Pretraga

[Video] Pomoću brzog čitanja položila ispit na medicini nakon samo tjedan dana učenja

A- A+

Studentica medicine naučila je ‘brzo čitati’, pa umjesto da uči po cijele dane, s kvalitetnim fokusom već nakon dva sata prođe veću količinu gradiva, ali i umori se kao da se od knjige nije odvajala cijelo popodne.

Anita Madir je prije nešto više od dva mjeseca završila tečaj ‘brzog čitanja’ te su joj, prema njezinim riječima, ispiti od tada puno lakši, a ocjene bolje. U razgovoru nam je ispričala kako je već u prosincu peticom položila ispit nakon samo tjedan dana učenja. Pogledajte na kraju našeg članka kako to izgleda i što smo još otkrili o ovoj tehnici.

Izdvojeni članak

Studentima u Hrvatskoj važnije radno iskustvo od ocjena

‘Sada bez problema pročitam knjigu od 300 stranica u sat vremena’

– Oduvijek volim čitati knjige. Prije nego li sam naučila ovu vještinu trebalo mi je jedan cijeli dan da pročitam knjigu od 400, a sada mi je dovoljan jedan sat za 300 stranica. Što se tiče samog učenja, prije bi mi trebalo tipa sedam sati dnevno za nekakvu poštenu količinu gradiva, nakon završenog tečaja 50 stranica stručne literature prođem u dva sata, izjavila je Anita, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Kako bi provjerili njezinu brzinu dali smo joj da pročita knjigu Podzemnici, američkog pisca Jacka Kerouaca.
Ova knjiga izazov je i za tradicionalne čitače, zbog jako dugačkih
rečenica i brojnih likova. Već nakon sat vremena Anita je sretno
odložila knjigu te nam je rekla kako joj se svidjelo štivo koje smo joj
ponudili.

Nakon samo sat vremena čitanja odlično je pohvatala glavne informacije Kerouacova romana

Kroz nekoliko pitanja odlučili smo ispitati koliko je kvalitetno čitala. Na naše iznenađenje, dosta je dobro baratala informacijama, uglavnom je popamtila imena brojnih likova, a malo su je mučila francuska prezimena. Kerouacov način pisanja usporedila je s Hemingwayovom prozom u trapericama. Zainteresirala ju je priča o podzemnicima, američkoj supkulturi koja je sredinom prošlog stoljeća nastala kao preteča danas poznatijim hipsterima.

Uspješno je opisala izgled glavnih likova i njihov odnos te ju je iznenadio rasplet knjige u kojem čitatelj otkriva kako je Kerouac gotovo u jednom dahu prepričao svoju burnu mladost i nesretnu, ali zanimljivu priču o svojoj bivšoj ljubavi.

Izdvojeni članak

Spektakularan financijski uspjeh zagrebačkih studentica i njihova izuma na svjetskom tržištu

Važan je dubok fokus kako bi aktivirali što veći dio mozga

Anita nam je objasnila tehniku koju je naučila u par dana intenzivnog
tečaja, a po završetku je redovito nastavila s vježbom. ‘Brzo čitanje’ ima tri koraka. Prvi korak zove se asocijacija, odnosno znatiželja, drugi ‘fotokopiranje’, a treći korak je plivanje. Kod ‘brzog učenja’ ima također tri etape, pri čemu priprema za čitanje mora biti temeljitija. Prvo se radi, mentalna mapa ili asocijacije, u drugom se detaljnije pregledava gradivo, a posljednji se zove škrabanje.

– Na tom tečaju ljudi dobiju puno više od brzine čitanja. Sama tehnika potiče lijevu i desnu polutku da rade zajedno, a u tom trenutku mi zapravo najbolje pamtimo, najkvalitetnije učimo, živimo i radimo, objasnila je Nikolina Matovina Hajduk, trenerica ‘brzog čitanja’ u InOptimumu.