Pretraga

[UŽIVO] Završio je osmi tjedan online nastave u Hrvatskoj, evo sažetog pregleda dana u školstvu

A- A+

Završava i osmi tjedan nastave na daljinu, za ovogodišnje pristupnike državnoj maturi pun prevrata. Najprije je ministrica Blaženka Divjak izjavila da se izborni predmeti neće moći pisati, a onda je na jučerašnjem sastanku Vlade i NCVVO-a dogovoreno da se oni ipak pišu. Obavezni i izborni predmeti pisat će se u dva bloka, a danas se objavljuje i točan raspored pisanja tih ispita. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

pixabay.com

18:30h Pretplatite se na naš YouTube kanal i pratite tako novosti iz obrazovanja

18:00h U zagrebačke škole će tek 5% učenika, a sindikalistica upozorava: Nisu spremne za otvaranje u ponedjeljak

S Anom Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja razgovarali smo o ponovnom otvaranju škola. Sindikalna pravnica smatra kako nije u redu roditeljima prepuštati da preuzmu odgovornost jer idu u školu. Upozorava da se tako neki roditelji mogu osjećati krivima jer rade, a kako im, s druge strane, slanje djece u školu na tek nekoliko sati zapravo neće pomoći. Što je još rekla te kakvi su rezultati naše ankete, saznajte ovdje.

17:41h Pitali smo Ministarstvo hoće li s izbornih predmeta mature biti ‘izbačen’ dio gradiva četvrtog razreda

U petak je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio novi kalendar državne mature, a kako je dan ranije i najavljeno pišu se i izborni predmeti. Budući da je s ispita obaveznih predmeta uklonjeno gradivo drugog polugodišta, brojni maturanti pitaju se hoće li do toga doći i na izbornim predmetima. Odgovor potražite na linku.

17:25h Maturantica pisala ministrici putem Fejsa: ‘Igrate se s našom budućnosti i budućnosti cijele države’

Najprije je u srijedu izjavila da se izborni predmeti mature neće pisati jer prema epidemiološkim uputama za njih nema mjesta, a u četvrtak je nakon sastanka Vlade ministrica potvrdila da je dogovoreno da se oni ipak pišu. Donošenje važnih odluka u posljednji tren, kada do mature ostaje mjesec dana, ono je što joj mnogi maturanti zamjeraju. Nekoliko njih obratilo se ministrici izravno, putem Facebooka, a jedna od maturantica koje su pisale ministrici je i Sara Zulin iz I. gimnazije Split. U pismu ističe kako je iz dosadašnjih poteza ministrice vidljivo da joj nije stalo do maturanata, a posebno joj zamjera što se prema novom kalendaru mature obavezni predmeti pišu ranije nego je to predviđeno. Pismo maturantice Sare ovdje pročitajte u cijelosti.

17:10h Ekonomski ponovno otvoren za rješavanje administrativnih pitanja

S Ekonomskog fakulteta u Zagrebu priopćeno je da fakultet od ponedjeljka otvara svoja vrata za rješavanje administrativnih pitanja. No, prilikom dolaska potrebno je poštivati određena pravila.

Od ponedjeljka, 11.5.2020. godine Ekonomski fakultet – Zagreb ponovno otvara vrata svojim studentima u cilju rješavanja nužnih administrativnih poslova.

Za realizaciju tih poslova otvorene su sljedeće službe:
Knjižnično-dokumentacijski centar – svaki dan od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 12h i to isključivo za usluge vraćanja i posudbe knjižnične građe (koristi se glavni ulaz);
Studentska referada – svaki dan od ponedjeljka do petka u vremenu od 12 do 14h za sve poslove (koristi se glavni ulaz);
Urudžbeni ured – svaki dan od ponedjeljka do petka u vremenu od 12 do 14h za sve poslove (koristi se glavni ulaz);
Tajništvo katedri – svaki dan od ponedjeljka do petka u vremenu od 12 do 14h za sve poslove (koristi se glavni ulaz);
Skriptarnica – ponedjeljak, srijeda i petak od 10 do 13h za sve poslove (koristi se istočni ulaz).

Ostale službe Fakulteta studentima su do daljnjeg dostupne samo elektronskim putem.

VAŽNE NAPOMENE studentima prilikom dolaska:

-Pristup zgradi Fakulteta omogućen je samo studentima Ekonomskog fakulteta – Zagreb.
-Studenti su dužni ponašati se odgovorno, što znači da u zgradu Fakulteta ne mogu ući ako su nositelji zarazne (osobito respiratorne) bolesti i povišenu tjelesnu temperaturu.
-Studenti u zgradi Fakulteta mogu riješiti administrativni posao samo za sebe osobno.
-Studenti su dužni administrativni posao prethodno najaviti elektronskim putem (mailom i/ili telefonom) odgovarajućoj službi Fakulteta.
-Studenti smiju obaviti samo onaj posao za koji su se prethodno najavili.
-Studenti su prilikom ulaska u zgradu Fakulteta dužni imati masku na licu i stavljene zaštitne rukavice.
-Studenti su dužni na ulazu u zgradu Fakulteta dezinficirati zaštitne rukavice na za to predviđenim uređajima za dezinfekciju.
-U zgradu Fakulteta će se puštati ograničen broj studenata kako bi se osigurala fizička udaljenost od drugih studenata i djelatnika Fakulteta.
-Studenti su dužni poštivati upute koje će dobiti od dežurnih djelatnika Fakulteta na ulazu i koriste najkraći put do službe u kojoj obavljaju administrativni posao.
-Studenti se u zgradi Fakulteta zadržavaju minimalno koliko je potrebno za obaviti administrativni posao, priopćeno je s Ekonomskog.

16:40h Sveučilište u Zagrebu objavilo tko je dobio Erasmus: Oni koji odlaze u zimskom semestru obavezno moraju učiniti jednu stvar

Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate natječaja za Erasmus razmjenu za sljedeću akademsku godinu. Svi studenti koji su odabrani za zamjenu u zimskom semestru moraju potvrditi da i dalje žele ići do 5. lipnja, a studenti koji odlaze u ljetnom semestru ne trebaju dodatno potvrđivati svoj odlazak. Opširnije čitajte na linku.

16:17h Pozor maturanti: U subotu istječu dva roka za važne radnje koje mora obaviti dio pristupnika ispitima

Rokovi za obavljanje važnih radnji prije pristupanja ispitima teku kako je i predviđeno, a već ovoga tjedna istječe rok za plaćanje ispita, kao i onaj za naknadnu odjavu ili promjenu ispita. Više na linku.

16:01h Sveučilište u Rijeci objavilo upisne kvote za ovu godinu: Na najpopularniji studij upisuju 30 maturanata

Proteklog četvrtka objavljeno je kako će maturanti polagati maturu baš kao i dosadašnje generacije – pišući obavezne i izborne predmete. Sveučilište u Rijeci među prvima je od većih sveučilišta koja su objavila i upisne kvote za ovu godinu. Od ove godine ondje se pokreće i studij logopedije, inače najpoželjniji među maturantima, a na njega će se upisati prvih 30 studenata. Kvote za sve ostale studije u Rijeci možete vidjeti na linku.

14:37h Božinović: Za pitanja o obrazovanju obratite se nadležnom resoru

Jedno od pitanja na današnjoj konferenciji Kriznog stožera bilo je vezano uz nezadovoljstvo povratka učenika u škole, konkretno ministara Davora Božinovića novinari su pitali je li moguće povući odluku Vlade o povratku u škole peticijom na čije je potpisivanje pozvao Milan Bandić.

– Stožer je u toj, kao i u drugim situacijama, dao preporuke koje se prije svega tiču epidemiološke struke. Kao i na vaše jučerašnje pitanje i na današnje ću vam odgovoriti, da se obratite onom resoru koji vodi i zadužen je za ta pitanja koja su predmet vašeg upita, rezolutan je bio Božinović.

13:58h SC Varaždin objavio uvjete povratka u studentske domove

Dio studenata od ponedjeljka se vraća na praktičnu nastavu na fakultete, a za one koji žive u studentskim domovima Studentski centar Varaždin izdao je posebne preporuke:

Sukladno Mjerama Vlade RH kojima se omogućava održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, dozvoljava se povratak svim studentima koji iz tih razloga ili zbog polaganja ispita imaju potrebu vratiti se u studentski dom, pod sljedećim uvjetima:

1. Prije povratka u studentski dom potrebno se prethodno najaviti upravi doma na mail useljenje@scvz.hr i dogovoriti termin povratka
2. Nakon što uprava doma potvrdi termin povratka u dom, student se treba u utvrđeno vrijeme javiti na recepciju novog doma gdje će mu biti izmjerena temperatura. Studenti s temperaturom većom od 37,2 ℃ neće moći useliti u dom. Prije ulaska u objekt obvezna je dezinfekcija ruku.
3. Studenti prilikom povratka trebaju predočiti valjanu e-propusnicu (za vrijeme trajanja obveze izdavanja e-propusnica)
4. Na recepciji doma potrebno je potpisati Izjavu o zdravstvenom stanju. Izjavu možete preuzeti na linku objavljenom u tekstu članka.

Ova uputa primjenjuje se i u slučajevima kada studenti dolaze po stvari radi iseljenja iz doma te za osobe koje su u pratnji studenata. Pozivaju se studenti da poštuju dogovorene termine povratka u dom kako se ne bi stvarale gužve. Ukoliko student dođe ranije od dogovorenog vremena molimo da pričeka izvan objekta, odnosno da ne ulazi u domove. Ako student zakasni na dogovoreni termin treba se javiti recepciji na tel. 042/332-910 kako bi se pomaknulo vrijeme useljenja.

Sukladno Uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja, samoizolacija ni karantena za studente koji dolaze izvan Republike Hrvatske nisu dozvoljene u studentskim domovima, priopćeno je iz varaždinskog SC-a.

13:35h U Novskoj pokrenuli smjer za zanimanje budućnosti: Očekujemo da posao pronađete odmah nakon srednje

Nakon Tehničke škole Sisak, Srednja škola Novska druga je škola u Hrvatskoj koja je uvela program – tehničar za izradu videoigara. Iz škole kažu kako očekuju navalu na ovaj četverogodišnji program, a ako niste iz Novske, ne brinite, jer Novska ima učenički dom. Također, ravnateljica je uvjerena kako će učenici odmah po završetku školovanja biti kompetentni za rad u industriji koja se sve više razvija. Opširnije na linku. 

11:31h Divjak sasula optužbe na račun rektora: Kaže da su pismom obmanuli su javnost

U emisiji Novi dan N1 televizije gostovala je jutros ministrica Blaženka Divjak. Nakon što je u srijedu izjavila da epidemiološke upute ne dozvoljavaju pisanje izbornih predmeta, jučer se nakon sastanka Vlade i NCVVO-a dogodio obrat pa je odlučeno da se pišu i izborni predmeti. Netom prije sastanka u Vladi, šest rektora uputilo je pismo u kojem su naglasili da su im izborni predmeti potrebni te pokazuju da se ne slažu s odlukom o ukidanju tih ispita na maturi.

– Našim sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su rektori kojima je to potrebno pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana. S nama nije održan sastanak, razgovor ni dogovor oko (iz)ostavljanja izbornih nastavnih predmeta iz ispita državne mature u ovoj školskoj godini. Zato pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom Republike Hrvatske i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi državne mature, čime će se izbjeći dovođenje ovogodišnje generacije maturanata u neravnopravan položaj u odnosu na prethodne generacije i stvaranje velikog broja novih problema u budućnosti, stoji između ostaloga, u pismu rektora.

No, ministrica Divjak jutros je izjavila da su rektori obmanuli javnost. Kako prenosi N1, Divjak kaže da ih je tri puta zvala na sastanke pa su ih onda ona i državna tajnica ponaosob zvale da se očituju i tada je bila jedna situacija, a naknadno su obmanuli javnost da komunikacije nije bilo.

– Da! Nije bilo jer se nisu odazvali. Odgovornost rektora ne može biti da se za vrijeme kada je ovakva situacija, ne odazovu na sastanak s Ministarstvom. Ali ima i među njima izuzetaka, istaknula je.

Podsjetimo, Divjak se ranije sastala s riječkom rektoricom Snježanom Prijić Samaržija, koja nije među potpisnicima pisma rektora.

Što se tiče izbornih predmeta, rekla je da prvi okvir koji su dobili do HZJZ-a izgledao tako da se ide u osnovnom dijelu, obavezni predmeti, ali da se u međuvremenu se epidemiološka situacija promijenila pa se mogu organizirati i izborni predmeti. Podsjetimo, ministrica je u srijedu popodne izjavila da se izborni neće pisati, a već u četvrtak popodne odlučeno je drugačije.

Divjak je na N1 komentirala u povratak u škole od ponedjeljka, kada se u klupe vraća manji dio učenika razredne nastave. Jučer je pet župana čije su županije osnivači škola pozvalo na povlačenje takve odluke, a i brojni su roditelji nezadovoljni činjenicom što se odgovornost oko toga prebacuje na njih.

– Dobili smo upute HZJZ-a na način da se udovoljava svim uvjetima koje se postavlja. Dobili smo okvir i sigurna sam da ćemo se u njega uklopiti. Molila bih da se o tome manje razgovara o politikanstvu, a više u smislu da su djeca koja će doći u školu djeca naših liječnika, medicinskih sestara, konobara iz našeg omiljenog kafića. Djeca moraju doći u školu i mi im moramo to omogućiti, kaže Divjak za N.

Na pitanje jesu li i zašto nisu razgovarali o mogućnosti da se jednom roditelju plati da ostane kod kuće ministrica kaže:

– Što se tiče ostanka kod kuće vi vidite da sada pola milijuna ljudi ovisi hoće li ili neće dobiti subvenciju iz državnog proračuna, ako nitko ne puni državni proračun i ako još neki ljudi moraju ostati kod kuće to je isto pitanje financijske održivosti. Znate da situacija nije takva da bismo mogli izdašno i dalje računati na izdatke iz državnog proračuna i svi su se resori morali odreći određenih stvari, moramo biti realisti, ovo je posebna situacija i državni proračun nije vreća bez dna, rekla je Divjak.

Dodaje, dva tjedna će biti ovakva situacija te je sigurna da ‘kada roditelji vide da nastava ide dobro na taj način, škole će se bolje organizirati u nekim aspektima pa ćemo za dva tjedna imati više djece u školama ako to dozvoli epidemiološka situacija.’

10:52h Objavljen novi kalendar državne mature u školskoj godini 2019./2020.!

U velikom prevratu u četvrtak je na sastanku u Vladi dogovoreno da će se na ovogodišnjoj državnoj maturi ipak pisati i izborni i obavezni predmeti. NCVVO je ovoga petka objavio novi kalendar državne mature za školsku godinu 2019./2020. Ispiti će se pisati u dva bloka – u prvom obavezni, a u drugom izborni predmeti. Konkretne datume možete vidjeti ovdje.

10:26h Muzeji se priključuju online nastavi i provjeri znanja o izložbama

Sustav kvizovi.srednja.hr postaje sve veći, i po broju korisniku i po broju pitanja. Osim što je to dobar način za ponoviti gradivo za ispit ili provjeriti svoju opću kulturu, može poslužiti i za virtualni obilazak – muzeja. Neki hrvatski muzeji poput Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović, Dvora Trakošćan te Moderne galerije to su prepoznali te postavili svoja pitanja. Ako ste spremni za turu, više pronađite na poveznici.

10:03h I premijer potvrdio da se pišu i obavezni i izborni na maturi

Nakon što je ministrica Blaženka Divjak kazala kako se izborni predmeti na maturi neće pisati jer za njih prema epidemiološkim uputama nema mjesta te da očekuje da NCVVO objavi kalendar državne mature, jučer je u Vladi održan sastanak na kojem je sudjelovala ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, sam premijer Andrej Plenković i ministrica Divjak. Došlo je do obrata te je na sastanku odlučeno da će se na maturi pisati i obavezni i izborni predmeti, što je sinoć potvrdio i sam premijer. Više o ovome čitajte na poveznici.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

[UŽIVO] Završio je osmi tjedan online nastave u Hrvatskoj, evo sažetog pregleda dana u školstvu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap