Pretraga

Video: 160. obljetnica najstarije svjetovne zagrebačke gimnazije

A- A+

Prva i najstarija svjetovna zagrebačka gimnazija obilježila je  20. studenog 160. godišnjicu postojanja. Tom je prigodom snimljen i jedan promotivni video, u kojem profesori i učenici govore o pojedinostima s nastave, tome zašto im je ova obrazovna ustanova prirasla srcu te kako je utjecala na njih. Svakako pogledajte video o ovoj srednjoj školi, koja je po uspjesima učenika na državnoj maturi, u top 10 na nivou države.  Pojasnit ćemo i zašto iako je najstarija svjetovna gimnazija u glavnom hrvatskom gradu, svoje prostorije ima u Novom Zagrebu.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Prva zagrebačka gimnazija u Zagrebu, obilježila je 20. studenog 160. obljetnicu postojanja. Za tu priliku je Luka Prusec napravio prigodan video o ovoj školi, koja je prošle godine prema rezultatima učenika na državnoj maturi bila u top 10 u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Ravnateljica I. i najstarije svjetovne zagrebačke gimnazije: ‘Tri četvrtine naših učenika upisuje prvi izbor fakulteta’

Kako učenici doživljavaju Prvu, a kako profesori, što im je posebno priraslo srcu, kakve izvannastavne aktivnosti provode – sve je to obuhvatio ovaj promo video.

Kako je ovo najstarija svjetovna zagrebačka gimnazija, logično pitanje koje se nameće je kako to da nije smještena bliže centru grada, nego u Utrinama. O čemu se radi, još nam je u ožujku pojasnila ravnateljica škole Dunja Marušić – Brezetić.

– Sljednica smo, prve male muška realke koja je nastala prije 159 godina. Postojale su vjerske škole i prije, koje su se transformirale u klasične gimnazije, ali mi smo bili prva svjetovna škola. Prostor muzeja Mimare zapravo je zgrada Prve gimnazije. Škola je iseljena da bi se otvorio muzej. Zgrada je izgrađena za vrijeme Franje Josipa, a pokretač izgradnje je bio Isidor Kršnjavi.

No, ta zgrada, je tada bila na rubu grada, vjerovali ili ne. Arhitektonski i po svim drugim karakteristikama zapravo bila namijenjena Prvoj gimnaziji. Veliki broj nastavnika i učenika je bio konsterniran kada se 1986. godine radi muzeja morala škola s takvom tradicijom iseliti i dugi niz godina zapravo biti bez matične zgrade, koju smo tek 1993. dobili, pojasnila nam je ukratko povijest ravnateljica Prve gimnazije.

Uživajte u video prilogu o ovoj školi iznimno duge tradicije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap