Pretraga

UŽIVO: Pola profesora podržalo štrajk

A- A+

Započeo je štrajk prosvjetara okupljenih u četiri sindikata (Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Veliko vijeće Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod) radi čega nema nastave u nekim osnovnim i srednjim školama, a pojedini profesori na fakultetima otkazali su konzultacije i ispite za danas. Pratite s nama štrajk prosvjetara uživo diljem Hrvatske.

Foto: Štrajk Preporod

Glavni problem koji su istaknuli prosvjetari su niske plaće te povećanje istih za 4 posto za zdravstvene djelatnike. Smatraju da ako ima novaca za njih, da bi se trebalo pronaći novaca i za profesore. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ima drugačiji izračun za plaće profesora te misli da je prosječna plaća za 1.000 kuna veća nego kako je predstavljao iz sindikata koji je računa prema Državnom zavodu za statistiku, a Mornar prema mjesečnim izdvajanjima profesora. Javite nam se fotografijama i informacijama o štrajku na [email protected]

Prosvjed iz minute u minutu:

17:40 Prema podacima zaprimljenim do 15.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 658 osnovnih škola u RH u štrajk je uključeno 54,34% radnika. Nastava se u potpunosti ili djelomično održavala u 68,7% osnovnih škola. U 487 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 45,8% radnika. Nastava se u potpunosti ili djelomično održavala u 79,8%.

17:15 Prema da su iz MZOS-a najavili privremenu brojku profesora u štrajku oko 15h, te konačnu u 18h, još nema nikakvih informacija o točnim brojkama.

16:17 Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja iznijela je podatke o odazivu na štrajk 83,73% učitelja u preko 850 podružnica SHU-a, što je pokazatelj velikog nezadovoljstva učitelja u osnovnim školama. Očekuje i dalje pun odaziv i još bolje podatke u ponedjeljak, ustvrdivši da je vrijeme da učitelji pokažu kako je dosta ponižavanja prosvjete.

15:40 Prema pristiglim i do 14 sati obrađenim podacima iz 259 od 331 osnovne i srednje škole u kojima organizirano djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod štrajkalo je 3 672 članova ili 59.11 posto sindikalnog članstva u spomenutim školama.

15:10 Izjava predsjednika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića o visokim primanjima koje ima izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama.

15:10 U I. Gimnaziji Osijek danas nije bilo nastave nakon uvodnih nekoliko sati, a profesori i djelatnici su unutar škole. Više pogledajte u našem video prilogu.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Štajk prosvjetara: I. Gimnazija Osijek

Štrajk prosvjetara danas je zahvatio veliki broj škola u Hrvatskoj, a ovako je to izgledalo u I. Gimnaziji Osijek

Posted by srednja.hr on 25. rujan 2015

15:06 Od 111 osnovnih škola na području Grada Zagreba u 15 njih se nastava uopće ne izvodi, u 26 se odvija u potpunosti, a u 70 djelomično, objavio je u 10 sati Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.
Kada je riječ o nastavnicima od njih 4.739, 2.497 ih izvršava radne obveze, dok je nešto manje, točnije 2.242 nastavnika danas u štrajku. Opširniji izvještaj o stanju štrajka u Zagrebu pročitajte ovdje.

14:39 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izvijestio je kako je u 47 posto srednjih škola u jutarnjoj smjeni štrajkalo 75,8 posto članstva te da nastave nema u gotovo nijednoj srednjoj školi u Hrvatskoj, a ponegdje je krnja.

14:23 Od 62 javne srednje škole na području Grada Zagreba njih 35 nastavu izvodi djelomično, dok u šest njih uopće nema nastave. Preostalih 21 škola nastavu izvode po redovnom programu, objavljeno je na stranicama Gradskog ureda za obrazovanje.
Istovremeno gotovo dvije trećine profesora normalno radi u zagrebačkim srednjim školama, preciznije njih 1941, dok ih je 1018 u štrajku. Opširniji izvještaj o stanju štrajka u Zagrebu pročitajte ovdje.

14:13 – Ispita danas nema, jedino što polovično radi referada. Kolegice malo rade pa malo ne rade. Studetima izlaze ususret, ali ako ćemo gledati cijeli fakultet u globalu, većina djelatnika ipak ne radi, rekli su nam sa splitskog KIF-a.

13:28 Ministar Vedran Mornar obišao je jutros Osnovnu školu Augusta Cesarca, a potom i Tehničku školu Ruđer Bošković. Ponovno je pozvao sindikate na sastanak u ponedjeljak, a situaciju s plaćama tijekom štrajka nije komentirao. Podaci o dvije županije s kojima MZOS trenutačno raspolaže govori da je u štrajku 40 posto škola. Ministar Mornar požalio se na medije da su krivo protumačili njegovu izjavu da sigurno neće biti neopravdanih. Opširniji izvještaj pročitajte ovdje.

– Stav ministarstva je jasan, učenici moraju biti u školi. Ako se od sljedećeg tjedna pokaže da neka škola radi, svatko tko ne dođe dobit će neopravdani sat. To što sindikati pozivaju da djeca ne dođu na nastavu nije primjereno, rekao je Vedran Mornar u Ruđeru.

Ravnateljica Ruđera Đurđica Fuštar izjavila je kako samo 7 od 57 profesora štrajka te da oko pedeset posto učenika ili manje nije došlo na nastavu.

– Učenici su ozbiljno shvatili izjavu ministra da neće biti neopravdanih sati i naravno da se na to mogu pozvati. Mi danas ne smijemo dati neopravdane izostanke, ali pozivam učenike s obzirom na broj nastavnika koji radi da ozbiljno shvate dolazak na nastavu od ponedjeljka. Učenici koji ne dođu na nastavu od početka tjedna najvjerojatnije će dobiti neopravdane, o čemu će još odlučiti razrednici i stručno pedagoška služba, izjavila je ravnateljica Fuštar.

13:05 Web portal mnovine.hr objavio je kako većina škola u Međimurju ipak normalno. Prema podacima Ureda državne uprave Međimurske županije od ukupno 32 osnovne škole u 19 sve se održava normalno po rasporedu, a još u njih devet organizirana je djelomična nastava. Od sedam srednjih škola samo je Gospodarska škola Čakovec službeno u štrajku. Tamo se od 87 djelatnika čak njih 50 odlučilo priključiti prosvjedu.

12:57 Predsjednik Vlade Zoran Milanović zamolio je prosvjetare da ne štrajkaju jer je to besmisleno te da je ovakav pokušaj ucjene komičan.

– Prihvaćam da treba razgovarati, ali nakon izbora i drago mi je da me vide kao budućeg premijera, jer svo ovo ponašanje ukazuje na to da računaju sa mnom za stalno. Sad ne možemo razgovarati jer nemamo instrumenata, ali nakon izbora sjedamo za stol i utvrdit ćemo što se može, pod uvjetom da Hrvatska nastavi rasti, izjavio je Milanović.

12:50 – Službeno smo prijavili štrajk, a upisi i ispiti se odvijaju normalno. Imali smo danas obrane diplomskih radova, a bio je i jedan doktorski. Sve što je važno i hitno studenti mogu napraviti, ali ne mogu, recimo, dobiti potvrdu o upisu ili predati zahtjev za ispis ocjena objasnili su nam s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu kako se provodi štrajk na tom fakultetu.  Istaknuli su nam kako uprava i dekanat rade normalno jer po njima oni ne mogu biti u štrajku.

12:35 Od 30 srednjih škola iz Primorsko-goranske županije svega su se dvije izjasnile za eventualni kompletan štajk. Riječ je o Graditeljskoj školi za industriju i obrt u kojoj se većina zaposlenika izjasnila za potpuni štrajk te o Prometnoj školi koja je poslala informaciju kako će štrajka biti ukoliko većina zaposlenika bude za obustavu nastave. Najveći broj škola, njih 24, organizirat će nastavu, ali djelomično, dok su se četiri srednje škole izjasnile da uopće neće štrajkati. Riječ je o Strojarskoj školi za industriju i obrt, Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi, Srednjoj školi Antuna Barca Crikvenica, te Srednjoj školi Čabar.

Od 31 osnovne škole čiji je osnivač Primorsko-goranska županija 11 će ih imati redovnu nastavu, dok će ih 20 biti u djelomičnom ili potpunom štrajku, no unatoč tome sve će škole otvoriti vrata učenicima i skrbiti o njima. Otvorena vrata danas će dočekati i sve učenike riječkih osnovnih škola, među kojima je jučer jedino OŠ Podmurvice bila sigurna da danas štrajka za zaposlenike te škole neće biti, piše novilist.hr.

12:17 – Nastava počinje u ponedjeljak, malo je specifičnija situacija po tom pitanju nego u školama, ali prema informacijama koje imam, nisu se održavali ispiti, komentirao je situaciju na Sveučilištu u Splitu prof. dr. Igor Čaljkušić, profesor na Umjetničkoj akademiji i predsjednik regionalnog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za dalmatinskiportal.hr.

12:14 Škole koje u potpunosti štrajkaju ili se nastava djelomično održava: Osnovna škola Antun Gustav Matoš Zagreb, Gimnazija i strukovna škola Juraj Dobrila u Pazinu,, XII. Gimnazija Zagreb, VII. Gimnazija Zagreb, Osnovna škola Petra Preradovića Pitomača, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica, Strukovna škola Sisak, Gimnazija Sisak, III. Gimnazija Split, Gimnazija Daruvar, I. jezična gimnazija Split

11:42 Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras jučer je održao sastanak s predsjednikom Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja Vilimom Ribićem u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Raspravljalo se o bitnim temama te o tekućim pitanjima i problemima, postignut je visok stupanj međusobnoga razumijevanja u odnosu na problem s financiranjem znanosti i visokoga obrazovanja. Pritom je istaknuto da je financiranje sustava znanosti i visokoga obrazovanja ne samo na neprihvatljivo niskoj razini nego i u neodgovarajućim omjerima između pojedinih stavaka, stoji u priopćenju Sveučilišta.

11:37  Škole koje u potpunosti štrajkaju ili se nastava djelomično održava: Osnovna škola Antun Gustav Matoš Zagreb, Gimnazija i strukovna škola Juraj Dobrila u Pazinu,, XII. Gimnazija Zagreb, VII. Gimnazija Zagreb, Osnovna škola Petra Preradovića Pitomača, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica, Strukovna škola Sisak, Gimnazija Sisak,

11:05 – Udruga srednjoškolaca Hrvatske želi iskazati razumijevanje i solidarnost te poštovanje svim prosvjetnim radnicima. Kao učenici, svjedočimo izazovu učiteljskog i profesorskog znanja i veličini uloge koju oni imaju u obrazovanju i formiranju mladih ljudi.

Smatramo iznimno važnim da se sutrašnji štrajk ne odrazi na tijek školske godine i da učenici ne osjete trenutne i buduće poteškoće glede planiranja svojih obaveza, upisa u srednju školu te državne mature.

U interesu svih učenika, očekujemo brzo rješenje, povratak u školske klupe i uobičajeno provođenje svakodnevnih školskih aktivnosti., piše u priopćenju Udruge.

10:56 Ministar Mornar rekao je da učenici neće dobivati neopravdane sate za izostanke tijekom današnjeg dana te da još nije siguran hoće li profesorima koji štrajkaju to vrijeme biti plaćeno. Resorni ministar poziva štrajkaše na nastavak pregovora u ponedjeljak, a opširniji izvještaj pročitajte ovdje.

10:42  – Od petka, 25. rujna 2015. godine do kraja štrajka sindikata iz sustava znanosti i obrazovanja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu radit će smanjenim kapacitetom pa korisnike molimo za razumijevanje, rekli su iz NSK.

10:28 Prema informacijama s kojima raspolaže Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Hrvatski institut za povijest zatvorio je svoja vrata danas, a dvije trećine djelatnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otišlo je kući. Prve konkretnije informacije s terena očekuju iza 13 sati.

10:03 Na vratima Osnovne škole Antun Gustav Matoš u Zagrebu nalazi se plakat Vertikale sindikata obrazovanja o štrajku, a učenici danas ne moraju doći na nastavu.

OŠ A.G. Matoš Zagreb foto:srednja.hr

9:55 Iz MZOS-a nam je potvrđeno da će do 15h na mrežnim stranicama objaviti privremenu brojku štrajkaša, a u 18h konačnu.

9:50 – Učenici jednog razreda su napravili plakat. Vjerujem da oni shvaćaju važnost obrazovanja i ulogu profesora u tom procesu, komentirala nam je fotografiju potpore učenika ravnateljica zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina Milica Medak.

Foto: Potpora štrajkašima Lucijanka Zagreb

9:35 Ministar Mornar obići će danas dvije zagrebačke škole kako bi se uvjerio kako štrajk protječe, rekli su nam iz MZOS-a. Ministar se očekuje u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u 11h, a potom se očekuje u Tehničkoj školi Ruđer Bošković.

8:00 Započeo je štrajk prosvjetara četiri sindikata (Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Veliko vijeće Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod) radi čega nema nastave u nekim osnovnim i srednjim školama, a pojedini profesori na fakultetima otkazali su konzultacije i ispite za danas.

__________________________________________________________________

Četvrtak

17:04 Sindikat Preporod održao je press konferenciju na kojoj su podijelili press za medije na kojem je bilo preko 20 gramatičkih grešaka. Opširnije ovdje.

16:00 Pročitajte otvoreno pismo ministra Mornara prije štrajka ovdje

13:00 Dvije trećine mladih podržava štrajk prosvjetara, ali iz različitih razloga. Opširniji izvještaj.

Copy link
Powered by Social Snap