Pretraga

[VIDEO] Posjetili smo nekoliko nizozemskih sveučilišta: Pogledajte kako izgleda studiranje po mjeri studenata

A- A+

Kao što smo i najavljivali, agencija Integral Edukacijski Programi organizirala je za zainteresirane maturante za studij u Nizozemskoj putovanje i upoznavanje tamošnjih sveučilišta. Skupila se ekipa od jedanaest maturanata, a pridružili smo im se i mi. Pogledajte kako smo se proveli, što smo sve vidjeli i koliko su nizozemska sveučilišta zapravo kvalitetna.

Bicikli ispred Sveučilišta u Tilburgu

Integral Edukacijski Programi međunarodna je agencija koja se bavi savjetovanjem o studiranju u inozemstvu, što uključuje i besplatnu pomoć pri upisu na neka od sveučilišta u inozemstvu. Ured u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme proširio pa su tako odlučili ove godine su prvi puta organizirati putovanje za maturante zainteresirane za studij u inozemstvu. Tzv. Dutch trip okupio je nekoliko zainteresiranih maturanata koji su odlučili fakultet upisati u Nizozemskoj sljedeće akademske godine kako bi dobili širu sliku o studijskim programima u Nizozemskoj i životu studenata. Mala ekipa budućih studenata na ovaj put je došla širom otvorenih očiju, a sve što su imali priliku vidjeti i čuti, uvelike je utjecalo na njihov izbor visokog obrazovanja.

U našem planu puta bile su zacrtane četiri sveučilišne postaje: Hague University of Applied Sciences, Tilburg University te dva kampusa Fontys University of Applied Sciences, u Tilburgu i Eindhovenu. Maturanti su išli izbliza vidjeti svoju budućnost, a mi smo išli vidjeti kako ta sveučilišta izgledaju i što nude, kako funkcionira sustav visokog obrazovanja u Nizozemskoj, kakav je studentski život u Nizozemskoj, ali i kako će ovo putovanje utjecati na buduće studente.

Od „Tko su svi ovi ljudi?“ do „Kupujemo skupa jednu Teslu za po Nizozemskoj“

Nakon prilično sramežljivog upoznavanja svih okupljenih na aerodromu u 7 ujutro, poletjeli smo za Amsterdam iz kojeg smo lovili vlak za Hag. Već u vlaku za Hag bilo je jasno da će ovo putovanje biti vrlo posebno. Kako su se za ovaj put mogli prijaviti svi koji planiraju ići studirati u Nizozemsku, tako su ovi zainteresirani budući studenti dolazili iz cijele Hrvatske – i nisu se međusobno poznavali (osim dvije cure iz iste škole). No, činjenica da će svi jednog dana najvjerojatnije živjeti studentski život u Nizozemskoj, bila je dovoljan temelj za stvaranje novih prijateljstava. Nije trebalo dugo do prvih internih fora i planiranja kupnje zajedničkog automobila u Nizozemskoj.

Prvi susret s jednim od nizozemskih sveučilišta bio je u Hagu, na Hague University of Applied Sciences. Posjetili smo centralnu zgradu ovog sveučilišta, koja nam je na prvu izazvala brojne reakcije. Prvenstveno je bilo teško povezati samu zgradu i interijer s bilo kojim fakultetom kojeg smo vidjeli u Hrvatskoj. Naime, sama zgrada je svojim izgledom više podsjećala na trgovački centar nego li na mjesto na kojemu se obrazuju mladi ljudi.

The Hague University of Applied Sciences

Grad Hag političko je središte Nizozemske te je jedan od glavnih gradova Ujedinjenih naroda i sjedište nekoliko ustanova UN-a, poput Međunarodnog suda. Isto tako, Hag je centar cyber sigurnosti. Upravo zbog navedenog, Hag je idealno mjesto za studiranje prava, što sveučilište koje smo posjetili ima u svojoj ponudi programa.

Dovoljan je bakalar za pronalazak posla?

Hague University of Applied Sciences može se usporediti s hrvatskim stručnim studijima, makar su u praksi nedvojbeno različiti. Primjerice, student može izabrati hoće li studirati tri ili četiri godine preddiplomski program, obavezno je pripravništvo koje se rješava preko faksa, a potiče se i odlazak na razmjenu na neka od partnerskih sveučilišta. Najveća razlika je možda u tome što su studenti nakon završene tri ili četiri godine zapošljivi, samo s bakalaureatom.

Uz to, studenti koje smo tamo susreli objasnili su nam kako je koncipirana njihova nastava. Osim malog teorijskog dijela, obavezan dio nastave im je projekt na kojemu rade u grupama s ostalim kolegama s godine te usavršavanje vještina koje su potrebne za rad u određenoj struci. Ovakav pristup nastavi studentima osigurava spremnost za pokretanje vlastitog biznisa, pri čemu je moguće zatražiti i pomoć od sveučilišta, budući da se unutar njega nalazi inkubator. Sličan način izvođenja nastave nalazi se i na ostalim sveučilištima koja smo posjetili.

Statua unutar sveučilišta u Hagu: Čovjek koji stoji na 0 metara nadmorske visine, prikaz koliko je Nizozemska niska država

Nakon Haga, put nas je odveo prema Eindhovenu, gdje smo proveli dvije noći. Eindhoven i okolica naziva se brainport regija budući da se tamo nalazi nemali broj uspješnih velikih svjetskih tvrtki, kao što je podružnica Tesla Motors. Studenti koje smo upoznali tamo su usporedili ovaj dio Nizozemske sa Silikonskom dolinom u SAD-u. Također, zbog stalnog širenja i potražnje za novom radnom snagom na ovom području, studenti nerijetko tamo odrađuju studentsku praksu, a potom pronađu i trajno zaposlenje.

Tilburg kao El Dorado

Drugog dana našeg nizozemskog putovanja posjetili smo dva sveučilišta, Tilburg University te Fontys University of Applied Sciences, odnosno njihov kampus u Eindhovenu. Glavno prijevozno sredstvo tijekom našeg boravka u Nizozemskoj bio je vlak, koji nas je brzinom od 125 km/h vozio iz jednog grada u drugi. Fun fact o vožnji vlakovima u Nizozemskoj: studenti koji uz studij rade imaju besplatnu vožnju vlakovima.

Maturanti na kampusu Sveučilišta u Tilburgu

Prva postaja drugog dana bio je Tilburg University, sveučilište koje je možda ostavilo najveći dojam na maturante-putnike. Teško je reći koji je glavni razlog tomu, no svakako je bitno naglasiti izgled i veličinu kampusa te razne prostorne jedinice u potpunosti prilagođene studentima. Zanimljiva su i održiva energetska rješenja kojih su se dosjetili prilikom izgradnje nove zgrade na kampusu te, primjerice, način na koji predavaonice automatski prepoznaju koliko je studenata prisutno i tome prilagođavaju grijanje prostorije.

Inače, grad Tilburg poznat je kao studentski grad, u kojemu studira oko 30.000 ljudi. Najvećim dijelom studenti dolaze sa Sveučilišta u Tilburgu, na kojem studira preko 10.580 studenata, od kojih je 2.500 studenata iz inozemstva. Kampus, koji je dobro povezan s ostatkom grada, označen je kao zeleni kampus, jer uključuje nove tehnologije s kojima se trajno radi na smanjenju zagađenja okoliša.

Danas ćete (opet) ručati sendviče

Svakako je bitno naglasiti oko čega su nastali najveći razgovori prilikom posjeta fakulteta. Riječ je o hrani. Već prvog dana su nam naglasili kako Nizozemci jako vole sendviče i uvijek jedu sendviče, pa su tako i naša glavna hrana sva četiri dana, koliko smo bili u Nizozemskoj, bili sendviči. S povrćem, s mesom, sa šunkom, s ribom, s čime god, samo da je između dvije šnite kruha i Nizozemci će biti sretni. U razgovoru sa studentima i ostalima koji su se doselili zbog studija ili posla u Nizozemsku smo otkrili kako se čovjek nekako navikne na to. Ipak, sendviči su zabilježeni kao najgore što smo doživjeli u Nizozemskoj. Sve ostalo je bilo daleko izvan očekivanja!

Sendviči na Sveučilištu Fontys u Tilburgu

Druga postaja drugog dana bio je Fontys University of Applied Sciences u Eindhovenu. Kako smo već naveli, područje Eindhovena je poznato kao najpametnija regija u svijetu, stoga je studiranje tamo veoma pogodno za svakoga tko se na to odluči, budući da ima priliku odraditi praksu u velikim svjetskim tvrtkama.

Studenti na prvom mjestu

Ono što su nam naglasili na Fontysu, ali vrijedi i za sva sveučilišta koja smo posjetili, odnos je studenata i profesora. Nekoliko puta su nam rekli kako su profesori i studenti on the same level te kako se sustavno radi na dobrim i skoro prijateljskim odnosima profesora i studenata. Međusobno su prijatelji na Facebooku, jedni druge zovu imenom te se profesori više smatraju trenerima nego učiteljima. Ovakav pristup studente rasterećuje straha od autoriteta zbog čega su otvoreniji, kreativniji i spremniji na suradnju, što za posljedicu ima bolje učenje.

Sličnu atmosferu smo doživjeli i na drugom Fontysovom kampusu sljedeći dan, u Tilburgu. Ondje su nam bila predstavljena dva programa za koje nikad prije nismo čuli, ali za koje smo postali sigurni da su bitni za društvo čim su nam pojasnili o čemu se radi. Riječ je o studijima International Lifestyle Studies i Digital Business Concepts. O samim studijskim programima ćemo uskoro pisati više.

Na Fontysu u Tilburgu se na nekim programima predaje, između ostalog, i neuromarketing, a neke spoznaje ove discipline i sami koriste u svojim prostorima. Primjerice, istraživanja su pokazala koji mirisi su najpogodniji za održavanje koncentracije i dobrog raspoloženja, a Fontys je iskoristio ta znanja i instalirao u prostorije sveučilišta raspršivače upravo tih mirisa. Na taj način osiguravaju svojim studentima i zaposlenicima ugodnu atmosferu.

Predavanje na Sveučilištu Fontys u Tilburgu

Live stream čega?

Još jedna zanimljiva crtica oko ovog sveučilišta je samo predavanje. Profesor s kojim smo pričali nam je ispričao kako se maksimalno prilagođavaju potrebama studenata pa su im tako omogućili predavanja koja mogu gledati od doma. Kako to točno izgleda? Svako predavanje se snima i uživo emitira na mrežnim stranicama sveučilišta kojima studenti imaju pristup. Tako studenti, u slučaju da zaspu na predavanje ili jednostavno im se ne da doći, mogu cijelo predavanje gledati iz kreveta ili s kauča. Ali to nije sve! Omogućeno im je i rješavanje ispita online.

Nakon četiri dana nevjerojatnih doživljaja i novih iskustava, vratili smo se u Zagreb. Na autoricu ovog teksta, inače studenticu jednog hrvatskog sveučilišta, putovanje je ostavilo veliki dojam. Opremljenost fakulteta, izbori programa, različiti oblici nastave, odnos profesora i studenata samo su neki od segmenata u koje je bilo pomalo nemoguće vjerovati da postoje i funkcioniraju. Maturanti-putnici, budući studenti Nizozemci, kakve god nazive smo im dodjeljivali kroz ovaj tekst, pozitivno su bili šokirani, također. Na povratku mogli smo čuti kako više ne žele ići u školu, već odmah žele krenuti studirati, kako planiraju zajednički život i novi nizozemski lifestyle i slično.

Ukoliko vas zanima što sve Integral Edukacijski Programi nudi, posjetite Interliber 16. i 17. studenog jer će se tamo održavati World Education Fair. 

Kako biste dobili dašak atmosfere našeg putovanja te vidjeli kako izgleda sve gore opisano, pogledajte video u nastavku.

__________________________________________________

*Tekst je nastao u suradnji srednja.hr native tima i Integral Edukacijskih Programa

[VIDEO] Posjetili smo nekoliko nizozemskih sveučilišta: Pogledajte kako izgleda studiranje po mjeri studenata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap