Pretraga

[Video] Kampanja ‘Birajmo što gledamo’: Medijska realnost daleka je od slike stvarnosti

A- A+

UNICEF i Agencija za elektroničke medije žele nacionalnom kampanjom ‘Birajmo što gledamo’ upozoriti na problem medijske nepismenosti djece i njihovih roditelja te osvijestiti koliko sadržaj na televiziji i internetu može utjecati na razmišljanje mladih. Kampanja ističe koliko je važno kvalitetno birati što gledamo te potaknuti djecu na kritičko promišljanje o svemu što vidimo.

screenshot|www.youtube.com

Televizija, a danas i internet, često se predstavlja kao prozor u svijet koji nas okružuje. Njihove mogućnosti danas su ogromne pa nam se informiranje o stvarnosti i interakcija s prijateljima ponekad čini lakše preko medija. Međutim, medijska realnost zapravo je daleka od slike stvarnosti, koja se često prilagođava potrebama profita i atrakcijama, pa je za činjenice i kvalitetne informacije malo mjesta u prostoru koji ispunjava zabava, napetost, seks, piće i krvoproliće. 

Čak se i stariji loše snalaze te im se kroz televiziju, internet i novine stvara iskrivljena slika stvarnosti, a mladi i djeca još su osjetljivija na medijske podražaje. Stoga je Agencija za elektroničke medije (AEM)UNICEF-om pokrenula zajedničku kampanju ‘Birajmo što gledamo’, da bi ukazali na važnost pažljivog odabira sadržaja za djecu i kako bi potaknuli mlade na kritičko promišljanje.

Pogledajte ispod tri zanimljiva i zabavna videa i razmišljajte o svemu što čujete i vidite.

Djeca upijaju kao spužva

U spotu ‘Spužva’ AEM i UNICEF podsjećaju kako dječji mozak upija sve što ga okružuje pa im se ‘švedski akcijski filmovi’ dugo motaju po glavi.

Djeca i putem medija stvaraju sliku o sebi

U spotu ‘Ljepota’ upozorava se na komplekse koje može stvoriti ‘medijska nerealnost’. Mnogi i putem medija stvaraju sliku o sebi pa je važno kritički razmišljati i razumjeti razliku između lažnog glamura i stvarnosti.

Junacima akcijskih filmova brže zacjeljuju rane

Spot ‘Nasilje’ prikazuje kako na mlade mogu utjecati filmovi, serije pa i računalne igre koje svoju atraktivnost baziraju na eksplicitnim slikama nasilja, krvi, agresije i akcije, čije su posljedice vrlo često banalizirane. U pravom životu nitko nema dva života i ne može izbjeći metak.

Copy link
Powered by Social Snap