Pretraga

Varaždinski FOI kažnjen sa 75.000 kuna zbog diskriminacije profesora

A- A+

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) morat će svom bivšem profesoru isplatiti odštetu od 75.000 kuna. Krešić je fakultet tužio zbog diskriminacije. Kolege su ga ismijavale, a na fakultetu zbog svoje spolne orijentacije nije mogao napredovati.

Youtube | srednja.hr

Krešić je prvu tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike podnio još 2010. U njoj navodi kako su ga kolege na fakultetu omalovažavale i ismijavale zbog činjenice da je gay, dok mu je fakultet iz istog razloga onemogućavao napredovanje. 

Sredinom 2013. Općinski sud u Varaždinu pravomoćnom presudom prihvaća  3 točke, a odbija 13 točaka tužbenog zahtjeva. FOI-u je zabranjeno svako daljnje poduzimanje diskriminatornih radnji spram tužitelja na osnovi spolne diskriminacije. Iako odbijena po većini točaka, prva Krešićeva tužba bila je prva, barem djelomično, prihvaćena tužba za diskriminaciju zbog spolne orijentacije.

Nakon prve pravomoćne presude, Krešić podiže novu tužbu za naknadu štete u kojoj od FOI-a traži 250.000 kuna odštete. U tužbi navodi kako su unatoč pravomoćnoj presudi fakultet i njegovi zaposlenici nastavili s diskriminatornim radnjama. Krešić tvrdi da mu je zbog kontinuiranog i sustavnog uznemiravanja onemogućeno primjereno obavljanje posla te u rujnu 2013- godine podnosi izvanredni otkaz.

Izdvojeni članak

Sud odlučio: Profesor s varaždinskog FOI-a ne smije biti diskriminiran zbog spolne orijentacije

U tužbi za naknadu štete Krešić tvrdi kako mu je zbog svega navedenog narušeno psihofizčko zdravlje, što se manifestiralo kroz nesanicu, napadaje panike i depresivne epizode.

FOI je, kako piše emeđimurje tužbu osporavao, navodeći kako priložena medicinska dokumentacija ukazuje na vezu između simptoma i eventualnih postupaka fakulteta. Fakultet tvrdi i da Krešiću nije onemogućeno napredovanje. Navode da su tijekom 2012. raspisana dva natječaja za mjesto docenta na koje se Krešić nije prijavljivao.

Općinski sud u Varaždinu prihvatio je drugu tužbu uz objašnjenje kako je fakultet svojim propustima i postupcima povrijedio Krešićeva prava na čast i dostojanstvo, ali mu umjesto traženih 250.000 kuna dodijelio 75.000 kuna odštete.

Odluka je nepravomoćna i na nju su obje strane podigle žalbe.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap