Pretraga

Već pet godina smo bez Nacionalnog programa za mlade: ‘Kako je moguće da to nije prioritet trenutnoj Vladi?’

A- A+

Mreža mladih Hrvatske upozorava kako je Hrvatska zadnjih pet godina bez Nacionalnog programa za mlade. Riječ je o strateškom dokumentu koji javnim institucijama, tijelima državne uprave te donositeljima odluka na svim razinama daje smjernice za strateško djelovanje u području razvoja i kapacitiranja mladih, što za mlade predstavlja osnovni preduvjet za unapređenje kvalitete njihovih života. Prethodni Nacionalni program za mlade završen je 2017. godine, a od tada se nije dogodio prvi nacrt novog Nacionalnog programa koji je očekivan do kraja drugog kvartala 2022.

mladi

Foto: Helena Lopes, Unsplash

Krajem 2017. završio je stari Nacionalni program za mlade, a naznaka o novom još uvijek nema, upozorava Mreža mladih Hrvatske. Strateški dokument koji se bavi pitanjima mladih u dobi od 15 do 30 godina predstavlja osnovni preduvjet za unaprjeđenje kvalitete života mladih, ali mladi su bez njega već pet godina.

Od 2018. bez Nacionalnog programa za mlade

Prvi Nacionalni program za mlade donesen je 2003. godine i trajao je do 2008. godine.  Od tada su bez prekida do 2017. godine donošeni novi Nacionalni programi. Isto se očekivalo i za period od 2018. do 2022. godine, ali se to nije dogodilo.

– Međutim, prva je odgoda nastupila kad je Radna skupina okupljena s ciljem izrade nacrta novog NPM-a, predvođena resornim ministarstvom, zaključila da će idući NPM biti kvalitetniji ukoliko se pričeka usvajanje Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine (veljača 2021.) te Europske strategije za mlade 2019.- 2027. (studeni 2018.). Tako je i bilo, čekalo se. Spomenute strategije su usvojene, a mi još uvijek čekamo NPM, poručili su iz Mreže mladih Hrvatske.

Izdvojeni članak

Nacionalni program koji se bavi pitanjima mladih: Provjerite koji su prioriteti postavljeni

Nema pomaka

Nacrt petogodišnjeg programa za razdoblje od 2020. do 2024. godine stavljen je na javno savjetovanje u siječnju 2020. godine, ali su brojne stavke bile upitne kvalitete i smislenosti, te sam proces izrade nije bio transparentan, navode iz Mreže mladih Hrvatske. Radna skupina za izradu nacrta je neslužbeno raspuštena 2020. godine i od tada nema pomaka.

– Resorno je ministarstvo prestalo sazivati sastanke i prijedlog Nacrta koji je dotad već ušao u proces e-Savjetovanja jednostavno je nestao, odbačen, zaboravljen. Voljeli/e bismo pružiti odgovor na pitanje ‘Zašto?’, ali nitko nikada nije saznao pravi razlog niti se nadležno ministarstvo o tome ikad očitovalo, poručili su iz Mreže mladih Hrvatske.

Izrada dvogodišnjeg programa

Suočeni s pandemijom koronavirusa i posljedicama potresa Mreža mladih Hrvatske predložila je izradu dvogodišnjeg programa koji bi hitro odgovorio na novonastale potrebe mladih. Prijedlog je prihvaćen i Vlada Republike Hrvatske pokrenula je postupak izrade Nacionalnog programa za mlade 2022. – 2024. Središnji državni ured za demografiju i mlade je zatim osnovao radnu skupinu za izradu Nacionalnog programa koja je okupila predstavnike tijela državne uprave, javnih tijela i akademske zajednice, ali ne i predstavnika Mreže mladih Hrvatske.

– U cilju potpune transparentnosti, moramo istaknuti da je u Radnu skupinu pozvana jedna od naših organizacija članica – Udruga IKS iz Petrinje, kao relevantan akter iz potresom pogođenog područja. Stava smo da je bilo koja organizacija s tog područja prijeko potrebna u sastavu Radne skupine i odluku o involviranju IKS-a u potpunosti podržavamo, ali ne i kao argument da se pod tim uvjetom u potpunosti isključi izravni predstavnik/ca Mreže – krovne organizacije mladih koja okuplja i zastupa više od 70 organizacija članica, poručili su iz Mreže mladih.

Izdvojeni članak

DZS objavio nove podatke iz popisa stanovništva, pogledajte koliko je mladih u svakoj županiji

Nacrt se još čeka

Mreža mladih proces nastavlja pratiti izvana, a nacrta novog Nacionalnog programa za mlade još uvijek nema.

– Prema posljednjim informacijama koje je Središnji državni ured za demografiju pružio, prvi se nacrt očekivao do kraja drugog kvartala 2022., no dosad je održano svega tri sastanka Radne skupine i to se očekivanje pokazalo posve nerealnim, što otvara brojna pitanja: hoće li dokument na kojem se radi uopće biti relevantan do trenutka usvajanja, do kada će uopće mladi te organizacije mladih i za mlade morati čekati ikakav strateški dokument koji za cilj ima zaštitu i razvoj mladih ili u kojemu se uopće naglašava važnost mladih kao društvene skupine i kako je moguće da izrada takve strategije nije prioritet trenutnoj Vladi Republike Hrvatske, a s obzirom na poražavajuću statistiku i značajan broj mladih koji su u proteklih deset godina napustili zemlju, poručili su iz Mreže mladih.

Mreža mladih Hrvatske na svoju je web stranicu postavila tajmer koji otkucava od prvog dana bez važećeg Nacionalnog programa za mlade, odosno od 1. siječnja 2018. godine.

– Želimo znati koliko će još vremena proći dok Nacionalni program za mlade 2022. – 2024. ne postane važeći, u godini u kojoj je isti već trebao biti implementiran. Godini koja je ujedno proglašena Europskom godinom mladih, poručili su iz Mreže mladih Hrvatske.

Copy link
Powered by Social Snap