Pretraga

[Veliki odmor] Saznajte što je, čime se bavi i čemu služi Nacionalno vijeće učenika

A- A+

U ovotjednom smo Velikom odmoru na Radio Studentu ugostili Karla Horvata, predsjednika Nacionalnog vijeća učenika RH. Karlo nam je otkrio čime se Vijeće bavi te koji su im planovi za ubuduće.

Valovima Radio Studenta ovaj je tjedan jahao Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH s kojim smo popričali o tome što ta organizacija radi i čemu služi.

– To je najviše predstavničko tijelo učenika u Hrvatskoj, predstavljamo oko pola milijuna naših kolegica i kolega. Također smo savjetodavno tijelo MZOS-a. Promičemo glas učenika, surađujemo s Udrugom srednjoškolaca, borimo protiv svih vrsta ovisnosti i zalažemo za prava učenika, uz koja, naravno, dolaze i obaveze, priča nam Karlo.

Film ‘Naša prava’ te Pravilnik o učeničkom predstavništvu

Inače, Vijeće postoji od 2005. godine, ima 21 člana, po jedan iz svake županije te Zagreba, a najvažniji projekti kojima su se bavili u proteklom mandatu su film ‘Naša prava’ koji se bavi, pogađate, pravima učenika. Snimili su ga u suradnji s Udrugom srednjoškolaca i studentima Akademije umjetnosti iz Novog Sada. Također, rade na donošenju Pravilnika o učeničkom predstavništvu.

– Zamislili smo da to bude najjednostavnije. Svjedoci smo da se u razredima biraju po dva predstavnika, jedan je predsjednik razreda, a drugi predstavnik u Učeničkom vijeću škole. Mi bi da predsjednik razreda bude ujedno i u Vijeću. Onda bi se u školskom Vijeću izabrao predsjednik koji bi tu školu predstavljao u Županijskom vijeću. Tamo bi se opet izabrao predsjednik koji bi automatski ušao u Nacionalno vijeće, otkriva nam Karlo ‘modus operandi’ Pravilnika, ali kaže da je to malo zapelo zbog pravnih nejasnoća koje se nadaju uskoro riješiti.

Nadaju se sudjelovanju u reformi kurikuluma

Što se tiče budućnosti, najvažniji projekt u ovom mandatu biti će im reforma kurikuluma.

– U tijeku su pregovori s Borisom Jokićem, voditeljem ekspertnog tima za provedbu reforme, koji je jako zainteresiran da se NUVRH uključi u reformu, kaže Karlo te dodaje kako još uvijek nije poznato na koji će se način uključiti.

A osim raznim projektima, ako je vjerovati Karlu, Vijeće se bavi rješavanjem raznih problema učenika koji, kako nam je rekao, ako imaju bilo kakav problem, najbolje da im se jave na njihovu stranicu na najpoznatijoj društvenoj mreži.

Ostatak razgovora poslušajte u snimci Velikog odmora.

Veliki Odmor – 02.07.2015. by Radio Student 100.5 Mhz on Mixcloud