Pretraga

[VIDEO] Poruka za sve koji su se na satu matematike pitali: ‘Kad će mi ovo trebati u životu?’

A- A+

Matematika je puno više od rješavanja jednadžbi i traženja opsega. Rješavanjem zadataka razvijamo puno važnije vještine koje su nam korisne van učionice. Objasnila nam je to Mia, gošća konferencije Žene u STEM-u. Mia je podatkovna inženjerka, a matematika joj je u životu bila itekako korisna.

žene u stem-u

Mia Tadić, Syntio | Foto: srednja.hr

‘Ovo mi nikad u životu neće trebati’, misao je koja je svim učenicima prošla glavom barem jednom, i to vjerojatno na satu matematike. Rečenica je to koju izgovaramo u frustraciji, suočeni s kompliciranim zadacima, matematičkim formulama koje ne razumijemo i gradivom koje nam djeluje previše apstraktno da bi bilo korisno. Ali, je li to zapravo tako?

Na konferenciji Žene u STEM-u ugostili smo Miu Tadić i Ivonu Lipovac iz tvrtke Syntio. Syntio je tvrtka koja se bavi podatkovnim inženjeringom. Specijalizirani su za izradu podatkovne infrastrukture koja omogućuje podatkovne integracije i analitiku u stvarnom vremenu. Posluju od 2017. godine kada je otvoren njihov prvi zagrebački ured. Od onda su otvorili urede i u Kopenhagenu i Seattleu, a partneri su im neke od najvećih IT kompanija na svijetu, poput Googlea, Microsofta i Amazona.

Izdvojeni članak
žene u stem-u

[VIDEO] Podatkovne inženjerke o tome kako je biti žena u većinski muškoj struci: ‘Cura je sve više’

Mia je magistra računarstva i matematike (PMF Zagreb), a Ivona je magistra inženjerka računarstva (FER). Naše sugovornice bave se podatkovnim inženjerstvom, a u njihovom svakodnevnom poslu matematika im itekako koristi.

@srednja_hr Koliko ste se puta pitali “čemu služi matematika”? Data inženjerka iz tvrtke Syntio dotakla se ove teme na našoj konferenciji Žene u STEM-u! O čemu smo još razgovarali provjerite na linku u opisu profila! 👆 #matematika #matisa #škola #STEM #ženeuSTEMu #srednjahr #syntiodataengineering #syntii #hrvatska #fyp #fypcroatia ♬ METAMORPHOSIS – INTERWORLD

‘Matematički zadaci te grade’

Na konferenciji su nam na jednostavan način opisale što podatkovno inženjerstvo jest. Miu je do te karijere doveo studij Matematike. Učenje matematike je korisno iz više razloga, jer osim što naučimo računati konkretne stvari poput množenja ili računanja površine trokuta, putem stječemo nešto puno vrijednije.

– Matematika u tebi razvija sposobnost razmišljanja, razvija sposobnost rješavanja problema. Ti zadaci te grade, razvijaju ti moždane vijuge koje na drugim predmetima možda ne razvijaš. Rješavanje problema i kritičko razmišljanje, to je po meni osnovno što dobijemo od matematike, a onda dobijemo i to što znamo računati, poručila je.

Cijeli razgovor s Mijom i Ivonom pogledajte na našem YouTube kanalu.


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organizirali smo video konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

matematika trigonometrija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap