Pretraga

[Video] Hrvatski srednjoškolci na međunarodnom natjecanju pomeli konkurenciju

A- A+

Hrvatski srednjoškolci pomeli su konkurenciju i na međunarodnim natjecanjima, u sklopu Europske konferencije mladih matematičara koja se održala od 25. do 30. ožujka u Ateni, osvojili čak dva prva mjesta. Učenica III. gimnazije Split i učenici XV. gimnazije Zagreb i ove su godine dokazali kako imamo talentirane mlade matematičare.

U sklopu Europske konferencije mladih matematičara, popularno nazvane EUROMATH, hrvatski srednjoškolci ponovno su pripremili vrhunske prezentacije matematičkih problema te su kroz svoje komunikacijske vještine u Ateni oduševili publiku i osvojili prvo i drugo mjesto u natjecanju MATHPresentation i prvo u MATHFactoru.


Različiti pristupi prezentiranju

Srednjoškolci koji sudjeluju u MATHPresentation natjecanju moraju pripremiti dvadesetominutnu prezentaciju u kojoj se najčešće oslanjanju na standardna pomagala, kao što je PowerPoint program, dok u MATHFactoru moraju pripremiti dinamičan i zanimljiv nastup, bez elektroničkih pomagala, u kojem sažeto i jednostavno u samo tri minute publici predstavljaju neki matematički problem.

‘Za mene je ovo jedno jako vrijedno iskustvo’

– Za mene je ovo jedan odličan način za ulazak u svijet stručnih ljudi iz mog područja na višoj razini i sveukupno jedno jako vrijedno iskustvo. Drago mi je što sam na ovaj način dobila pohvalu i što su me priznali kao nekog s dobrim matematičkim i prezentacijskim vještinama, istaknula je učenica III. gimnazije u Splitu Ana Strikić, koja je na ovogodišnjem EUROMATHU pobijedila u MATHFactoru.

U odabiru teme i pripremi prezentacije pomogao joj je Matej Buljan iz zagrebačke XV. gimnazije, prijatelj kojeg je upoznala u Ljetnom kampu Mladih nadarenih matematičara ‘Marin Getaldić’. On joj je prenio svoje iskustvo iz prošle godine, kada je osvojio prvo mjesto u izradi postera i drugo u MATHPresentationu pa su zajednički radili na ovogodišnjim projektima.

Zagrebački MIOC pomeo konkurenciju u MATHPresentation-u

Na ovogodišnjem EUROMATH-u Matej nije ušao među tri najbolja, ali odlične rezultate osvojili su njegove školske kolege. Prvim mjestom za najbolju prezentaciju nagrađen je Tomislav Babić, drugo je osvojila Klara Banić, a pohvale za svoj nastup dobili su Eva Belcar i Fran Ilčić.

– Mislim da je moja prezentacije bila najbolja prvenstveno zbog toga što je tema, matematika u gibanjima, bila zanimljiva i primjerena sudionicima Euromath-a, djeci od devet do osamnaest godina. Također, na prezentaciji sam demonstrirao zanimljiv pokus u kojem se stožac neočekivano giba prema gore, otkrio nam je Tomislav, učenik drugog razreda, sa čime je oduševio publiku. Kako se stožac bori protiv gravitacije možete pogledati u videu na dnu članka, a objašnjenje i cijelu prezentaciju na youtubeu.

Kandidate za natjecanja MIOC bira kroz Projekt za darovite učenike

Zagrebački MIOC redovito osvaja priznanja na ovoj međunarodnoj konferenciji. Kroz Projekt za darovite učenike, ove su godine odabrali pet najboljih radova te je škola financirala putovanje svojim učenicima kako bi dobili priliku prezentirati ih pred svojim vršnjacima i stručnim žirijem.

– Veseli nas što su učenici motivirani za istraživanja i rad na matematičkim projektima. Važno je da svoje radove mogu prezentirati pred odgovarajućim auditorijem, jer ovakva događanja za njih su dragocjeno iskustvo, zbog razvoja komunikacijskih vještina, za razvoj njihovog samopouzdanja te za popularizaciju matematike i znanosti općenito, objasnila je profesorica MIOC-a Eva Špalj zašto su za učenike važni ovakvi događaji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap