Pretraga

[VIDEO] Kad shvatiš da srednja nije isto što i osnovna: ‘Učiš isto kao i prije, ali imaš šest jedinica’

A- A+

Nakon osam godina u osnovnoj školi prelazak u srednju pomalo je šok za svakoga od nas. Velika je to promjena, a to najviše shvatimo kada krenu prve ocjene. Ono što su vas učili u osnovnoj školi nekako je ‘isparilo’ iz glava preko ljeta pa padate inicijalne ispite. Učite jednako kao i prije, no svejedno na kraju prvog polugodišta imate šest jedinica. O tome kako se najbolje prilagoditi na te promjene pričali smo u našem Redakcija podcastu.

To što je netko u osnovnoj školi prolazio s 5.0, ne mora apsolutno ništa značiti kada dođe u srednju školu. Znanje učenika prvih razreda srednjih škola često se provjerava inicijalnim ispitima da bi se vidjelo kako učenici barataju osnovnim gradivom iz pojedinog predmeta. Tako se vrlo lako može dogoditi da netko tko je imao peticu u osnovnoj, na inicijalnom ispitu padne.

U osmom razredu iz matematike petica, na inicijalnom u srednjoj jedinica

– Mene su inicijalni ispiti baš spustili na zemlju. U osnovnoj školi sam imala pet iz matematike, iako sam bila sretna što sam uopće imala četvorku jer mi matematika nije išla. Profesorica je na kraju osmog razreda vidjela da imam sve petice osim matematike te mi je ‘poklonila’ peticu tako da sam riješila par jednostavnih zadataka na ploči. Nadobudno sam došla u srednju i iz inicijalnog iz matematike dobila jedan, komentirala je Ramona u našem petom po redu Redakcija podcastu gdje smo pričali o našim srednjoškolskim danima.

Dodala je i kako je profesorica ocjenjivala inicijalne ispite kako bi učenici vidjeli ‘na čemu su’, ali da ih nije upisivala u imenik.

– Mi smo imali neke profesore koji su upisivali te ocjene iz inicijalnog što je na kraju ulazilo u prosjek ocjene, a to se ne smije raditi. Inicijalni ispiti služe samo tome da bi se utvrdilo znanje učenika, tako da poruka našim budućim srednjoškolcima: ako vam profesor prvi tjedan poželi dati ocjenu u e-dnevnik iz inicijalnog ispita – znajte svoja prava, poručio je Duje.

Izdvojeni članak
kuhar

Upisati strukovnu srednju školu ili gimnaziju? Dosta je predrasuda, a samo jedna bitna razlika

‘Šupi te doza realnosti kada učiš kao i nekad, a imaš šest jedinica’

Da osnovna škola nije isto što i srednja posvjedočio je i Matej.

– Kada dođeš iz osnovne u gimnaziju i kada krenu prvi ispiti šupi te doza realnosti jer smo mi svi učili kao i prije, a na kraju polugodišta smo imali po šest jedinica. Bilo je tu suza i svega, neki su se htjeli ispisati, tako da je to dosta veliki šok, ispričao je Matej.

U videu ispod možete pogledati koje su bile naše prve ocjene u srednjoj školi, što nas je šokiralo kada su u pitanju usmeni ispiti i zašto se teško nakon osnovne priviknuti na gimnazijski režim.

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako se koristi, pogledajte u videu:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap