Pretraga

‘Vaša Europa’: Sve informacije o EU na jednom mjestu na hrvatskom jeziku

A- A+

Vaša Europa je službeni site namijenjen građanima Europske unije, da lakše dođu do korisnih praktičnih informacija o obrazovanju, zdravstvenom osiguranju, mogućnostima volontiranja i pripravničkog rada te mnoštvu drugih naputaka iz svih područja života u pojedinoj zemlji spomenute zajednice zemalja. Da stvar bude jednostavnija podaci su podijeljeni u rubrike, sadrže zakonske propise i akte, a sve je u potpunosti na hrvatskom jeziku.

Screenshot: Vaša Europa

‘Vaša Europa’ je službena stranica Europske unije koja ima za cilj informirati i uputiti građane 28 zemalja članica u važna područja života, kao što su obrazovanje, tržište rada, zdravstveno osiguranje, boravišne i drugovrsne vize i slično.  Kako je našim ulaskom u spomenuti savez zemalja i hrvatski postao, 24. službeni jezik EU-a, tako je ova stranica dostupna u potpunosti na hrvatskom jeziku.

Izdvojeni članak

Europska unija ulaže novih 60 milijuna eura u zapošljavanje mladih u Hrvatskoj

Obrazovanje i mladi

Nizom praktičnih savjeta, ali i pravnih okvira na siteu se pojašnjavaju koraci koji inače mogu biti stresni. Kako izgledaju prijemni ispiti u drugim zemljama, kada se na njih prijaviti te koja boravišna prava studenti imaju u pojedinoj članici Unije, samo su neke od informacija koje možete pronaći.

Da stvar bude jasnija potkrijepljena je primjerom, a ako i nakon primjera ne razumijete do kraja proceduru postoje linkovi koji vas usmjeravaju na dodatno pojednostavljivanje, kao i brojevi telefona ako vam treba ljudski glas za potvrdu prava i obveza.

Kako doći do stipendije u stranoj zemlji, raditi uz fakultet te kako funkcionira nostrifikacija dokumenata, sve možete doznati na Vaša Europa.

Izdvojeni članak

Europske zemlje u kojima imate najveće šanse za brzi pronalazak posla

Osim obveznih naznačene mogućnosti za neformalne potrebe

Važnost ovog sitea svakako je u pojašnjenju građanima Europske unije, kako funkcioniraju obrazovni i mirovinski sustav, tržište rada, zdravstvo i ostale osnovni sustavi, potrebni za život.

No, na Vaša Europa su pojašnjena i neka neformalnija područja života poput potrošnje (stopa PDV-a, razlike u cijenama po zemljama), automobilskoj industriji (registracije, osiguranja vozila), putovanja (potrebni dokumenti, dozvoljene stvari za prijenos preko granice) i druge informacije.

Naravno, ako znate neki od ostala 23. jezika Europske unije, detaljnije podatke za sve ostale članice, možete doznati i na ovakvim stranicama za svaku pojedinu zemlju.

‘Vaša Europa’: Sve informacije o EU na jednom mjestu na hrvatskom jeziku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap