Pretraga

Sabor do kasno u noć raspravljao o opozivu ministrici Divjak: ‘Nastavnici su bili ponižavani i obmanjivani da bi ih se na kraju prodalo’

A- A+

U Saboru je jučer na dnevnom redu bila rasprava o izglasavanju nepovjerenja ministrici Blaženki Divjak. Izglasavanje opoziva pokrenuo je klub zastupnika SDP-a skupivši 31 potpis, a nakon velikog štrajka u školama. Rasprava je u Saboru započela tek oko 22 sata, a trajala je do 3 u noći. U petak će se održati glasanje o (ne)povjerenju ministrici.

Blaženka Divjak | Screenshot: RTL televizija

Na jučerašnjoj sjednici Sabora raspravljalo se o opozivu ministrici Divjak. To je zatražio zastupnički Klub SDP-a zbog stanja u obrazovanju, a nakon velikog štrajka u školama. Rasprava je započela tek oko 22 sata, a rastegla se do 3 sata poslije ponoći. Na kraju je u Saboru ostalo samo 8 zastupnika koje je ova tema zanimala, a podsjetimo da ih se 31 potpisalo za izglasavanje opoziva.

Andrej Plenković je održao govor u kojem je branio rad ministrice naglasivši da je u mandatu njegove Vlade proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan s 13,8 na 18,6 milijardi, odnosno za 35 posto. Rekao je i da je uvedeno 40 novih kurikuluma. Za štrajk učitelja i nastavnika komentirao je da je sa sindikatima dogovoreno da će plaće zaposlenih porasti do listopada za ukupno 23,5 posto. Rekao je i da će Vlada i dalje ustrajati na obrazovnoj reformi.

Izdvojeni članak

Svi grijesi Blaženke Divjak: Sabor u srijedu raspravlja hoće li ostati ministrica

Ministrica Divjak rekla je da je prijedlog oporbe politikantski. Hvalila se kako je njeno Ministarstvo unaprijedilo sustav, rekla je da se kurikularna reforma provodi u svim školama Hrvatskoj, da su dobili tri pozitivna izvješća Europske komisije u kojima je reforma ocijenjena kao ambiciozna i rađena prema planu. Rekla je i da su uveli nagrađivanje najboljih nastavnika.

SDP-ovci posebno aktivni u napadu na ministricu, Bernardić rekao da će je sada braniti licemjeri

Sabina Glasovac iz SDP-a rekla je da ministrica Divjak mora otići zbog situacije sa štrajkom.

– Učitelji i nastavnici bili su ponižavani i obmanjivani da bi ih se na kraju prodalo i to je jedina istina, reklaje Glasovac i dodala da će ministrici vjerojatno biti izglasano povjerenje, ali da shvati ovo kao posljednje upozorenje.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, rekao je da je ministrica odgovorna za najdulji štrajk u školama, za to što obrazovna reforma ne postoji i što se svela na nabavku jeftinih tableta. Rekao je da Škola za život nije Cjelovita kurikularna reforma i da su projektom Škole za život izbačene bitne sastavnice kurikularne reforme kao što su sustavna i kvalitetna edukacija nastavnika i učitelja, promjena sustava praćenja vrjednovanja i ocjenjivanja, sustavna rješenja za darovite i učenike s teškoćama. Podsjetio je i na neke druge ministričine grijehe pa je spomenuo i jednu osnovnu školu u Vukovaru u kojoj učenici još nisu dobili udžbenike.

Izdvojeni članak

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Iz SDP-a su nabrojali još neke probleme koji su obilježili mandat Ministrice Divjak spomenuviši i nepravilnosti u procesu javne nabave udžbenika i nedopušteno dvostruko financiranje nabave metodičkih priručnika iz fondova EU i proračuna države

Bernardić je rekao i da će ministricu u ovom pokretanju opoziva braniti licemjeri. Mislio je na one koji su je u vrijeme štrajka napadali, a sada su uz njju, pa je tako spomenuo ministra Aladrovića, posebnog savjetnika premijera Radovana Fuchsa, Željka Reinera, ministra Butkovića i Milana Bandića.

Vlada podržava ministricu, ali ranije su njihovi koalicijski partneri davali izjave koje ne idu nužno u prilog tome

Most će podržati prijedlog za glasovanjem o povjerenju ministrici Divjak iako nisu potpisali taj zahtjev, rekao je Miro Bulj objasnivši da je to zato što ministrica u raspravi nije odgovorila ni na jedno postavljeno zastupničko pitanje.

Ivan Pernar rekao je da je pročitao komentare na svojem Facebooku i da je većina za opoziv ministrice.

Vlada je podržala svoju ministricu i ranije te je jučer u raspravi to potvrdio i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade koji je rekao da ministrica odlično radi svoj posao. Međutim, nije sigurno hoće li baš svi koalicijski partneri glasati protiv opoziva ministrici Divjak s obzirom na ranije izjave koje su dali tokom dana, pa tako Bandić nije htio otkriti hoće li je podržati, a Goran Marić rekao je da će svi razmisliti kako će glasati.

Ministrica se oko ponoći na svojem Facebooku požalila kako se jako dobro pripremila za raspravu, ali da se rasprava svodi na sitno politikanstvo i da je dvorana Sabora većinu vremena prazna.

Pročitajte što se jučer događalo u tijeku dana vezano za raspravu o opozivu ministrici Divjak:

15:50 Bandić također nije htio otkriti hoće li podržati Divjak

Milan Bandić novinarima je rekao da se strpe do petka kada će biti glasanje o opozivu ministrici Divjak. Kaže, tada će se vidjeti hoće li je njegov Klub podržati ili ne.

– Sinoć smo imali koordinaciju koalicijske većine, predsjednik Kluba i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda ima puni mandat, izrazit će stav Kluba, glasat će se u petak i sve ćete vidjeti, rekao je Bandić na pitanje hoće li podržati Divjak, a prenosi telegram.hr

15:30 Goran Marić kaže da će svi razmisliti kako će glasati o opozivu

Goran Marić na pitanje novinarke N1 televizije u Saboru je rekao da će vidjeti kako će glasati o opozivu ministrici Divjak. Na pitanje hoće li se prikloniti stranci ili glasati po vlastitom nahođenju rekao je “razmislit ćemo svi”.


11:10 Lovro Kuščević još nije siguran kako će glasati

Bivši ministar uprave i saborski zastupnik HDZ-a, Lovro Kuščević, u Saboru je komentirao raspravu o ministrici Divjak te je rekao da će danas čuti raspravu i argumente nakon čega će biti pametniji i donijeti pravu odluku.

– Ne znam kako drugi kolege razmišljaju, no vjerujem da svaki saborski zastupnik ima svoju glavu, dobro razmišlja i da će donijeti pravu odluku, rekao je Kuščević za N1.

Rekao je i da bi izlazak HNS-a iz Vlade bila dobra stvar, no da ne vjeruje da će se to dogoditi.

10:00 Ivan Vrdoljak o glasanju o povjerenju ministrici

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, u Dnevniku Nove TV govorio je sinoć o glasanju o povjerenju ministrici obrazovanja Blaženki Divjak te o tome hoće li i Bandićevi zastupnici glasati za njen ostanak u Vladi.

– Ako Blaženka Divjak ne dobije povjerenje Sabora, onda Hrvatska narodna stranka nije dobila povjerenja Sabora i ja mislim da jasno treba reći zašto SDP zajedno s ostatkom opozicije želi zaustaviti reformu obrazovanja. Mislim da je svima u Hrvatskoj jasno da bez Blaženke Divjak i HNS-a reforme nema, komentirao je Vrdoljak.

Vrdoljak nije odgovorio na pitanje Mislava Bage hoće li svi zastupnici koalicije glasati protiv smjene ministrice Divjak. Više puta je izbjegavao odgovoriti na to pitanje, posebno kada se radilo o Bandiću i njegovim zastupnicima koji su dio koalicije.

9:50 Vlada je u prosincu prijedlog za opoziv nazvala neutemeljenim i neosnovanim

Na sjednici Vlade u prosincu, iz Vlade su sve prijedloge za pokretanje opoziva nazvali ‘neutemeljenima i neosnovanima’ te predložili da Hrvatski sabor odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja Blaženki Divjak.

Za svoje predstavnike, koji će u vezi s ovim očitovanjem biti nazočni na sjednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila premijera Plenkovića i ministricu Divjak.

9:35 Započela je sjednica Sabora.

Sjednica je započela himnom i minutom šutnje. Druga točka dnevnog reda je rasprava o opozivu ministrici Divjak te će se ta rasprava u Saboru održati u poslijepodnevnim satima, a o njenom opozivu glasat će se ovaj petak u 13.30 sati.

9:30 Blaženka Divjak na čelu MZO-a je od lipnja 2017.

Izvukli smo sve grijehe Blaženke Divjak u njezinom mandatu ministrice znanosti i obrazovanja.

 

Copy link
Powered by Social Snap