Pretraga

Video: Evo kako se u susjednoj Bosni i Hercegovini slavi zadnji dan škole

A- A+

U Bosni i Hercegovini maturanti po uzoru na većinu škola u Hrvatskoj, svoje zabave organiziraju u vlastitom aranžmanu. U Sarajevu se pak poput Osijeka već sedmu godinu za redom pleše dvorski ples Quadrilla u kojem je ove godine sudjelovalo oko 1500 maturanata, kojima se u istovremenom plesu priključilo još njih oko 3500 u šest BiH gradova. U Mostaru su maturanti odjeveni u iste majice, poput vršnjaka u hrvatskim gradovima slavili u školama i na ulicama. Zenički maturanti su imali defile kroz centar grada poput riječkih.

Posljednji dan srednje škole, maturanti na različite načine nastoje učiniti posebnim. U Hrvatskoj ne postoji isti princip proslave, pa tako ni kod jugoistočnih susjeda Bosne i Hercegovine. U Sarajevu je međutim organizacija najdalje dogurala, pa se tako već sedmu godinu za redom u ovom gradu sinkronizirano pleše dvorski ples Quadrilla, a nastoji se maturante okupiti i na zajedničkom koncertu, koji je ove godine organiziran u kultnom klubu Sloga, na kojem su nastupali reperi Frenkie i DJ Soul. Maturanti u Zenici imali su mimohod kroz centar grada, dok su Mostarci zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja proslavili u školama i na ulicama grada.

Izdvojeni članak

Video norijade 2013: U Zagrebu 16 privedenih, Brođani zamaskirani, a Zadrani humani

Nastava završava na različit datum

Osim različitih običaja, koji su prisutni prilikom proslave zadnjeg dana nastave, u BiH se nastava održava prema tri programa, pa tako ne završava na isti datum te bi bilo sve i da postoji želja teško bilo što sinkronizirati. Inicijativa iz glavnog grada s plesom Quadrille, u kojem je istovremeno sudjelovalo 5000 maturanata iz sedam bosanskohercegovačkih gradova, najveće je zajedničko postignuće.

– Pripreme su trajale dva i pol mjeseca, svake subote i na kraju je stvarno mrak izgledalo, rekao nam je Amir Ademović jedan od 1500 sudionika plesa u Sarajevu gdje su maturanti u plavim i žutim majicama, držeći bijele kišobrane formirali zastavu BiH.

U Sarajevu se također posljednjih godina nastoji maturante okupiti na zajedničkim koncertima, koji onda simbolično koštaju. Ove godine veliki sarajevski klub Sloga bio je domaćin, a nastupali su reperi Frenkie i DJ Soul.

U Banja Luci maturanti razbijali po središtu grada, a u Zenici defilirali na čelu s limenim orkestrom

Još u četvrtak maturanti u Banja Luci su napravili kaos u središtu grada bacajući staklene boce i narušavajući javni red i mir. S druge strane u Zenici se također šetalo kroz centar grada, međutim u puno svečanijoj atmosferi. Naime maturanti odjeveni u majice s natpisima na čelu s limenim orkestrom, pozdravljeni su od mnogobrojnih građana.

Treba napomenuti da su u Sarajevu maturanti sudjelujući u zajedničkom plesu, također sudjelovali u pokušaju obaranja Guinnessovog rekorda u sinkroniziranom plesu. Točno u podne u 90 europskih gradova učenici završnih razreda srednje škole zaplesali su spomenutu Quadrillu. Prema nekim izvorima ukupno je 35 tisuća maturanata sudjelovalo u svim tim gradovima zajedno. No, kako to obično biva utvrđivanje rekorda se vrši mjesecima.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Norijada 2013.

– Nakon toga uputili smo se na proslave po školama. Moje kolege i ja smo iznajmili trubače koji su svirali ispred moje škole, rekao nam je Amir, inače učenik Treće gimnazije Sarajevo. Dodao je i da se proslava nije puno razlikovala, nego i one nakon završetka ostalih razreda srednje škole.

U Mostaru je jučer okončana nastava, pa su maturanti odjeveni u majice s jedinstvenim natpisima slavili isprva ispred svojih škola, da bi kasnije proslavu nastavili u gradu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap