Veliki uspjeh mladih informatičara: Hrvatski srednjoškolci vraćaju se s tri olimpijske medalje

Mladi hrvatski informatičari još su jednom na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi pokazali da imamo talent dostojan najjačoj konkurenciji. Nakon tjedan dana natjecanja naši se srednjoškolci iz ruskog Kazana vraćaju s olimpijskim srebrom i dvije bronce.

Marin Kišić, Domagoj Bradač, Vilim Lendvaj i Josip Kelava| foto: Hrvatski savez informatičara

Na 28. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi najiskusniji hrvatski natjecatelj Domagoj Bradač ponovno je osvojio srebro. Adrian Beker i Vilim Lendvaj svojim su znanjem zaslužili broncu, dok je Varaždinac Marin Kišić, koji je bio drugi na kvalifikacijama u Hrvatskoj, ostao bez medalje.

Domagoj se nadao zlatu, za što mu je falilo svega 13 bodova. Iako nije ostvario svoj cilj, maturant zagrebačkog MIOC-a može biti zadovoljan vrhunskim rezultatom i značajnim napretkom u odnosu na prošlu godinu.

Naši ostali natjecatelji prvi su puta nastupili na ovom najprestižnijem informatičkom natjecanju pa im je bilo najvažnije skupiti iskustvo, a medalje su samo potvrda za kvalitetan rad u protekloj godini.

Hrvatska je tako osvojila ukupno 21. mjesto. Bili smo bolji od Tajlanda, Italije, Švedske i Srbije, a da uđemo među deset najboljih na svijetu falilo nam je nešto manje od 250 bodova.

S ukupno 2038 bodova i tri zlatne medalje, na ‘Informatičkoj olimpijadi’ najbolja je bila Kina. Rusija i Iran osvojili su drugo i treće mjesto, dok je SAD s 1640 zasjeo tek na petu poziciju.

Odgovori