Pretraga

Velike akcije narednih dana: Pogledajte što sve do ponedjeljka planiraju štrajkaši

A- A+

Već je 27. dan štrajka u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. Od danas se, umjesto po cirkularnom modelu, štrajka u cijeloj Hrvatskoj, a Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja na današnjoj su konferenciji najavili su daljnje akcije.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

Nismo htjeli da jučerašnji dan bude opterećen našim najavama, započeo je tim riječima današnju konferenciju za medije čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec.

Potvrdio je da se od sutra kreće u opći štrajk u svim školama.

– Jučer je održana sjednica i jednoglasno smo donijeli odluku o frontalnom štrajku, više nema cirkularnog, štrajkaju sve županije svakog dana do ispunjenja zahtjeva, želimo da Vlada sjedne s nama za stol, kazao je Mihalinec.

Nadmoćna većina protiv ponude Vlade

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Pročitajte kako je protekao četvrti dan frontalnog štrajka

Dodaje kako je preko 90% članova u srednjim školama danas u štrajku. Prvi je to dan štrajka koji se odvija pod velom prijetnje Vlade da dani u štrajku neće biti plaćeni, ali da zaposlenike to neće zastrašiti, kazao je Mihalinec.

Ogromni su postoci i nastavnika koji su odbili posljednju ponudu Vlade koja nudi povećanje osnovice za 6,12% u svim javnim službama te dodatak od 2% zaposlenicima škola, ali tek od 1. srpnja i ako se do tog datuma ne redizajnira uredba o koeficijentima.

Kako kaže Mihalinec, u srednjim školama o ponudi se izjasnilo 13.993 zaposlenih – njih 96,74% odbilo je ponudu Vlade, dok je 93,59% zaposlenih za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva, unatoč prijetnjama o neplaćanju. U osnovnim školama izjašnjavala se 31.207 zaposlenih, 96,7% njih odbilo ponudu Vlade.

Sutra akcija ‘Potrubi za obrazovanje’, u ponedjeljak veliki prosvjed

Izdvojeni članak
goran pauk

Predsjednik Hrvatske zajednice županija pozvao na završetak štrajka jer ‘postaje opterećenje’

U narednim danima sindikati neće samo štrajkati, nego će i na druge načina pokazati svoju vidljivost. Tijekom sutrašnjeg zasjedanja na kongresu Europske pučke stranke, na frekventnim raskrižjima u Zagrebu od 13 do 14 sati održavat će se akcija ‘Potrubi za obrazovanje’. Članovi sindikata s plakatima će stajati na trasi od Sheratona do Arene, a neće propustiti ni Trg žrtava fašizma ispred središnjice HDZ-a. Kako je kazao Mihalinec, akcija neće biti izolirana samo za Zagreb, nego će se u svim gradovima gdje ovi školski sindikati imaju podružnice trubiti na barem jednom raskršću.

Mihalinec je kazao kako su i planirane veće akcije, ali zbog visokih mjera osiguranja koje uključuje dronove, helikoptere pa čak i snajperiste, takve velike akcije nisu im bile odobrene.

– Sutra će tiskovna konferencija sindikata biti u 11 sati, kako bismo i mi stigli na neko od raskršća, a sutra ćemo najaviti i mini-prosvjed na Trgu sv. Marka koji će se održati u četvrtak, najavio je Mihalinec.

Osim toga, i službeno je najavio veliki prosvjed za ponedjeljak, 25. studenog. Prosvjed ‘za bolju Hrvatsku, za budućnost naše domovine’ održat će se na Trgu bana Jelačića, a u narednim danima sindikati će o njemu otkriti više detalja.

Mihalinec: ‘Svi koji imaju prigovor neka ga upute na adresu Markov trg 2’

Izdvojeni članak

Imamo potvrdu sindikata: Od sutra kreće stalni štrajk u cijeloj Hrvatskoj!

Na pitanje novinara boji li se da će se štrajk zaposlenih razvodniti s obzirom na najavu neplaćanja dana provedenih u štrajku, Mihalinec odgovara:

– Ovo je borba za dostojanstvo, nitko neće dati da ga se gazi, nitko neće biti ponizan. Vlada je jedina odgovorna za ovo što se događa. Svi koji imaju prigovor neka ga upute na adresu Markov trg 2 (adresa Vlade, op.a.), tamo su jedini krivci za događanja u obrazovanju. Ovakvog jedinstva učitelja još nije bilo, mi sindikati ih nećemo iznevjeriti, kazao je Mihalinec.

Osvrnuo se i na nadoknadu nastavnih dana izgubljenih u štrajku.

– Ako Vlada uskrati štrajkašima dio plaće za dane u štrajku, nadoknade će morati biti plaćene kao prekovremeni rad. Hoće li to biti prekovremeni dan ili sat, ovisi o odluci Vlade. Ako im neće skidati s plaće dane u štrajku, vjerujte mi, zaposlenici će s moralnom obavezom odraditi nadoknade, rekao je Mihalinec.

Poruka ministrici Divjak

Izdvojeni članak

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Dodaje kako bi se sindikati odazvali na pregovore i ako ih iz Vlade danas pozovu, a dok se ne riješi pitanje njihovi zahtjeva, ne idu na pregovore o osnovici (koji su u četvrtak, op.a.). Mihalinec je poslao poruku i ministrici Blaženki Divjak, koja danas u 15 sati održava svoju tiskovnu konferenciju.

– Ako ministrica još uvijek ima snage, poručujemo joj da treba biti medijator da Vlada RH, ministar financija i predsjednik Vlade, sjednu s nama i pregovaraju, poručio je Mihalinec.

Osvrnuo se i na eventualnu zabranu štrajka od strane Vlade.

– Neka zabrani štrajk. Ako ga zabrani, ne možemo tjerati ljude u nezakoniti štrajk, imamo neke druge mehanizme utjecaja, kazao je Mihalinec.

Na kraju je napomenuo kako je stava da se ovaj štrajk već se pretvara u nešto veće jer su prava mnogih građana su ugrožena te je pozvao sve koji žele da im se pridruže jer je njihova ‘borba pravedna’.

Događaje vezane uz današnji štrajk uživo pratite na portalu srednja.hr, a snimku današnje konferencije sindikata pogledajte u nastavku:

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Imamo potvrdu sindikata: Od sutra kreće stalni štrajk u cijeloj Hrvatskoj!

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

Počinje četvrti ciklus štrajka u školama: Evo što će se događati sljedeći tjedan

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Otkrivamo misterij: Zašto u jeku štrajka novinari pišu o plaćama?

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap