drugo povećanje koeficijenta za 1% trebalo bi biti od 1. lipnja 2020. godine, a treće povećanje koeficijenata za 2% dogodit će se od 1. siječnja 2021. godine.

Uz to, zaposlenicima javnih službi, trebala bi se povećati i osnovica plaće kroz Temeljni kolektivni ugovor za 6,12%, dinamikom 2+2+2 (siječanj, lipanj, listopad 2020.).

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava priopćeno je da će izjave za medije biti omogućene nakon trećeg sastanka u 11 sati.

– Danas u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78 u Zagrebu, u 8:30 sati započinju pregovori između pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i predstavnika sindikata, o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi. Pregovori će se održati kroz tri sastanka i to: s predstavnicima sindikata javnih službi, zatim, s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama, i s predstavnicima državnih službi. Izjave za medije biti će omogućene po završetku trećeg sastanka koji započinje u 11 sati, stoji u priopćenju Ministarstva rada.

10:21h Otvorena su dječja igrališta, pogledajte koje su upute HZJZ-a

Od jučer su ponovno otvorena igrališta. Kako kažu iz HZJZ-a, s obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom stavljanja u funkciju dječjih igrališta i rekreacijskih poligona na otvorenome preporučuje se sljedeće:

  • Organizacija. Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju. Stavljaju se na raspolaganje i prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome.
  • Fizička distanca. Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra. Pri tome pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu. Potrebno je obratiti pažnju odnosno podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.
  • Dezinfekcija i nošenje maski za lice. Za vrijeme boravka na dječjim igralištima te tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporuča se češće dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje lica nečistim rukama.
  • Pridržavati se svih općih i higijenskih mjera. Opće mjere prevencije širenja bolesti COVID-19 dostupne su na poveznici.

9:10h Božinovićev pomoćnik Trut: ‘Ne znam jesu li djeca sigurna u školama’

Gost jučerašnjeg Dnevnika N1 televizije, bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut. Između ostaloga, kratko se osvrnuo i na pitanje otvaranja škola.

– HZJZ-u je dan naputak da napravi upute kako škole trebaju funkcionirati. Odluke koje se tiču škola donosit će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te osnivači škola, rekao je Damir Trut.

Na pitanje je li odgovornost prebačena na leđa roditelja, rekao je kako država nije prebacila odgovornost na bilo čija leđa, te da su upute donesene kako se nitko ne bi ugrozio. Na pitanje jesu li djeca sigurna u školama rekao je:

– Ne znam jesu li djeca sigurna u školama, prenosi N1.

9:00h Raspored online nastave za srijedu pogledajte na linku.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

učionica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap