Pretraga

[VIDEO] Kako učiti manje, a postizati bolje rezultate otkriva profesor psihologije

Početak učenja novog gradiva može biti izvor frustracija kada shvatimo koliko će nam vremena trebati za razumijevanje određene materije. Ova metoda učenja koju je osmislio profesor psihologije pomaže da ostanemo fokusirani i zapamtimo više informacija u kraćem razdoblju. Dr. Marty Lobdell sa Sveučilišta Pierce savjetuje kako bolje učiti.

Screenshot Youtube

Dr. Marty Lobdell, profesor psihologije sa Sveučilišta Pierce savjetuje kako bolje učiti, točnije, kako zadržati koncentraciju i imati bolje rezultate te kako ostati fokusirani i zapamtiti više informacije u kraćem vremenu. Njegova metoda u kojoj se kraće uči a više nauči, obavezno je štivo svakome studentu prenosi lifehacker.com.

Metoda uz koju se manje uči a više nauči bazira se na savjetima koje donosi dr. Marty Lobdell, profesor psihologije sa Sveučilišta Pierce, a koje možete pročitati u nastavku:

1. Razlomljeno učenje

Nakon 25 do 30 minuta, naša se sposobnost da upamtimo informacije smanjuje, pa vrijeme u kojem se uči treba razlomiti u više manjih dijelova. U pauzama između učenja treba se nagraditi zabavnim aktivnostima.

2. Mjesto za učenje treba biti stalno

Nemojte učiti na mjestima na kojima radite druge stvari, upozorava dr. Marty Lobdell, a to uključuje učenje u krevetu, u dnevnoj sobi itd. Mjesto za učenje treba biti fiksno i u miru.

3. Prepoznavanje i sjećanje nisu ista stvar

Prepoznavanje podrazumijeva neku ključnu riječ koja nam je bitna kako bismo se sjetili određenog gradiva, a to se možda neće pojaviti u ispitu. Zbog toga treba učiti fokusirano na sjećanje, a to se postiže tako da ispitujemo sami sebe i ne pređemo samo pogledom preko istaknutih ili podcrtanih pojmova nego ih treba paljivo pročitati.

4. Vodi bilješke

Nađi metodu vođenja bilježaka koja ti najviše odgovara i koristi se njome. Vodi bilješke na satu, a kada dođeš kući, pročitaj bilješke s predavanja i puno ćeš brže upamtiti gradivo.

5. Probaj predavati gradivo koje učiš

Najbolji ispit koji možemo dati sami sebi je to da probamo predavati nekome ono što učimo. Gradivo koje smo dobro naučili bez problema ćemo prenijeti drugima.

6. Efikasno čitaj knjige

U tome će ti pomoći SQ3R metoda. Kratica SQ3R označava engleske riječi Survey (pregledati), Question (pitati), Read (čitati), Recite (sažeti), Review (ponoviti). Samo čitanje nije dovoljno.

Naposljetku, treba podijeliti svako gradivo u dvije kategorije: činjenice i koncepte. Činjenice mogu ‘ispariti’ iz glave, pa je potrebno pribjeći nekoj od mnemotehnika kako bi ih naučili. Koncepti su pak ljepilo, odnosno ono što drži cijelu stvar na okupu i daje širu sliku, a to je ono najvažnije za naučiti. No s druge strane, jednom kada koncepte usvojimo, oni ostaju zauvijek upamćeni. Predavanje dr. Martyja Lobdella u cijelosti pogledajte u nastavku.