Pretraga

Vejpanje će biti zabranjeno na cijelom kontinentu: ‘Nema više okusa žvakaće gume’

A- A+

Australska vlada zabranjuje korištenja e-cigareta u rekreativne svrhe, s ciljem da tinejdžeri i djeca prestanu vejpati. Tamošnji ministar zdravstva najavio je i dodatne regulacije oko pakiranja i okusa e-cigareta.

dim iz vejpa, odnosno e-cigarete

Ilustracija: Pexels

U okviru svojih najvećih reformi pušenja u više od desetljeća, Australija zabranjuje ‘rekreativni vejping’, a sve kako bi smanjili epidemiju pušenja e-cigareta kod tinejdžera.

E-cigarete prodavat će se samo u ljekarnama

Prema najavi tamošnjeg ministra zdravstva, Marka Butlera, e-cigarete prodavat će se samo u ljekarnama i zabranit će se uvoz onih uređaja koje nisu naručile ljekarne, kao i jednokratne e-cigarete, piše CNN.

Uvode se, također, dodatne regulacije za pakiranja i okus e-cigarete, jer na koncu te ‘šarene boje’ i ‘ludi’ okusi privlače djecu i tinejdžere. Sve e-cigarete bit će u običnim, medicinskim pakiranjima.

– Nema više okusa žvakaće gume. Nema više ružičastih jednoroga. Nema više vejpova koji su namjerno prerušeni u markere kako bi ih djeca mogla sakriti u svojim pernicama, rekao je Butler.

Izdvojeni članak

Izašli alarmantni podaci: Sve više učenika u dobi od 11 i 13 godina puši cigarete

Tinejdžeri ih koriste ‘iz fore’

Prema njegovom mišljenju, problem je to što su se e-cigarete počele koristiti rekreativno. Njihova prvotna namjena bila je da pomognu pušačima u procesu prestanka pušenja pravih cigareta. Međutim, došlo je do toga da ih tinejdžeri i djeca koriste ‘iz fore’ te da na koncu postaju – ovisnici o nikotinu.

Podsjećamo da je HZJZ u veljači ove godine objavio rezultate istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih, koje, među ostalim, navodi da sve više mladih u Hrvatskoj konzumira e-cigarete. Više o štetnosti e-cigareta i tom istraživanju, pročitajte u našem tekstu na sljedećoj poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap