Pretraga

Važna obavijest za srednjoškolce: Evo tko je dužan ispuniti novu potvrdu za sufinancirani prijevoz

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i u ovoj školskoj godini nastavlja s financiranjem troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola. Prema uputama objavljenim na stranicama Ministarstva, troškovi prijevoza financirati će se na dva načina pa će tako pod određenim kriterijima jednom dijelu srednjoškolaca prijevoz biti u potpunosti sufinanciran, a drugom dijelu umanjen za 75 posto od cijene. Također, od početka ove godine uslijedile su promjene oko ispunjavanja potvrda. 

Izdvojeni članak

Propale Šustarove ideje: Prijevoz će se sufinancirati po starom modelu

Bitno je naglasiti kako učenici koji su u razdoblju od rujna do prosinca prošle godine ostvarili pravo na sufinanciranje troškova prijevoza koje je utvrđeno Odlukom, nisu dužni ispunjavati nove potvrde, osim učenika koji ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza do mjesta izvođenja praktične nastave, vježbi i stručne prakse. 

Radi moguće promjene statusa u ovoj godini, učenici koji zadovoljavaju kriterije 100 postotnog sufinanciranja prijevozne karte, u razdoblju siječanj – lipanj 2017. dužni su ispuniti nove potvrde koja se nalazi na stranicama MZO-a. Potvrda se sastoji od četiri dijela koje ovjeravaju škola, roditelj, prijevoznik i nadležni centar za Socijalnu skrb.

Također, oni koji u prethodnom razdoblju nisu koristili mogućnost sufinanciranja ili oni do kojih je došlo do promjene prebivališta, odnosno boravišta te onih koji su promijenili autoprijevoznika dužni su u oba slučaja (75% i 100%) ispuniti nove potvrde. Ono što je još dodano pročišćenoj Odluci, jest i činjenica kako osnivači škola mogu od škola zatražiti izdavanje novih potvrda za sve učenike u svrhu poboljšanja sustava kontrola.  

Pravo na sufinanciranje troškova prijevoza imaju redoviti srednjoškolci koji kupuju mjesečnu kartu za korištenje sredstava redovitog javnog prijevoza u vidu vlaka i autobusa, a kojima je udaljenost od adrese u mjestu prebivališta, odnosno boravišta do adrese škole ili mjesta izvođenja praktične nastave, vježbi i stučne prakse iznosi više od pet kilometara. S druge strane u potpunosti financirani javni prijevoz do škole imaju redoviti učenici kojima članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje  sukladne propisu kojim se određuje područje socijalne skrbi.

Uputa_o_nacinu_provodenja_Odluke-prijevoz_ucenik_SS_sijecanj_-_lipanj_2017 by srednja.hr on Scribd

Copy link
Powered by Social Snap