Pretraga

[VIDEO] Podatkovne inženjerke o tome kako je biti žena u većinski muškoj struci: ‘Cura je sve više’

A- A+

Iako su njihovi obrazovni putevi bili različiti, Mia Tadić i Ivona Lipovac danas su obje podatkovne inženjerke, a veliki podaci su im svakodnevica. Žene su na njihovim fakultetima, ali i na radnim mjestima, još uvijek manjina. Kao gošće konferencije Žene u STEM-u, podijelile su s nama svoja dosadašnja iskustva. Doznali smo i više o njihovom zanimanju koje je mnogima još uvijek nepoznato.

žene u stem-u

Mia Tadić i Ivona Lipovac, Syntio | Foto: srednja.hr

Mia Tadić, magistra računarstva i matematike (PMF Zagreb) i Ivona Lipovac, magistar inženjer računarstva (FER), mlade su stručnjakinje za podatkovno inženjerstvo u tvrtki Syntio.

Syntio je tvrtka koja se bavi podatkovnim inženjeringom. Specijalizirani su za izradu podatkovne infrastrukture koja omogućuje podatkovne integracije i analitiku u stvarnom vremenu. Posluju od 2017. godine kada je otvoren njihov prvi zagrebački ured. Od onda su otvorili urede i u Kopenhagenu i Seattleu, a partneri su im neke od najvećih IT kompanija na svijetu, poput Googlea, Microsofta i Amazona.

Miu i Ivonu smo ugostili na online konferenciji Žene u STEM-u gdje su s našim gledateljima podijelile svoja iskustva kroz školu, studij i razvoj karijere, a govorile su i o svom zanimanju koje je na našim prostorima još uvijek manje poznato.

Izdvojeni članak
žene u stem-u

Održali smo online konferenciju i doznali kako je danas biti žena u STEM-u

Kako izgleda radni dan podatkovne inženjerke?

Prije nekoliko godina, kada je Tadić završavala studij na PMF-u i započinjala karijeru, podatkovno inženjerstvo je na našim prostorima bilo relativno nov pojam, prisjetila se. Za one koji se s njim još uvijek nisu susreli, pojasnila ga je na jednostavan način.

– Data inženjering je pripremanje i dostava podataka tamo gdje ih želiš dobiti. Želiš ih dobiti spremne, tako da možeš raditi s njima što hoćeš. Da iz njih možeš izvući nešto konkretno. Uglavnom je to neka analiza podataka. Mi smo ti koji se brinu da ti podaci dođu spremni onoj osobi koja ih želi analizirati, rekla je Tadić.

žene u stem-u

Mia Tadić, Syntio | Foto: srednja.hr

Kako izgleda tipičan dan na poslu jedne podatkovne inženjerke? U Syntiu je posao raznolik, a vrijeme im brzo prolazi, ispričala je Lipovac.

– Obje radimo na projektima s dosta velikim klijentima, uvijek je dinamično, uvijek je neki novi zadatak. Jako puno toga se uči. Često mi se znalo dogoditi da u tjedan dana radim na par novih tehnologija s kojima nisam prije radila, tako da da nekad bude stvarno dinamično. Ali to je zabavno i dan brzo prođe u takvom okruženju, navela je Lipovac.

Žena u njihovoj branši je sve više i više

Njihovi zadaci planiraju se unaprijed, nadovezala se Tadić. Na primjeru nam je objasnila kako izgleda tipičan zadatak na poslu podatkovne inženjerke, ali i da su big data, veliki podaci kojima se oni bave, svuda oko nas.

– Radimo po scrum metodi, agilnim metodama, gdje imaš zadatke koji traju po nekoliko dana i tako se planiraju. Moraš napraviti recimo neki mali pipeline koji će dovest podatke od baze A do baze B. Recimo, imamo trgovine koje imaju svoje blagajne i POS sustave. Tebi kada izađe novi račun, kada nešto kupiš, ti podaci se spremaju u neku bazu podataka. Mi moramo raditi s tim podacima, nekako ih srediti, formatirati, rekla je Tadić.

Kao žena u branši u kojoj još uvijek brojčano prevladavaju muškarci, Lipovac je prije upisa faksa znala čuti komentare o tome da dolazi na ‘muško’ zanimanje, prisjetila se. Međutim, na manji broj djevojaka se vrlo brzo naviknula, a i svakim danom ih je sve više, istaknula je.

– Kad krene studiranje, stvarno vidiš da ima cura. Na FER-u ih ima stvarno sve više i više. Ni u jednom trenu nisam osjetila da cure su slabije, ne. I tako je sada na poslu, rekla je Lipovac.

žene u stem-u

Ivona Lipovac, Syntio | Foto: srednja.hr

Od jezične gimnazije do PMF-a

Dotaknuli smo se i njihovog obrazovnog puta, a za Tadić, on je izgledao nešto drugačije. Iako je uvijek voljela matematiku, kad je došlo vrijeme za upis srednje škole, odabrala je – jezičnu gimnaziju. Ipak, njena priča potvrđuje da nikad nije kasno opredijeliti se za karijeru koja nas stvarno zanima.

– Nedostajalo mi je informacija što s tom matematikom mogu dalje, ali drugi je problem isto što se nisam znala staviti u kontekst s drugim učenicima. Ja sam znala da sam tu među boljima, ali bilo je malo učenika pa sam mislila kako se poklopilo da ima manje ljudi koji vole matematiku. Možda od profesora matematike nisam dobila toliki push, da mi daju neki feedback, potvrdu, e stvarno si dosta dobra, možda da se usmjeriš u tome, ispričala je Tadić.

Studij može biti najbolje razdoblje života

Samo studiranje je velika promjena, prisjetila se Lipovac. Kada dođemo na faks moramo se priviknuti na jedan posve drugačiji način rada nego što smo naviknuli. To je točno i za studije u STEM području.

– Taj prvi kontakt s faksom, pogotovo STEM područje, općenito je jako teško jer u srednjoj se navikneš na jedno i onda dođeš na faks. Skroz nova sredina, novi način funkcioniranja, bude dosta teško. Ali kad se progura, onda je faks stvarno najbolje razdoblje, rekla je Lipovac.

Više o studiranju na STEM studijima, ali i karijeri u podatkovnom inženjerstvu, doznajte u cijelom razgovoru s našim gošćama koji možete pogledati na našem YouTube kanalu.


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organizirali smo i video konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

žene u stem-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap