Pretraga

[VIDEO] Ana ima 89-postotno oštećenje sluha, a želja joj je samo jedna: Traži nekoga da je zaposli

A- A+

Ana Vidačak, mlada Mostarka s gotovo potpunim oštećenjem sluha, dirnula je stotine tisuća korisnika Instagrama. Objavila je dirljivi video s jednom željom – da ju netko zaposli.

ana vidačak

Ana Vidačak
Foto: Instagram; __sinjorina__ana__

Ana Vidačak s 12 godina dobila je meningitis, upalu moždane ovojnice, zbog čega joj je nepovratno oštećen sluh. Koliko jako oštećen govori i podatak da gotovo devedeset posto tog osjetila – nema.

Država joj daje osamdeset maraka

S tim se naučila živjeti, završila je srednju škola, imala je poslove, nekad joj je bilo lakše, nekad teže. Nekad u vrijeme prije korone kupila je svoj prvi fotoaparat i počela je fotkati vjenčanja. To joj se pokazalo kao solidan izvor zarade, no, prošle je godine svijet pogodila pandemija koja još uvijek traje. Vjenčanja nije bilo, kao i ni drugih poslova, a Ana je ostala i bez dodatnih prihoda.

– Naša bajna država na moje oštećenje sluha od 89 posto već je davno utvrdila da moje pravo na invalidnu, odnosno socijalnu skrb iznosi 80 maraka. S tim se ne može ništa postići, živjeti, ništa, počinje tako Instagram video mlade Mostarke koji je u par dana postao viralan dosegnuvši preko 120.000 pregleda na toj društvenoj mreži.

Uz fotografiranje vjenčanja, neko je vrijeme, priča u videu, bila i promotor. Tu joj oštećenje sluha nije stvaralo veliku prepreku, dok, recimo, prisjeća se sezonskog posla u Hrvatskoj, tu se baš, kaže, “nije proslavila”. Često bi znala osjetiti da joj se netko iza leđa ruga ili ju ogovara jer se ne bi najbolje snašla u komunikaciji s ljudima. Svaki put bi otišla, potrošila novac od skrbi, a onda bi se morala vratiti za petnaestak dana jer jednostavno to ne bi funkcioniralo.

‘Meni treba firma koja je voljna zaposliti nekog kao što sam ja’

– Rekla sam sebi da si neću dozvoliti, jer svatko u životu može doživjeti neko oštećenje, da svoje zdravlje iscrpljujem. Zadnjih godinu me jako boli glava i ne želim svoje zdravlje i stanje dovoditi u pitanje, da mi se, ne daj Bože naruši, jer onda nema smisla ako ja opet završim u bolnici. Stoga za vas sve imam molbu, ako ste vi taj poslodavac ili znate nekoga, ako mislite da na bilo koji način možete pomoći. Meni treba firma koja je prijavljena, a bila bi voljna zaposliti nekog kao što sam ja, kazala je Ana.

Kada bi se našao jedan takav poslodavac, osim što bi učinio dobro djelo, imao bi i neke povlastice. Kako pojašnjava u videu, zavod za zapošljavanje – biro – bi na godinu dana osiguravao plaću za nju budući da je korisnica invalidne socijalne pomoći. Za vrijeme toga svega, njoj bi išao ‘staž’, odnosno imala bi doprinose kroz mirovinsko i zdravstveno.

– Petnaest minuta sam se mislila bi li ovaj video objavila. Naišla sam na pozitivne reakcije ljudi koji su voljni dijeliti. Nadam se da će ovaj put biti u redu, da ću naći osobu koja će me zaposliti. Živjeti sa 89 posto oštećenja sluha, to je potpuna tišina, a tko to nije iskusio, ne želim da znate. Hvala vam, rekla je Ana u videu.

ana vidačak
Share via
Copy link
Powered by Social Snap