Pretraga

[UŽIVO] Sindikati i Vlada približili se rješenju, zna se kad bi trebalo doći do konačnog dogovora

A- A+

Danas je 30. radni dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Započet je 10. listopada sa zahtjevom za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za prosječno 6,11%, a s obzirom na to da su se vladajući sa sindikalistima sastali samo dvaput i ne čini se kako su blizu kompromisa, štrajku se ne nazire kraj. Od utorka se štrajka frontalno – svakodnevno u svim županijama, a za ponedjeljak je najavljen veliki prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Danas se uz škole štrajka i u znanosti i visokom obrazovanju.

ilustracija: srednja.hr

Štrajk učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama nastavlja se i danas. Dogovora s Vladom nema, sndikati zahtijevaju 6,11 posto povećanje koefiicijenata, a jučer su na Markovom trgu održali mini prosvjed šutnje. Tamo im je prišao premijer Plenković s kojim nisu htjeli razgovarati, već su podigli svoj transparent i tako se ogradili od njega.

U štrajku danas sudjeluju i iz znanosti i visokog obrazovanja. Oni traže povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike, a na solidaran štrajk pozvani su i profesori.

Danas je za 10.30 sati najavljena press konferencija na kojoj će sindikati iznijeti detalje o prosvjedu koji će se održati u ponedjeljak, 25.11. na Trgu bana Jelačića.

PRATITE UŽIVO TIJEK DOGAĐAJA:

20:00h Premijer je gostovao u HRT-ovom Dnevniku

Premijer Plenković rekao je u Dnevniku HRT-a je današnji sastanak sa sindikatima bio dobar.  U javnost neće dati detalje sastanka, dogovorili su se, zbog konzultacija koje će se održati i sljedeći tjedan. 

– Današnji razgovor je bio još jedan pokušaj Vlade da nađemo rješenje, rekao je Plenković. 

Rekao je da se ministrica Divjak trudi, ali da neke njezine izjave nisu bile dobre ni prihvatljive.

18:55h Sindikati i Vlada završili sastanak

– Danas je konačno održan jedan kvalitetan sastanak s predstavnicima Vlade. Trajao je dosta dugo. Približavamo se rješavanju problema. Sastanci će se nastaviti. Očekujemo da će se idući tjedan doći do rješenja, kazao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama nakon sastanka u Vladi koji je trajao 4 sata, a prenosi N1 televizija.

S njim je bila i Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

– Drago nam je da smo napokon pozvani na razgovor. Nadamo se da ćemo održati još koji sastanak. Pričalo se o argumentacijama jedne i druge strane. Nema nikakve ponude, ali dogovorili smo da se nadamo da će biti još sastanak, poručila je Tuškan.

Sindikalisti su rekli da se prosvjed na Trgu bana Jelačića održava prema planu u ponedjeljak u 12.05 sati.

18:25 Sastanak u Vladi i dalje traje

Sastanak sindikata s predstavnicima Vlade traje već četiri sata.

17:00h Dobili smo podatke Ministarstva obrazovanja o današnjem štrajku

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je podatke o odazivu na današnji štrajk. Kako napominju uz tablicu, podaci se odnose na sve zaposlenike, postotak onih koji rade i onih koji su u štrajku.

– Napominjemo kako podaci nisu obuhvatili zaposlenike koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu (primjerice službeni put, rad u drugoj školi, itd). Podaci su prikupljeni na sljedeći način: Tablice su popunjavale škole te ih dostavljale Uredima državne uprave u županiji. Potom su Uredi državne uprave te podatke objedinili i dostavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Prema podacima MZO-a, danas je u štrajku sudjelovao 64,81posto zaposlenika u osnovnim i 62,72 posto u srednjim školama. Svoje obveze izvršavalo je 18,28 posto zaposlenika u osnovnim i 22,17 posto u srednjim školama.

Ovo je tablica koja prikazuje podatke Ministarstva ovoga tjedna u osnovnim i srednjim školama. Postoci se odnose na ljude koji su sudjelovali u štrajku, posebno za osnovne i srednje škole.

Tablica postotka štrajkaša prema podacima MZO-a u ovom tjednu štrajka

16:15h U tijeku je sastanak sindikata u Vladi

Predstavnici sindikata još su na sastanku u Vladi. Prema N1 Televiziji, na sastanku nije Andrej Plenković niti itko od ministara, već su se sa sindikatima sastali s predstojnikom ureda premijera Zvonimirom Frkom Petešićem, posebnim savjetnikom premijera Zvonkom Kusićem i po jednim predstavnikom iz Ministarstva znanosti i Ministarstva rada, ali ne i sa ministrima.

Za isti izvor sindikati su pred sastanak rekli da će se sve aktivnosti koje su najavljene nastaviti, to jest da se prosvjed najavljen za ponedjeljak održava.

15:40h Budući da ne štrajkaju samo nastavnici, donosimo prosječne i medijalne plaće spremačica, domara, tajnika i voditelja računovodstva škola.

15:05h NCVVO nam potvrdio što će biti s maturom

Poznato je što bi se moglo dogoditi s državnom maturom ako se štrajk nastavi i idući tjedan. Iz NCVVO-a su nam potvrdili da su Ministarstvu predložili ranije pisanje eseja iz hrvatskog te da se svim pristupnicima da maksimalan broj bodova za zadatke koji se tiču drugog polugodišta završnog razreda srednje škole. Ministarstvo tek treba odlučiti što će učiniti.

14:10h Sindikati idu na konzultacije s Vladom

Za srednja.hr je iz sindikata potvrđeno da su dogovorene nove konzultacije s Vladom koje će biti danas oko 14:40h

Idemo vidjeti što žele, no sve naše aktivnosti i dalje su na snazi bez obzira na sve, rekla nam je glavna tajnica SHU-a Ana Tuškan.

13:30h Kardinal Bozanić komentirao je štrajk i utjecaj na učenike

Predvodeći misu na blagdan Gospe od Zdravlja, 21. studenoga u svetištu Majke Božje Remetske zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić dotaknuo se i štrajka u osnovnim i srednjim školama. Pozvao je na molitvu za djecu i mlade, posebice ovih dana i tjedana, jer, kako je rekao ‘oni su najveća i prevelika žrtva štrajka prosvjetnih djelatnika koji je u tijeku’, prenosi Informativna katolička agencija.

13:05h U tijeku sastanak u Vladi o novoj ponudi prema sindikatima

U Vladi je u tijeku sastanak, na kojemu sudjeluju premijer Andrej Plenković, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, ministar rada Josip Aladrović. Na sastanku su bili i ministar financija Zdravko Marić i savjetnik premijera za obrazovanje, Radovan Fuchs, izvijestila je N1 televizija.

Kako N1 doznaje, jedna od tema razgovora je i to što staviti kao novu ponudu za sindikate, kako bi se okončao višetjedni štrajk u školama, koji još uvijek traje. Iz Vlade je sa sastanka prvo izašao ministar financija Marić, a nakon njega premijerov savjetnik Fuchs, dok su ministrica Divjak i ministar Aladrović ostali razgovarati s premijerom. Fuchs je po izlasku sa sastanka rekao da se razgovaralo o prijedlozima. Upitan je li bilo govora o odlasku ministrice Divjak, Fuchs je rekao da nije, prenosi N1 televizija.

13:01h Maturanti snimili disstrack na Vladu

U moru memova, pisama i Instagram komentara, pronašli smo dvoje maturanata koji su svoje mišljenje izrekli na sebi svojstven, vrlo kreativan način – snimili su trap pjesmu u kojoj su prozvali Vladu. Cijelu njihovu priču pročitajte ovdje, a disstrack poslušajte u nastavku.

12:01h Štrajkaju referade na FFZG i FPZG

Referade na Filozofskom fakultetu i na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu su u štrajku, kako nam prenose studenti.

11:55h Sindikat Preporod poslao svoje podatke o današnjem štrajku

Prema podacima Sindikata Preporod, danas je štrajk proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kojima djeluju njihove podružnice.
U štrajku je sudjelovalo 77,42% članova Sindikata Preporod.
U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 75,99% članova, a u srednjoškolskim ustanovama 78,45% članova.
11:50h Debatanti analizirali argumente protvnika štrajka

Hrvatsko debatno društvo detaljno je analiziralo najčešće argumente koje koriste protivnici štrajka. Ovo je njihova analiza.

11:39h Vlada reagirala putem Facebooka

– Poštujemo štrajk kao način izražavanja nezadovoljstva, ali u trenutku kada povećavamo plaće učiteljima i profesorima za ukupno više od 18% i kada smo se obvezali izmijeniti Uredbu o koeficijentima te ispraviti nepravde i nelogičnosti tog sustava, što se štrajkom i traži, smatramo da više nije potreban.

Otvoreni smo za daljnji dijalog kako bismo pronašli rješenje što prije jer neodržavanje nastave ne koristi nikome, a najmanje djeci i roditeljima. Svi se slažemo da je potrebno pronaći kompromis, ali za to je nužna dobra volja s obje strane. #VladaRH je svoju ponudu od početka razgovora izmijenila tri puta, dok se predstavnici sindikata nisu pomakli s početnih pozicija. Cijelo priopćenje Vlade pročitajte ovdje.

11:27h Jumbo plakate platio Nezavisni sindikat znanosti

Na press konferenciji Vilim Ribić se pohvalio da su osigurali jumbo plakate vezane uz štrajk

11.10h Sedam institucija štrajkat će do ispunjenja zahtjeva

Nastavlja se štrajk i dalje u sustavu znanosti i visokog obrazovanja jednom tjedno, ali Igor Radeka rekao je da su otvoreni i za one koji žele štrajkati više dana.

Potvrdio je da su odobrili štrajk Filozofskog fakulteta čije će nenastavno osoblje štrajkati do ispunjenja zahtjeva. Rekao je da se radi o 7 institucija koje će štrajkati do ispunjenja zahtjeva.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja priključuje se prosvjedu i štrajku u ponedjeljak.

11.02h Započela je press konferencija Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

10.55h Na press konferenciji sindikata najavljeni detalji o prosvjedu koji će se održati u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića

Sindikalist Branimir Mihalinec na press konferenciji rekao je da će se odazvati na svaki poziv Vlade koji dobiju službeno, osvrnuvši se tako na poziv koji je premijer Plenković uputio jutros sa sjednice Vlade.

Ponovio je da će se u ponedjeljak, 25.11. održati prosvjed “Hrvatska mora bolje” na Trgu bana Josipa Jelačića u 12.05 sati. Rekao je da očekuju ogroman broj prosvjednika. Dodao je da se već sada ograđuju od nekih koji će možda na prosvjedu širiti svoje parole i da sindikati to ne mogu kontrolirati i stoje samo iza onoga što će reći na pozornici.

Kolona će krenuti u ponedjeljak, 25.11. u 11 sati s Trga Republike Hrvatske.

– Broj onih koji nas podupiru se svakog dana, svakog trenutka povećava, rekao je.

Na jučerašnji štrajk odazvalo se 89,96 posto zaposlenika u srednjim školama, prema podacima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Prema podacima Sindikata hrvatskih učitelja jučer je 94,24 posto zaposlenika štrajkalo u osnovnim školama. Ana Tuškan zatražila je da ih se ne povezuje s politikom, a Mihalinec je rekao da oni zastupaju samo zaposlenike u odgoju i obrazovanju.

Podsjetimo, Ministarstvo je iznijelo puno manje brojke o štrajku prema kojima je u štrajku bilo oko 64 posto zaposlenika.

10.36h Započela je press konferencija sindikata koju možete pratiti uživo na našem portalu

10.28h Radovan Fuchs sinoć je za RTL Danas rekao da ne bi volio doći na mjesto ministrice Divjak.

– U pregovorima sa sindikatima treba još jednom vidjeti koje su sve opcije moguće. Ali, mislim da je varijanta koju je ponudio premijer, s opcijom odnosno revizijom i recenzijom ukupnih koeficijenata u svim službama, jedina moguća kada govorimo o koeficijentima, rekao je Fuchs.

Rekao je i da se štrajk može riješiti kroz pregovore i da ne bi želio doći na mjesto ministrice Divjak.

10.19h Rektor Sveučilišta u Splitu pozvao sve institucije da budu otvorene za studente; Sveučilišna knjižnica će raditi

Iako se danas održava štrajk i u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojem sudjeluju i sveučilišne knjižnice, splitska će za studente biti otvorena.

Rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, jučer je prema pisanju slobodnadalmacija.hr, uputio svim akademskim institucijama dopis u kojem im poručuje da u dogovoru sa sindikalnom organizacijom izrade pravilnik o poslovima koji se tijekom štrajka ne smiju prekidati.

– No, i prije toga i neovisno o postojanju pravilnika treba osigurati da i u danima štrajka vrata vaše sastavnice budu otvorena kako bi se omogućio nesmetan pristup studentima i djelatnicima koji ne sudjeluju u štrajku.

 Eventualni štrajk u najmanju ruku ne bi smio studente spriječiti u ostvarivanju prava iz njihova standarda, kao i pristupu čitaonicama i drugim prostorima namijenjenim učenju.

Na upravama sastavnica Sveučilišta leži odgovornost iznalaženja pogodnih načina i sredstava za pomirenje prava na štrajk jednih s interesom drugih da se i u prigodi obustave rada osigura nesmetano odvijanje nužnih aktivnosti, uz dužnu skrb za sigurnost svih sudionika i imovine, stoji u dopisu, a prenosi navedeni izvor.

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu na Facebooku je objavio da će Sveučilišna knjižnica raditi od 13 do 21 sat kako bi svi studenti mogli učiti za svoje fakultetske obaveze.

9.50h Premijer Andrej Plenković pozvao je jutros, na početku sjednice Vlade, sindikaliste na razgovore

– Mi moramo još malo tu odrazgovarati, pronaći rješenje. Ono što je sigurno i što odgovorno tvrdimo i što ministrica zna, apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje, kazao je Plenković, a piše N1.

Naglasio je da je nepotrebno i nekorektno što se štrajk nastavio od ovog utorka u svim školama.

Požalio se i kako ga zovu nezadovoljni roditelji.

– Apeliram i na roditelje i na djecu, da svi skupa shvate da ne ići u školu nije normalno. U školu se mora ići, zato škola i postoji, zaključio je Plenković.

Ipak, termin sastanka s predstavnicima sindikata premijer nije otkrio. Što na ovo imaju reći sindikalisti, doznat ćemo na press konferenciji koja počinje u 10.30 sati.

9:20h Ministrica Divjak i Aladrović prije sjednice Vlade komentirali štrajk

– Smatram da se treba komunicirati, sindikate smo jučer očekivali na pregovorima o osnovici, no oni se nisu pojavili, bili su na Markovu trgu. Apeliram na dogovor i smatram da jedino dogovorom možemo izaći iz ove situacije, rekao je uoči sjednice Vlade ministra rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, prenosi N1 televizija.

Situaciju je komentirala i Minsitrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Mislim da moramo završiti štrajk, da moraju učitelji, sindikati i zaposleni u školama razmotriti ponude koje će biti na stolu. Mislim da moramo doći do strategije suradnje koja će svima biti prihvatljiva i koja će ne samo završiti štrajk već pokazati učenicima da odrasli ljudi, ako razgovaraju na temelju argumenata i jasnih ciljeva, da se mogu dogovoriti, izjavila je Divjak, prenosi N1 televizija.

Nadodala je kako je važno da procesi i reforme idu dalje, a za ljude je bitno da su razumni i oni koji dolaze i odlaze i da se drže politike kontinuiteta i da imaju jasne ciljeve.

– Ja predlažem rješenja i sve što sam rekla iza toga stojim. Ono što je najvažnije da u svakom koraku koji slijedi imamo pred sobom jasan cilj, a to su učenici koji se trebaju vratiti u škole, a u školama moraju raditi motivirani učitelji, rekla je Divjak.

9.00 Podaci Ministarstva o odazivu na jučerašnji štrajk

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je podatke o odazivu na jučerašnji štrajk. Kako napominju uz tablicu, podaci se odnose na sve zaposlenike, postotak onih koji rade i onih koji su u štrajku.

– Napominjemo kako podaci nisu obuhvatili zaposlenike koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu (primjerice službeni put, rad u drugoj školi, itd). Podaci su prikupljeni na sljedeći način: Tablice su popunjavale škole te ih dostavljale Uredima državne uprave u županiji. Potom su Uredi državne uprave te podatke objedinili i dostavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Prema podacima MZO-a, jučer je u štrajku sudjelovao 64,97 posto zaposlenika u osnovnim i 64,42 posto u srednjim školama. Svoje obveze izvršavalo je 18,51 posto zaposlenika u osnovnim i 21,02 posto u srednjim školama.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Ravnatelj škole prijeti otkazima: ‘Svojim štrajkaškim potpisom potpisali su si raskid ugovora o radu’

Premijer došao do štrajkaša, oni mu podigli transparent ispred lica i nastavili šutnju

[Glas maturantice] Mladi i obrazovanje Vladi su samo početak i kraj predizbornih kampanja

[Glas profesorice] Sad je dosta!

[Glas učenice] Zbog štrajka gradivo za maturu nećemo stići obraditi, iz nekih predmeta nismo pisali ni prvi test

Doznajemo: Najveća nastavnička plaća u rujnu iznosi 11.035 kn, a najmanja 5.251 kn neto

Predsjednik Hrvatske zajednice županija pozvao na završetak štrajka jer ‘postaje opterećenje’

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

Počinje četvrti ciklus štrajka u školama: Evo što će se događati sljedeći tjedan

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

[UŽIVO] Sindikati i Vlada približili se rješenju, zna se kad bi trebalo doći do konačnog dogovora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap