Pretraga

Veliku buru izazvale nove školske svjedodžbe: U njima više nema spola učenika i imena roditelja

A- A+

Prije malo više od dva tjedna je završila nastavna godina, a u tijeku je podjela školskih svjedodžbi, u kojima je mnoge iznenadio novitet odnosno izbacivanje kategorija spol učenika i ime/na roditelja u navedenom dokumentu. Zakotrljala se široka rasprava u nastavničkim i roditeljskim krugovama, u kojoj su na jednom polu oni koji su ovu promjenu doživjeli kao tričariju, odnosno ionako manje bitan podatak od ocjena. Na krajnjem rubu druge strane su pak struje, koje su u vezu s ovim izmjenama dovele ratifikaciju Istanbulske konvencije te ‘podmetanje’ rodne ideologije.

foto: srednja.hr

Koji su uistinu motivi izbacivanja imena roditelja i spola djeteta iz svjedodžbe, pokušali smo doznati od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

Važne obavijesti oko dodjele svjedodžbi za sve ovogodišnje pristupnike maturi

– Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama objavljen je 17. svibnja 2017. godine u Narodnim novinama, broj 47/2017, a počeo se primjenjivati od 1. rujna 2017. godine te su se sukladno tome promijenili i obrasci javnih isprava i ostale pedagoške dokumentacije koju škola vodi. Prilikom izrade Pravilnika imenovana radna skupina konzultirala se i sa školama, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Agencijom za strukovno obrazovanje te je uvaženo i njihovo mišljenje. Što se tiče podataka na svjedodžbama, na istima se nalaze samo podaci potrebni za izdavanje javne isprave o uspjehu učenika/učenice dok se svi ostali podaci vode u matičnim knjigama škole, kao i do sada, sasvim službeno nam tumače novitet u svjedodžbama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dodaju i kako je navedenim Pravilnikom smanjena papirologija te obvezna pedagoška dokumentacija, a troškovi nisu povećani. No, nisu ni smanjeni.

– S obzirom da se svjedodžbe ispisuju iz sustava e-Matica, škole od Narodnih Novina kupuju prazne obrasce (kao i do sada). Ovisno o vlastitoj odluci, škole kupuju obrasce svake godine ili za više godina, ovisno o broju učenika koji pohađaju školu. Novim Pravilnikom je smanjen broj obrazaca javnih isprava i obvezne pedagoške dokumentacije te sadržajna izmjena istih nije povećala troškove škola, objašnjavaju iz MZO-a.

Izdvojeni članak

Ima li nade za ovog Splićanina? Ovo je najgora školska svjedodžba koju ste ikada vidjeli

Jedna od protivnica navedenih izmjena u svjedodžbama je profesorica u Drugoj ekonomskoj školi u Zagrebu Jelena Beroš. Premda daje svoj stav, napominje da se s njom slažu mnoge kolege, a smatra da će sve ove izmjene dovesti do gubitka osobnosti djeteta odnosno do toga da će učenici s vremenom postati samo broj. Dodaje i da vjeruje da u nadležnom Ministarstvu imaju puno važnijih poslova od nepotrebnih izmjena u svjedodžbama.

– Izmjene postojećih podataka na svjedodžbama smatram potpuno nepotrebnim jer ne postoji logično objašnjenje zašto bi podatak o imenima roditelja nekome smetao i/ili bio suvišan. Kao i mnoge kolege, smatram kako uklanjanje takvih podataka dovodi do toga da učenike pretvaramo u objekt koji će s vremenom postati samo broj (OIB-a) gdje se gubi osjećaj ljudskosti i osobnosti. Nadam se da će se stati s ovakvim nepotrebni izmjenama te da će se nadležno Ministarstvo poceti baviti ključnim reformama, za početak-podizanjem dostojanstva obrazovnim djelatnicima kroz poboljšanje njihovih materijalnih uvjeta, govori profesorica Beroš.

Inače prema članku 42. navedenog Pravilnika, koji se počeo primijenjivati od 1. rujna prošle godine, svjedodžba treba sadržavati: – ime i prezime učenika, njegov OIB, datum, mjesto i državu rođenja te državljanstvo.

Premda je kao posebna kategorija u dokumentu izbačen spol učenika, valja napomenuti da se spol učenice/učenika jasno iščitava u podacima, koji su ostali dio svjedodžbi, u što se možete uvjeriti u ovoj koju smo priložili.

Copy link
Powered by Social Snap