Pretraga

Veliki zaokret na Pantovčaku: Predsjednica traži Povjerenika za mlade

A- A+

Nakon tri mjeseca rupe, od 12. prosinca pri Uredu predsjednice opet djeluje Kabinet za mlade. Nova savjetnica za društvene djelatnosti i mlade je Renata Margaretić-Urlić koja nam je u razgovoru najavila da bi se do kraja ožujka trebao znati i Povjerenik za mlade. S potencijalnim kandidatima se u ovom trenutku vode razgovori, a ta osoba će potencijalno biti uključena i u Savjet mladih Vlade Republike Hrvatske.

Kolinda Grabar-Kitarović izvor:Službeni facebook page

Nakon šest mjeseci čekanja, uz pomoć Povjerenice za informiranje portal srednja.hr je tijekom listopada dobio odgovore na niz pitanja vezanih uz Kabinet za mlade, savjetnicima i planovima za nadolazeću godinu.

Kabinet za mlade je odlukom iz rujna prestao djelovati na Pantovčaku, a Predsjednica nije imala ni Povjerenika za mlade, premda je ta funkcija na Pantovčaku postojala od ožujka do listopada 2015. godine, a obnašao ju je doc.dr.sc. Tomislav Madžar, sve dok nije samostalno zatražio razrješenje. Međutim, nije dugo izbivao s Pantovčaka jer je 26. siječnja 2016. postao Posebni savjetnik za zdravstvo i sport, ali novi Povjerenik za mlade nije imenovan, sve do prosinca prošle godine.

Kronologija događanja:

Predsjednica sve više govori o važnosti STEM područja

Od drugih aktivnosti vezanih uz mlade, Predsjednica je s dolaskom nove Vlade opet ponovila svoju podršku nastavku rada na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, a sve je se češće može čuti kako obraća pozornost prema STEM području. – Potrebno je staviti naglasak i na pitanje novog vremena na takozvane STEM, odnosno prirodne znanosti, tehnologiju, inženjering i matematiku. I isto tako, ono što je iznimno bitno jest povezati obrazovanje s gospodarstvom i tržištem rada. Time bi se jasno znale potrebe gospodarstva, pratili novi trendovi, ali bi učenicima dalo prijeko potrebno praktično znanje, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije malo više od mjesec dana predstavljajući preporuke Vijeća za gospodarska pitanja.

S dolaskom nove Savjetnice na Pantovčak, dogodio se zaokret, tako smo samo nekoliko dana od postavljanja novih pitanja dobili poziv iz Ureda predsjednice od Renate Margaretić-Urlić. U opširnom razgovoru dotaknuli smo se dosadašnjeg djelovanja Kabineta, njegovog sadašnjeg ustroja, ali i planova za budućnost.

‘Predsjednica nije odustajala od ideje i vizije mladih iz inauguracijskog govora’

Za početak, zanimalo nas je zašto je Kabinet ipak ustrojen nakon najava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se razmišlja o formiranju krovnog Vijeća ili Savjeta za mlade i demografiju.

– Podsjetila bih kako je Predsjednica na samom početku svog mandata imenovala Povjerenika sa zaduženjem za mlade, o čemu ste već pisali na vašem portalu. Donedavni Kabinet za društvene djelatnosti obuhvaća

Izdvojeni članak

Predsjednica Grabar-Kitarović u roku 15 dana mora objaviti odgovore na naša pitanja o mladima

područja kulture, odgoja i obrazovanja, znanosti, informiranja i medija, civilnog društva, tehničke kulture, zaštite i javnih službi, socijalne skrbi, položaja i zaštite prava vjerskih zajednica, itd. Kabinet za društvene djelatnosti dodatno je ‘proširio’ svoj djelokrug i na problematiku mladih, odnosno na uključenosti mladih u društvene procese budući da se u svakodnevnom radu uočilo da velik dio pitanja od interesa mladih ulazi upravo u djelokrug ovog Kabineta. Složit ćete se da je manje bitno samo ustrojstveno rješenje od posvećenosti sustavnom bavljenju temama značajnima za mlade. Ključno je da se Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović već i u predizbornoj kampanji, a posebno u svom inauguracijskom govoru obvezala kako će njezin mandat biti posvećen mladima, rekla je nova savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić.

Predsjednica je u inauguracijskom govoru početkom 2015. godine uistinu posvetila mladima veliku minutažu što smo isticali više puta uz čuđenje zašto na Pantovčaku više nema Povjerenika za mlade.

– Moramo mladima otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas – oni su obrazovani, željni uspjeha i neopterećeni prošlošću. Vidim ih kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva, istaknula je Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom inauguracijskom govoru i od tih ideja, od te vizije nije odustala tvrdi Margaretić-Urlić.

Izdvojeni članak

Grabar-Kitarović priznala: Kabinet za mlade je postojao samo na papiru

Zajednička suradnja Vlade i Ureda predsjednice po pitanju mladih

Iz ureda Predsjednice nam objašnjavaju da su nakon završetka skoro dvogodišnjeg izbornog razdoblja i formiranje stabilne Vlade, sazreli uvjeti za punu suradnju s pojedinim ministarstvima i drugim tijelima državne uprave.

– S obzirom na ustavne ovlasti Predsjednice RH, svjesni smo da problematici mladih možemo pristupiti isključivo zajedničkom suradnjom sa stručnjacima ponajprije unutar pojedinih ministarstava, poput primjerice dr. Marinom Strmotom, demografom iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. S tim ministarstvom provjeravamo mogućnosti da se budući Povjerenik za mlade Ureda Predsjednice RH uključi u rad Savjeta za mlade pri Vladi RH, kada se to tijelo bude obnavljalo s novim mandatima. Dogovorena je zatim izravna suradnja na nizu projekata koji su u pripremi i koji će uskoro biti predstavljeni. Rok za izbor Povjerenika zacrtali smo do kraja ožujka, a za organizaciju zajedničkog predstavljanja projekata kraj travnja, odnosno početak svibnja, otkrila je savjetnica Renata Margaretić-Urlić.

Iz Vlade su nam još krajem prošle godine, nakon što je predsjednica najavila formiranje krovnog tijela, potvrdili kako su u stalnom kontaktu s Uredom predsjednice. Tom prilikom su i istaknuli rad Službe za mlade koja djeluje pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Jedan od poslova je stvaranje institucionalne pretpostavke za unaprjeđenje rada s mladima – Projekt ESF-a ‘Podrška razvoju i širenju rada s mladima u Hrvatskoj’. Ministarstvo je osnovalo Radnu skupinu za analiziranje mogućnosti rada s mladima koja broji 12 članova (predstavnici/ce ovog ministarstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te znanstvenih institucija i udruga aktivnih u području rada s mladima). Zadaće Radne skupine su priprema prijave operacije ‘Podrška razvoju i širenju rada s mladima u Hrvatskoj’ za financiranje iz Europskog socijalnog fonda (1.954.375,68 kn) te sudjelovanje u aktivnostima operacije ‘Podrška razvoju i širenju rada s mladima u Hrvatskoj’. Projekt ‘Podrška razvoju i širenju rada s mladima u Hrvatskoj’ je izrađen te je upućen u daljnju proceduru. Cilj projekta je izrada podloge za izradu standarda kvalifikacija i standarda zanimanja za radnike s mladima, a kako bismo mogli profesionalizirati rad s mladima, što je u skladu s nacionalnim potrebama, ali i u skladu s europskim prioritetima, rekli su nam iz Vlade Republike Hrvatske.

Savjetnica za društvene djelatnosti Renata Margaretić Urlić foto:predsjednica.hr

Životopis nove Savjetnice za društvene djelatnosti i mlade

Renata Margaretić Urlić je novinarka, likovna kritičarka i povjesničarka arhitekture. Povijest umjetnosti i komparativnu književnost diplomirala je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je magistrirala (2008) i upisala doktorski studij s temom hrvatske poslijeratne arhitekture.

Traži se Povjerenik za mlade i potencijalni članovi vijeća za mlade

Osim tajnice Kabineta za društvene djelatnosti i mlade Ivane Kovačević i administrativne tajnice Sivlije Kaltenbaher, u rad Kabineta uključen je i nekadašnji Povjerenik za mlade i sport, a sada Posebni savjetnik Predsjednice RH za zdravstvo i sport Tomislav Madžar.

– Kolega Madžar se proteklih godina uspio susresti s mnogim udrugama mladih, tako da se zajedno nastavljamo upoznavati s potencijalnim kandidatima za Povjerenika i članovima vijeća za mlade. Ključan je naime izbor Povjerenika za mlade koji bi određenom dinamikom pratio problematiku mladih i aktualne događaje, te sudjelovao u pripremi i realizaciji posebnih projekata i akcija. Pri izboru ćemo nastojati izbjeći istaknutu političku opredijeljenost, tražimo mlade poduzetnike, poljoprivrednike, znanstvenike, ali i glazbenike, sportaše, mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade sa zdravstvenim problemima koji ne odustaju od školovanja, ukratko mlade ljude koji će nas uputiti prvenstveno na konkretne probleme iz vlastitog iskustva, a zatim i predložiti konkretna rješenja, otkriva nam ulogu budućeg Povjerenika za mlade Renata Margaretić Urlić.

Izdvojeni članak

Ovu riječku gimnaziju pohađala je predsjednica Grabar-Kitarović, a i novi ministar obrazovanja

Ured predsjednice će posvetiti pažnju i Nacionalnom vijeću učenika Republike Hrvatske

Uloga savjetnice Margaretić Urlić je zapravo uloga jednog od koordinatora na zajedničkom projektu s nizom različitih tijela državne uprave. Osim spomenutog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uspostavlja se suradnja sa stručnjacima iz ministarstava rada i mirovinskog sustava, te zdravstva, zatim znanosti i obrazovanja, financija, gospodarstva, kulture te regionalnog razvoja i fondova EU.

– S Državnim uredom za Hrvate izvan Hrvatske radit ćemo na istraživanju mogućnosti i motivaciji značajnijeg povratka u domovinu mladih iseljenika ili potomaka starijih generacija iseljenika. Na toj temi usko surađujemo sa savjetnikom Predsjednice RH za vanjsku politiku, veleposlanikom Dariom Mihelinom, što znači da smo se prije okretanja ministarstvima, ponajprije organizirali u vlastitoj ‘kući’, tj. unutar Ureda Predsjednice RH budući da je pitanje mladih po svojoj naravi horizontalno i samo se sinergijskim djelovanjem na njega može dati pravi odgovor. Pri tome ponajprije mislim i na suradnju s Markom Jurčićem, savjetnikom Predsjednice RH za gospodarstvo, odnosno Gospodarskim vijećem koje funkcionira već dvije godine. Demografija je tema i tog vijeća, kao i Vijeća za domovinsku sigurnost kojeg koordinira savjetnica Predsjednice RH za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, a čiji je član naš ugledni demograf Stjepan Šterc pojašnjava savjetnica Margaretić-Urlić.

Kako saznajemo, unutar Gospodarskog vijeća predsjednice RH, sudjeluju dekani ekonomskih fakulteta, a Kabinet za mlade se dodatno povezao s pojedinim katedrama različitih fakulteta, kako bi dogovorili suradnju na studentskim projektima ili istraživanja među studentskom populacijom na temu ljudskih potencijala, zapošljavanja, itd. Glavne teme, odnosno fokusi djelovanja su zapošljavanje mladih, odljev mladih (pogotovo liječnika i medicinskog osoblja) iz zemlje, učestali problemi pri zasnivanju obitelji poput rješavanja stambenog pitanja, ali i organizacija primjerene brige za djecu (radno vrijeme vrtića i škola), a ponajprije usklađivanje obrazovnog sustava s tržištem rada.

– Što se tiče mlađih dobnih skupina, uspostavili smo suradnju s Pravobraniteljicom za djecu, Ivanom Milas Klarić, a istražujući teme koje donosi upravo vaš portal Srednja.hr, upoznali smo se s potrebom za ponovnim osnivanjem i funkcioniranje Nacionalnog vijeća učenika koje sigurno može doprinositi neophodno potrebnoj reformi školstva. Priključili bismo se zato pomoći oko ponovne uspostave takvog vijeća. Otvoreni smo naime za sve konstruktivne prijedloge i upozorenja na probleme mladih, poziva otvoreno na suradnju Margaretić-Urlić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap