Pretraga

‘Većina pokušaja suicida zbog zlostavljanja veže se uz cyberbullying’: Psihologinja upozorila na nasilje na internetu

A- A+

Cyberbullying, odnosno elektroničko nasilje jedan je od oblika vršnjačkog nasilja. Mladi velik dio svog slobodnog vremena provode na internetu, osobito društvenim mrežama. To znači da su potencijalno izloženi nasilju koje potencijalno može doseći ogromne razmjere. Školska psihologinja i psihoterapeutkinja Tanja Dejanović Šagadin objasnila je zašto je cyberbullying potencijalno vrlo opasan i kako se zaštititi.

nasilje-modified

Foto: Pixabay

Tanja Dejanović Šagadin, školska psihologinja iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak te psihoterapeutkinja u Psihološkom centru TESA bila je gošća podcasta srednja.hr. Razgovarali smo o nasilju među djecom i mladima, vršnjačkom zlostavljanju i cyberbullyingu.

Tema cyberbullyinga aktualna je u javnosti nakon što je mladić iz susjedne Bosne i Hercegovine počinio samubojstvo. Učinio je to nakon što je objavljen video u kojom je bio ismijavan i ponižen. Psihologinja Tanja Dejanović Šagedin je istaknula kako cyberbullying daje znatno jači osjećaj javnog sramoćenja od klasičnog vršnjačkog nasilja.

Cyberbullying, kako navodi psihologinja, utječe na mlade na isti način kao i drugi oblici nasilja. Važan element vršnjačkog nasilja je osjećaj sramote i poniženja kojeg žrtve osjećaju. No, klasično nasilje ograničeno je na lokaciju i određenu društvenu skupinu u kojoj se događa.

Izdvojeni članak
tanja dejanović šagadin

Stalno se piše o nasilju u školi, no što kad je vaše dijete zlostavljač? O tome priča ugledna psihologinja

Primjerice, dijete koje trpi vršnjačko nasilje u školi i osjeća se isključeno možda ima društvo iz susjedstva, glumačke grupe ili sporta koji trenira. Ako se ondje osjeća prihvaćeno, to može umanjiti negativan utjecaj vršnjačkog nasilja koje doživljava u školi.

No, cyberbullying ima znatno veći domet i iskustvo sramoćenja djecu prati i dalje, u svakom društvenom krugu u kojem se kreću. Kako navodi Tanja Dejanović Šagadin, većina slučajeva samoubojstava koji su vezani uz zlostavljanje vezani su upravo uz cyberbullying. Osjećaj osramoćenosti pred cijelim svijetom, kako se to čini žrtvama cyberbullyinga, izuzetno je jak. Više o tome kako se zaštititi psihologinja je objasnila u videu ispod.

Cijeli podcast pogledajte u videu ispod. Dodali smo i točke na vremensku crtu pa točno možete preslušati po temama koje vas posebno zanimaju.

nasilje-modified
Share via
Copy link
Powered by Social Snap