Pretraga

Veliko sveučilište osiguralo studenticama besplatne uloške: ‘Reakcije naših kolegica su izvrsne’

A- A+

Zahvaljujući projektu ‘Zdravo sveučilište’ kojeg je pokrenulo Sveučilište u Splitu, tamošnjim je studenticama osigurano 24.000 besplatnih higijenskih uložaka, koji će se nalaziti u dispenzerima u ženskim toaletima. Cilj projekta je ukazati na problem menstrualnog siromaštva.

Foto: Pixabay

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu pokrenuo je projekt ‘Zdravo sveučilište’, kojeg su ovog petka na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija (SOZS) predstavili predsjednik Studentskog zbora, Tomislav Milošević, prorektor Sveučilišta u Splitu, Nikola Koceić-Bilan, pročelnik SOZS-a, Stipan Janković i zamjenica pročelnika Odsjeka za primaljstvo na SOZS-u, Matea Dolić.

Dio projekta upravo je program ‘Menstrualno zdravlje’, kroz koji je osigurano 24.000 higijenskih uložaka. Oni će se, naime, nalaziti u dispenzerima postavljenim u ženskim toaletima na svim sastavnicama splitskog sveučilišta te će biti besplatni za studentice.

– Upravo smo danas na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija postavili prvi dispenzer te su za sada reakcije naših kolegica izvrsne. Cilj ovog projekta nam je ukazati i na problem menstrualnog siromaštva, jer si jako mali broj studentica može priuštiti adekvatnu količinu menstrualnih potrepština svakog mjeseca, objašnjava Milošević.

Izdvojeni članak

Na još jednom našem sveučilištu dostupni besplatni ulošci, ginekologinja će održati i posebno predavanje

Još jedan važan dio projekta svakako je i osiguravanje sveobuhvatne zdravstvene zaštite za studente, osobito onih koji nemaju prebivalište u Splitu ili Splitsko-dalmatinskoj županiji. Budući da je takvih studenata preko 8.000, izrađen je popis dostupnih školskih liječnika kojima se mogu javiti svakoga dana.

Milošević je istaknuo i kako je ovo  ujedno i početak veće suradnje NZJZ-a, SZ-a i Sveučilišta u Splitu, s ciljem uspostave cjelovite zdravstvene zaštite studenata, koja će obuhvatiti ginekološku, psihološku i dentalnu skrb.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap