Važna pobjeda mladenačke inicijative Vrijedim više: ‘Nadamo se da je ovo korak prema potpunom ukidanju SOR-a’

Kampanju Vrijedim više prošle je godine pokrenuo je Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske. I dok se na prvi pogled učinilo kako je riječ o još jednom aktivizmu na društvenim mrežama, mladi pokretači te kampanje dokazali su totalno suprotno. Njihova namjera da poboljšaju položaj mladih na tržištu rada nije stala samo na dijeljenju ‘hashtagova’. Prošloga rujna organizirali su prosvjed s jasnim ciljem povratka pripravništva, koje je u Hrvatskoj od uvođenja stručnog osposobljavanja doslovno mrtvo slovo u zakonu. U svom naumu su i uspjeli.

Vrijedim više| foto: službena Facebook stranica inicijative

– Veliki iskorak kojega smo napravili, a ima za cilj povećanje cijene rada je paralelno uvođenje pripravništva i to s 1. siječnja. Odnosno, ne uvođenje već njegovo jačanje, jer ono već po zakonu postoji, ali ćemo ga sada subvencionirati mjerama Zavoda za zapošljavanje i postaviti dodatna ograničenja na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Što se tiče potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva, kako smo nazvali mjeru pripravništva, u realnom sektoru išli smo na maksimum koji dopuštaju pravila Europske komisije, a to je financiranje 50% iznosa bruto plaće bez gornjeg ograničenja, kao i trošak prijevoza. U javnim službama ćemo financirati pripravništvo u područjima zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi i to 100% iznosa pripravničke plaće koja prema Uredbi iznosi 85% plaće tog radnog mjesta, kao i trošak prijevoza, izjavio je krajem prosinca, a prilikom predstavljanja novih Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja, ministar rada Marko Pavić.

Iz njegova Ministarstva nedavno su nam kazali i kako se ovim ‘jačanjem pripravništva potiče se zapošljavanje, stoga je uslijed oporavka tržišta rada cilj da se mjera SOR-a postupno zamjeni zapošljavanjem pripravnika.

Od hashtaga do nove mjere čiji je cilj zamijeniti SOR

SOR nije ukinut, ali je uvedena nova mjera zapošljavanja koju sufinancira HZZ: Doznajte tko sve može koristiti pripravništvo

No, svega ovoga možda uopće ne bi bilo da Mreža mladih hrvatske, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata nisu pokrenuli inicijativu Vrijedim više, koja se u 2017. intenzivno i poprilično glasno zalagala za oživljavanje pripravništva. U rujnu su čak i organizirali prosvjed, a njihov glas je, čini se, jako dobro dopro do onih koji su zaduženi kreiranje politike zapošljavanja u Hrvatskoj.

– S velikim zadovoljstvom ističemo da se, nakon godinu dana intenzivne kampanje inicijative Vrijedim više koja je kulminirala prosvjedom održanom prošlog rujna na Markovom trgu u Zagrebu, pripravništvo vraća. Već je za 2018. godinu predviđeno gotovo 370 milijuna kuna za poticanje pripravništva, a za trogodišnje razdoblje planira se preko 30 tisuća pripravnika zaposlenih uz ugovor o radu uz financijsku pomoć države, poručuju iz inicijative Vrijedim više.

Novim Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u RH, naglašavaju, stručno osposobljavanje stavljeno je u drugi plan, te napokon prestaje biti dominantna mjera aktivne politike zapošljavanja. Posebno je problematična za korisnike SOR-a činjenica da većina ima gotove sve obveze osoba u radnom odnosu, ali ne i prava koja iz tog odnosa proizlaze, poput prava na bolovanje.

– Smatramo izuzetno važnim važno da su se građani, radnici, sindikati, udruge i građanske inicijative udružili i pokrenuli zajedničku borbu za bolji položaj mladih na tržištu rada te pravedniji ulaz na tržište rada, koja je dala prve rezultate. Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su prepoznali našu inicijativu i dali svoj doprinos uvjeravanju Vlade da mladi zaista vrijede više. Vjerujemo da smo našim djelovanjem dokazali koliko je važno da se mladi bore za svoja prava i kako je moguće poboljšati njihov položaj na tržištu rada, naglašavaju iz inicijative.

Još ima prostora za poboljšanje u korist mladih

Ipak, dodaju, još uvijek postoji značajan prostor za daljnja poboljšavanja, posebno jer su problemi u mjerama i dalje jasno vidljivi.

Alarmantno upozorenje: 'Mladi ne mogu dostojno živjeti od svojega rada'

– Činjenica da SOR još nije „stvar prošlosti“ ostavlja neriješenim problem ostvarivanja prava mladih koji ulaze u ovu mjeru. To je posebno problematično u kontekstu korištenja SOR-a u javnim službama koje će za iste pozicije u isto vrijeme moći koristiti i pripravnike. To znači će se posve isti poslovi moći raditi pod izrazito drugačijim uvjetima, i materijalnim i nematerijalnim. Također, postoji bojazan da će nastavak korištenja SOR-a produžiti proces reorijentiranja poslodavaca na korištenje pripravništva, što bi moglo imati negativne posljedice na dinamiku otvaranja novih radnih mjesta. Sveukupno, mjere su još uvijek postavljene na taj način da je vrlo vjerojatno da će velik broj korisnika i dalje biti osobe koje bi se zaposlile i bez ovih intervencija, dok u isto vrijeme osobe koje su u težem položaju na tržištu rada ostaju bez prijeko potrebne prilike. Zato je potrebno uložiti dodatne napore u bolje ciljanje korisnika mjera te prilagodbu mjera njihovim potrebama. Konačno, krajnje je vrijeme da se započne s procesom osmišljavanja i uvođenja strukturirane i kvalitetno uređene prakse na svim razinama obrazovanja, zaključuju pokretači inicijative Vrijedim više.

Za kraj poručuju kako će nastaviti pratiti položaj mladih na tržištu rada te će i dalje predlagati rješenja koja će pomoći mladima da ostvare svoje planove i ambicije, ali i pozivati mlade da se aktivno uključe u borbu za svoja prava.

Odgovori