Pretraga

[VIDEO] Klasična u Močvari #2: Klasična i klasičari nekad i danas

A- A+

Klasična u Močvari suradnja je između Klasične gimnazije i Kluba Močvara kojoj je cilj uključiti mlade u događanja na nezavisnoj kulturno-umjetničkoj sceni i proširiti školske aktivnosti i izvan samoga prostora škole, osobito u godini kad škola slavi 410. godišnjicu postojanja. Protekli mjesec je tako održana tribina pod naslovom ‘Klasična i klasičari nekad i danas’ koja je okupila 60-tak zainteresiranih.

Klasična u močvari #2 Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Prvi je rezultat suradnje Močvare i klasična izložba fotografija učenice Sare Milić na kojima su bili učenici škole u kostimima koje je napravila školska kostimografska skupina.

U nastavku suradnje drugo je događanje tribina “Klasična i klasičari nekad i danas” kojoj je cilj bio preispitati smisao klasičnoga obrazovanja u 21. stoljeću, odgovoriti na pitanja ima li smisla čitati Cicerona i Homera, učiti deklinacije i nepravilne glagole u doba tableta, pametnih telefona i interneta te kakvi su klasičari i Klasična danas u usporedbi s klasičarima i Klasičnom nekad.

U tribini su sudjelovali Ian Grgić, učenik 2. F razreda Klasične gimnazije te bivši učenici škole prof. dr. sc. Neven Jovanović s Odsjeka za klasičnu filologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i glumica Vanja Matujec. Moderator je bio glumac Ivan Đuričić, a tribinu je glazbom popratio Tin Blagojević, učenik 3. E razreda Klasične gimnazije.

Svi sudionici složili su se da postoji brend klasične gimnazije, te da se učenici te škole mogu identificirati, gdje god se nalazili i koliko god vremena prošlo od završetka školovanja. Profesor Jovanović s Filozofskog fakulteta ponudio je zanimljiva objašnjenja o preimenovanju Klasične gimnazije za vrijeme komunizma, pa je među ostalim, rekao kako se tadašnja partija bojala jer su smatrali Klasičnu elitnu škola u kojoj učenici komuniciraju teško dostupnim jezicima te su stoga opasni za kontrarevoluciju.

Cijelu tribinu u trajanju od sat i 40 minuta, uz glazbene pauze, možete pogledati u nastavku na našem YouTube kanalu.

[VIDEO] Klasična u Močvari #2: Klasična i klasičari nekad i danas
Share via
Copy link
Powered by Social Snap