Pretraga

Već sljedeći tjedan na snagu stupa važna novost za sve koji prvi put podižu vozačku

A- A+

Ministarstvo unutarnjih poslova protekle je srijede objavilo izmjene pravilnika o vozačkim dozvolama.  Novost je da prilikom prvog izdavanja vozačke dozvole više nije potrebno prilagati uvjerenje o položenom vozačkom ispitu Hrvatskog autokluba, već MUP uvjerenje povlači elektronskim putem.

foto: Autoškola Danko

Već sljedećeg tjedna, 24. rujna na snagu stupaju izmjene pravilnika o vozačkim dozvolama. Novost je da osobe koje su tek položile vozački u postaji ne moraju prilagati HAK-ovo uvjerenje o položenom vozačkom, nego se ono preuzima elektronskim putem.

Nema više papirnatog uvjerenja

– Izmjenama propisa te izradom tehničkog rješenja omogućeno je da Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija koja izdaje uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima u elektroničkom obliku, a policijske uprave, odnosno policijske postaje koje izdaju vozačke dozvole ta uvjerenja preuzimaju elektronskim putem; dakle bez potrebe da ju građanin prilaže. Zahvaljujući navedenom tehničkom rješenju i zakonskim izmjenama od 24. rujna 2020. godine, građani, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne trebaju prilagati uvjerenje o položenom vozačkom ispitu u papirnatom obliku, odnosno u sustavu e-Građani ne trebaju prilagati skenirano uvjerenje uz eZahtjev, priopćeno je iz MUP-a.

Podsjetimo, prema dosadašnjim propisima, tijekom postupka za izdavanje vozačkih dozvola, građani su između ostalog, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Ako su taj postupak provodili putem usluge E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali su skenirano uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Postoje izuzeci

No, postoje izuzeci u kojima će se uvjerenje  i dalje morati predavati u postaji fizičkim putem.

– Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu. Naime, oni će i dalje morati prilagati uvjerenje na dosadašnji način jer uvjerenja o položenim vozačkim ispitima prije 1. siječnja 2018. godine, u evidenciji Hrvatskog autokluba nisu strukturirana za elektroničko preuzimanje, priopćeno je iz MUP-a.

Već sljedeći tjedan na snagu stupa važna novost za sve koji prvi put podižu vozačku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap