Pretraga

Vandali uništili pametne klupe studenta FESB-a

A- A+

Nepoznati počinitelj uništio je pametne solarne klupe tjedan dana nakon njihova postavljanja na Marjanu. Klupa je izum studenta FESB-a Ivana Mrvoša, a Javna ustanova park šuma Marjan investirala je 12.000 kn te PDV u kupovinu dvije, od kojih je jedna sada uništena.

Foto: Ivan Mrvoš

Izdvojeni članak

Devetnaestogodišnjak iz Solina kreirao pametne LED stolice

Mrvoš je inače iz Solina gdje se klupe nalaze netaknute već četiri mjeseca, a veliku čast dobio je kada je za Sarajevo film festival naručeno šest klupa koje krase ulice glavnog grada BiH. Prije izuma pametnih klupa napravio je pametne stolice s LED osvjetljenjem.

– Žalosno je da nije trebalo puno čekati da se ovakvo što dogodi. Jutros smo primijetili oštećenja, pretpostavljam da je netko udarao nogom i na taj način oštetio jedan USB ulaz. Cijeli slučaj prijavili smo policiji, a u ponedjeljak ćemo pregledati i snimke nadzornih kamera ne bi li na taj način otkrili odgovorne, rekao je za dalmacijanews.hr ravnatelj Javne ustanove Park šuma Marjan Robert Koharević.

Izdvojeni članak

Pametna solarna klupa iz Solina odlazi na Sarajevo Film Festival

Ogorčenje cijelom situacijom nije krio nije Mrvoš koji je fotografije objavio na Facebooku te najavio da ga ovo neće zaustaviti. Istaknuo je kako je primio 20 novih narudžbi te da će klupe biti osposobljene u roku 24 sata.

– Klupe su 4 miseca u Solinu, misec dana u Sarajevu, u Poreču i nigdi niti jedan problem. Prije 4 dana stavimo klupu u Splitu i u gradu u kojem bi najmanje očekiva da dođe do problema – neko razbije USB. Neko ima toliku dozu ljubomore ili dosade u životu da je mora otić na vidilicu sinoć kad nije bilo nikoga po pljusku i razbit priključak. I to čekićem – lim je udaren oštrim vrhom vidi se. A da tu ne bude kraj još se malo igralo i sa vijcima koji drže sidalo. Nije problem u popravku, klupa će bit osposobljena kroz 24 sata, ali razočaran sam neopisivo. Čestitke pojedinicima u Splitu, komentirao je štetu Mrvoš na svojem Facebooku.

Sve se komponente klupe sastavljaju ručno, jer serijska proizvodnja još nije u planu, a potražnja je tolika da Ivan po čitave dane radi kako bi mogao isporučiti narudžbe, zbog čega je zapostavio studentske obaveze.

– Fakultet je ove godine definitivno propatio. Jednostavno nije lako uksladit’, kad deset ili dvanaest sati potrošite na klupu, još i šest, sedam sati potrošite na fakultet, jednostavno, nemate ni energije ni vremena, kaže Ivan.

Vandali uništili pametne klupe studenta FESB-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap