Pretraga

Velika novost oko upisa u srednje: Više se neće morati odlaziti u školu

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je Odluku o upisu u prvi razred srednje škole, koja donosi veliku novost. Učenici dokumentaciju više neće trebati fizički donositi u školu, već će je moći poslati elektroničkim putem. Kritičari ipak ističu da se upisi nisu trebali toliko odlugovlačiti – podsjetimo, ispiti će se ove godine, zbog štrajka, odvijati kasnije no što je uobičajeno.

Srednja.hr

– Za razliku od prethodnih godina, kada se dostava dokumentacije učenika provodila osobno, sada se daje mogućnost slanja dokumentacije elektroničkim putem čime se cijeli postupak modernizira i ubrzava, a roditeljima i učenicima omogućuje da ne moraju osobno dolaziti u škole, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Konačno: Upisnice će se slati elektronički!

Objavili su kako su pripremili Odluku o upisu u prvi razred srednje škole.

Izdvojeni članak

Srednja.hr predstavlja kalkulator bodova za maturu (beta izdanje)

– Ministarstvo je dakle propisalo mogućnost dostave prijavnica za upis, kao i dokumenata o ispunjavanju posebnih uvjeta za upis, i elektroničkim putem. Isto tako, nakon objave konačnih ljestvica poretka kandidata – 25. srpnja 2020. učenici ili roditelji/skrbnici upisnice u srednju školu mogu dostavljati i elektroničkim putem, što do sada nije bilo moguće, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju kako se upisi ove godine događaju u specifičnim okolnostima – epidemija koronavirusa, štrajk, provedba nastave na daljinu, kasniji završetak nastavne godine za 12 dana u odnosu na prošlu godinu zbog nadoknade nastave izgubljene u štrajku.

– Sve je to utjecalo na upisne rokove u Ljetnom upisnom roku, a oni su uvjetovani postupcima i tehničkim uvjetima tijekom elektroničkih prijava i upisa u srednje
škole koji moraju biti takvi da svima daju jednake prilike. Objava konačnih ljestvica poretka kandidata ove godine iznimno je pomaknuta na 25. srpnja 2020. s obzirom na kasniji završetak nastavne godine, što je 12 dana kasnije u odnosu na prošlu godinu, napominju iz Ministarstva.

Prijedlog datuma upisa | screenshot: eSavjetovanja

Ističu kako, međutim,učenici i roditelji mogu sve obaviti elektronički – na daljinu.

Kritičari: Nema potrebe da se upisi toliko oduljuju

Izdvojeni članak

Prijedlog datuma za upise u srednje škole na meti kritika: ‘Postupak se bespotrebno produljuje’

Podsjetimo, upravo se zbog toga prijedlog odluke dobio više od stotinjak negativnih reakcija u javnoj raspravi.

Kritičari naglašavaju da se cijeli proces upisa bespotrebno oduljuje te da je i za učenike i roditelje i nastavnike bolje da upisi budu gotovi sredinom, a ne krajem srpnja.

Oglasila se i Udruga ravnatelja iz koje također upozoravaju da, unatoč produljenju nastavne godine zbog štrajka, nema potrebe za tolikim odugovlačenjem upisa.

Javna rasprava o prijedlogu odluke trajala je do 20. svibnja putem sustava eSavjetovanja.

Izračunajte bodove i pronađite srednju baš za sebe!

Online predstavljanje škola: Predstavljamo naš novi projekt koji će olakšati odabir tisućama učenika

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola.

Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Velika novost oko upisa u srednje: Više se neće morati odlaziti u školu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap