Pretraga

Varaždinski maturant i programer već ima poslovnu ponudu, a planira i jednog dana otvoriti vlastitu tvrtku

A- A+

Prvu je video igru napravio još kao učenik šestog razreda osnovne škole, a danas Leon Šebrek kao maturant Elektrostrojarske škole u Varaždinu ima brojne nagrade, izrađene video igre kao i san da jednog dana osnuje tvrtku. Najmlađi programer u Hrvatskoj otkrio nam je na kojoj video igri trenutno radi, gdje planira studirati i kako sate provedene programiranjem usklađuje sa školskim obavezama.

Foto: privatna arhiva

Leon Šebrek maturant je Elektrostrojarske škole u Varaždinu, a programiranjem se bavi još od petog razreda kad su u osnovnoj školi dobili predmet informatiku. U tom periodu napravio je 20-ak 2D igara te postao najmlađi programer u Hrvatskoj. Kako će ove godine završiti smjer medijskog tehničara, Leon razmišlja o svim mogućnostima koje mu se nude, a već ima ponuđen posao pred kraj školske godine. Studij možda neće doći u obzir, ili će fakultet upisati u inozemstvu, ali varaždinski maturant sanja da jednog dana osnuje vlastitu tvrtku.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac zahvaljujući forumima i YouTubeu izradio impresivnu 3D igru

Uz programiranje uređuje i video klipove

– Kad su roditelji prepoznali moj talent, kupili su mi bolje računalo te sam tako počeo i raditi 3D igrice. Do sad sam napravio tri malo bolje 3D igre koje sam objavio, a kako su besplatne svatko tko poželi može ih skinuti i isprobati, istaknuo je Šebrek koji je prije nešto skoro tri godine kreirao svoju prvu 3D igru pod nazivom ‘CubeWar’.

Kako varaždinski maturant otkriva, programiranje mu je jedan od boljih hobija, ali dobre rezultate bilježi i u uređivanju video klipova u čemu je više puto pobijedio na natjecanjima. – Bavio sam se i freelance poslom, gdje sam putem interneta obavljao razne poslove, a zarađeni novac sam trošio na još bolje komponente za računalo, za bolji daljnji rad igara i, kako kaže, štedi novac za buduće potrebe među kojima se i polaganje vozačkog ispita nalazi na popisu.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac iz Varaždina napravio 3D video igru ‘Death Ride’ koju morate zaigrati

Do zimskih praznika treba objaviti novu 2D igru

– Trenutno radim na novoj igri koju ću po prvi put izraditi i za android uređaje, a ponovno će biti besplatna i dostupna u Google Play trgovini. Trebala bi se zvati ‘Zombie Apocalypse 8Bit’ i skoro je gotova. Napravio sam skoro sve važne stvari, morao sam kupovati licencu za izdavanje igara u trgovinu, a naravno sam sve financiram jer želim da baš sve bude moj rad. Također sam morao povezivati igru s podrškom reklama, jer je besplatna pa da ipak imam neki prihod od nje. Sljedeća stvar je povezati se sa sponzorom te igru još malo srediti, otkriva najmlađi programer video igara u Hrvatskoj.

‘Zombie Apocalypse’ je 2D igra u kojoj je cilj što duže preživjeti. Leon je sam crtao modele, radio animacije i programirao, a kako je već duže vrijeme htio napraviti igru u 8bitnoj grafici koja bi estetski dobro izgledala, to je odlučio i napraviti. Budući da je naučio sve potrebno, u razdoblju od mjesec dana skoro je završio cijelu igru.

Foto: privatna arhiva

– U izradi nove igre su mi pomogli prijatelji na način da su isprobavali testnu verziju, pa sam dobio preko 20 ideja i svaku ideju sam realizirao kako su oni zamislili. Primjerice da se neke platforme miču, zombiji te prate i slično te je igra malo više optimizirana, objašnjava Šebrek dodajući ako sve bude išlo po planu da će igru objaviti tijekom zimskih praznika.

Izdvojeni članak

Učenik prvog razreda Ruđera napravio bolji punjač od Nokije


Okitio se i s nekoliko nagrada

Mladi programer iz varaždinske Elektrostrojarske škole sudjelovao je i na nekoliko natjecanja s kojih je dobio je tri diplome za programiranje, a sve tri su bile za aplikacije koje je izradio. Uz to je osvajao i internetska natjecanja preko kojih je zaradio dosta novca.

Jednog dana osnovao bi tvrtku za izradu igara i aplikacija

Ako bude imao sreće te novu igru ‘Zombie Apocalypse 8Bit’ skine dosta korisnika, od prihoda bi Leon htio jednog dana osnovati kickstar tvrtku koja bi u početku okupila par ljudi koji bi radili na igrama i aplikacijama za razne stvari. A u slučaju da ne osnuje tvrtku, onda bi se sam htio baviti tim poslom. 

No zasad sve ovisi o uspješnosti nove 2D igre, no kojoj zna raditi po par sati dnevno kad stigne.

– Škola ne trpi zbog programiranja, a čak sam i za maturalni rad uzeo izradu aplikacije. Pomažu mi i profesori u tome, ali većinom se sam trudim, a treba imat veliku volju za tako nešto, kao i truditi se da cilj uspije, za kraj nam je otkrio Leon Šebrek.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap