Pretraga

Veliko istraživanje Srednja.hr portala: Ovo su mišljenja mladih o obrazovanju u Hrvatskoj

A- A+

Portal Srednja.hr u suradnji s partnerima, Visokim učilištem Algebra – Visokom školom za primijenjeno računarstvo, HTC-om i Lantea grupom, proveo je dosad najveće istraživanje o odlukama i namjerama maturanata prilikom upisa na fakultete i visoke škole. Pet tisuća maturanata i brucoša izjasnilo se o zadovoljstvu odabirom svoje karijere, željama u daljnjem obrazovanju i planovima za budućnost.

Portal Srednja.hr putem svojih stranica na Facebooku – stranice samog portala, te stranica Maturanti 2011/2012 i Maturanti 2012/2013 proveo je dosad najveće istraživanje među maturantima i brucošima u Hrvatskoj. U istraživanju je sudjelovalo 5000 maturanata i brucoša.

– Ovo paralelno istraživanje provedeno među brucošima i maturantima dalo je kompletnu sliku stvarnog stanja u obrazovnom sustavu otkrivajući motive, očekivanja i faktore koji utječu na odabir studijskih programa kod ove populacije. Rezultati su nam otkrili što zaista zanima hrvatske maturante i brucoše, ali i što sve utječe na njihove bolje ili lošije odabire, kazao je Aldo Franičević, glavni urednik portala Srednja.hr.

Najzanimljiviji zaključci istraživanja:

• Gotovo polovica ispitanih studenata koji su prošle godine upisali fakultet, razmišlja o promjeni studija, dok bi svaki peti sigurno odabrao nešto drugo da može ponovno birati 

• 48 posto ispitanih studenata i učenika smatra da većina samo želi što lakše doći do diplome, neovisno o stečenim znanjima i kompetencijama te smatra da je to glavni razlog zbog kojeg više mladih ne želi studirati tehničko i prirodno područje (eng. STEM)

• Maturanti prilikom odabira studija najviše cijene mišljenje poznanika koji rade u struci, a oni koji se vode savjetima roditelja u velikom broju budu nezadovoljni upisanim studijem

• Unatoč činjenici da su mladi prilično samosvjesni prilikom odabira fakulteta, ipak značajno raste utjecaj poznanika, obitelji, prijatelja i profesora – analiza pokazuje da je najkorisnije slijediti savjete pojedinaca koji već rade u struci kojom se žele baviti, a da savjeti roditelja mogu biti i prilično neobjektivni. 

• Tri najpoželjnija fakulteta u državi su zagrebački Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Najpoželjniji fakultet među mladima očekivano je iz društveno-humanističkog područja, pa je tako najpopularniji Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a potom slijede Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva. Prvih devet fakulteta na listi najpoželjnijih nalazi se u Zagrebu a na desetom je mjestu osječki Filozofski fakultet. Splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje nalazi se na dvanaestom mjestu po popularnosti među budućim studentima koji su sudjelovali u istraživanju.

Izdvojeni članak

Srednja.hr provodi veliko istraživanje o odabiru studija i budućoj karijeri među maturantima i brucošima

Istraživanje je također željelo utvrditi zašto veći broj mladih ne želi studirati prirodne i tehničke znanosti.

– Alarmantan je podatak da je čak 48 posto ispitanih izjavilo kako ne upisuje ove studije jer ih samo zanima kako lakše do diplome, komentirao je rezultate istraživanja u ovom segmentu Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra i dodao kako je zabrinjavajuća činjenica da je na čak 20 posto porastao broj mladih koji izjavljuju da nisu upoznati s mogućnostima koje im se otvaraju nakon završenih tehničkih ili prirodnih studija, unatoč tome što je riječ o vrlo izazovnim i traženim zanimanjima.

Istraživanje je provedeno na ciljanim Facebook stranicama Maturanti 2011/2012, Maturanti 2012/2013 te Srednja.hr, precizno pogađajući na taj način ciljanu populaciju, budući da je to primarna komunikacijska platforma koju današnja generacija maturanata i studenata koristi. To je također omogućilo i zanimljivu demografsku analizu te uvid u interese ispitanika, poput npr. glazbe, sportskih organizacija, javnih osoba itd.

– Kao HTC, podržali smo ovo istraživanje zbog toga što smatramo da su visokoobrazovani pojedinci, uz inovaciju koja je u temeljima našeg poslovanja te snažan ICT sektor, od velike važnosti za ostvarenje društva znanja. Isto tako želja nam je potaknuti mlade, svjesne važnosti i brzine komunikacije putem mobilnih uređaja, da razmisle o karijeri u prirodnim i tehničkim znanostima”, izjavila je Petra Razić Rogić, HTC Area Manager za North Adriatic Region.

U nastavku objavljujemo imena svih dobitnika HTC mobitela, poklon kolekcije odjeće Camel Active Lantea grupe te poklon bonove za seminar ili program obrazovanja u Algebri. Svi navedeni dobitnici sa svojim podacima i kopijom osobne iskaznice trebaju se javiti na mail adresu [email protected], kako bi preuzeli svoje nagrade.

1. Dario Rudec, Osijek – HTC Desire

2. Toni Medović, Split – HTC Desire

3. Vedran Sučić, Samobor – HTC Desire

4. Gabrijela Raguž, Osijek – HTC Desire 

5. Rina Bilota, Trogir – HTC Desire

6. Magdalena Kolenc, Zagreb – poklon kolekcija odjeće Camel Active Lantea grupe

7. Dora Bunta, Varaždin – poklon kolekcija odjeće Camel Active Lantea grupe

8. Ljubica Tunjić, Zagreb – poklon bon u iznosu od 3000 kn za seminar ili program obrazovanja u Algebri;

9. Iva Vidović, Vukovar – poklon bon u iznosu od 3000 kn za seminar ili program obrazovanja u Algebri

Share via
Copy link
Powered by Social Snap