Pretraga

Veliki zaokret: Razmatra se ukidanje ili izmjene mogućnosti izbora predmeta u srednjoj

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican i biofizičar Matko Gluničić prihvatili su ponudu ministra znanosti, obrazovanja i sporta u ostavci Predraga Šustara da budu novi voditelji reforme školstva. I dok Doktorica odgojnih znanosti tvrdi kako je kurikularna reforma stvar struke, a ne politike, docent zagrebačkog PMF-a najavljuje promjene u ranije napravljenoj reformi. Kritičan je prema predloženom modelu u kojem bi učenici posljednja dva razredna srednje školi mogli samostalno birati module(skupinu predmeta) koje bi više učili.

screenshot, HRT

I dok se Jokić javnim pismom oprašta od projekta na kojemu se mukotrpno radilo od 2004. godine, a na kojem je on bio na čelu od 2014. godine, novi voditelji kurikularne reforme gostujući u Dnevniku HRT-a komentirali su pojedine dijelove reforme koju žele izmijeniti.

Izdvojeni članak

Obrazovna drama: Struka podržala Jokića i daljnje provođenje kurikularne reforme

‘Prošla ekipa imala je niz pogrešaka’

Gluničić je istaknuo kako kurikularna reforma ne bi trebala imati ni politički, ali ni ideološki predznak. 

– Radi se o stručnoj stvari i trebalo bi okupiti tim stručnjaka koji će stručno raditi na tome, stručno se izrazio novi voditelj reforme. 

Kao jedan od problema programa kurikularne reforme, Gluničić je istaknuo STEM područje za koje smatra da je Jokićeva ekspertna skupina zanemarila. 

– Apsolutno tvrdim da je STEM područje bilo zanemareno u Jokićevoj reformi i ja sam protestirao protiv toga. Stoga će ovaj imati izmjene, naglasio je Gluničić koji smatra kako je STEM područje posebno zakinuto zbog čega predviđa da će Hrvatska ostati bez stručnjaka iz tog područja. 

Nadalje, tvrdi kako učenici sa 16 i 17 godina odabiru lakše predmete od primjerice matematike ili fizike što znači da će Gluničićeva ekspertna skupina smanjiti izbornost ili je gurnuti prema STEM-u. Podsjetimo, prema prijedlogu, učenici u posljednja dva razreda škole mogli bi birati module, odnosno skupine predmeta, koje bi imali pojačane u nastavi. Više o tom modelu možete pročitati ovdje.

Istaknuo je i kako je prošla ekspertna skupina imala niz pogrešaka te kako te pogreške nisu htjeli promijeniti, ali sada je kako kaže, pravo vrijeme za to.
I Vican se složila kako svi trebaju sjesti i poraditi u smislu poboljšanja. 

– Prošla ekspertna skupina pokazala je sposobnost rada na društvenim mrežama i proizveli su tisuće stranica materijala. No, taj materijal treba iščitati i vidjeti s čim se ide dalje, a s čim ne. Kurikularna reforma se ne sastaoji od tisuću papira, riječ je o odgojno-obrazovnoj reformi kaja ima više razina. Ako je to nacionalni projekt treba pitati struku, a ne politiku, istaknula je Vican. 

Dva tri popodneva za promjenu popisa lektire

Dio kritika koji se tiču izbacivanja nekih djela iz lektire, Gluničić pojašnjava kako će se to vrlo lako riješiti. 

– To se začas riješi. Mislim da će za promjenu biti potrebno dva-tri popodneva tako da se propišu obavezna djela i eventualno izborna, rekao je Gluničić. 

Iako neće odlučivati o novom popisu, na njemu bi se ponovno mogao pronaći i Marulić. 

– Osobno neću odlučivati o tome, no to je izvjesno zbog želje stručne javnosti, zaključuje Gluničić.

Copy link
Powered by Social Snap