Pretraga

Većina učenika susrela se s nametanjam svjetonazora od strane profesora, MZOS poziva na prijave

A- A+

Protekli tjedan Ministarstvo obrazovanja znanosti i sporta ravnateljima osnovnih i srednjih škola poslalo je dopis u kojem ih upozorava da spriječe svaki oblik mogućeg nametanja tuđeg svjetonazora učenicima. Čini se da naputak Ministarstva nije previše utjecao na profesore osnovnih i srednjih škola, sudeći prema anketi koju smo proveli na portalu srednja.hr.

Ususret referendumu kojim će se odlučivati hoće li u Ustavu brak biti proglašen isključivo zajednicom muškarca i žene, u javnosti se ne prestaju lomiti koplja. Izgleda da nije škole nisu mjesta gdje se svjetonazori ne nameću, budući da je nedavno prosvjetna inspekcija dobila prijavu jedne profesorice koja tvrdi kako se u splitskim školama ucjenjuje učenike kako bi pokazali dokaz da su im članovi obitelji glasali ‘ZA’. Potaknut upravo tim i još nekim upitima MZOS je protekli tjedan ravnateljima osnovnih i srednjih škola uputio dopis da se suzdrže od agitiranja i nametanja svjetonazora učenicima, no izgleda da time Ministarstvo nije uspjelo spriječiti uvjeravanje u tuđe stavove. Anketa koju smo proveli na srednja.hr pokazala je kako se više od 70 posto učenika koji su glasali susrelo s nametanjem uvjerenja u svojim školama.

Izdvojeni članak

Za ili Protiv? Referendum o braku podijelio Hrvatsku


MZOS ne može komentirati anketu, no poziva na prijave neprimjerenih izjava školskih djelatnika

Sve učenike koji su se susreli s nametanjem uvjerenja od strane svojih učitelja i nastavnika, pozivamo da svaki oblik pritiska prijave ravnatelju škole koju pohađaju, a koji je shodno tome dužan poduzeti odgovarajuće mjere, kao i prosvjetnoj inspekciji. Ministarstvo je u dopisu školama jasno reklo kako bilo kakvo neprihvatljivo postupanje odgojno-obrazovnih djelatnika vezano uz predstojeći referendum smatra bitnom povredom radne obveze.

Dopis očito nije djelovao na školske djelatnike

– Jedan od ciljeva odgoja i obrazovanja je odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturnom svijetu, za poštovanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva, nalazi se u apelu MZOS ravnateljima i profesorima, koji očito nije previše učinio po pitanju osiguravanja sredine slobodne od bilo kakvih utjecanja na učenike po pitanju nadolazećeg referenduma.

Čak 74 posto učenika doživjelo nametanje stavova u svojim školama

Iako je dužnost svakog učitelja, profesora i ravnatelja poučavati i odgajati djecu u skladu s gore navedenim vrijednostima, mnogi od njih oglušili su se na naputak Ministarstva te i dalje nastaviti nametati djeci svoje svjetonazore. Tako je prema rezultatima ankete u kojoj je sudjelovalo 312 čitatelja portala srednja.hr ogromnih 74.04 posto čitatelja doživjelo u svojim školama neki oblik nametanja tuđih uvjerenja. Velika većina učenika prema tome je bila prisiljena sjediti u učionici i trpiti nametanje vjerovanja od strane profesora, koji očito nisu dobro shvatili što je njihova primarna obaveza, pa čak niti onda kada im je Ministarstvo obrazovanja to prilično dobro objasnilo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap