Pretraga

[VIDEO] Priča Hrvoja Prpića koji je od rasvjete u HNK došao do Trilleniuma

A- A+

Udruga za darovitost ‘Dar’ nastavila je s ciklusom besplatnih predavanja za darovite učenike osnovnih i srednjih škola u sklopu projekta ‘Znanja i vještine za sve darovite’. Nakon osnivača PhotoMatha Damira Sabola predavanje je održao Hrvoje Prpić koji iza sebe ima bogato poduzetničko iskustvo od svojih ranih dvadesetih godina.

Foto: Lana Bene | Televizija Student

Hrvoje Prpić bio je konobar iz Dubrave, zaposlenik Sokol Marića, osoba koja se brinula o rasvjeti u HNK, a sa 23 godine osnovao je HGspot kojeg je kasnije prodao. Gostujući na tribini udruge za darovitost Dar objasnio je zašto se više ne planira baviti hardwareom, nego isključivo softwareom.

Gotovo dvadesetak mladih posjetitelja tribine nisu ostali ravnodušni na Prpićevo izlaganje koje je trajalo gotovo sat i pol, a cijeli video možete pogledati na kraju teksta.

Izdvojeni članak

Idejni začetnik PhotoMatha: Zbog FER-a mi i jesmo toliko uspješni

Prvi kompjuter koji je imao 1KB RAMA dobio je sa 11 godina

– Prvi kompjuter sam dobio sa 11 godina i to ZX81, a njega je teško opisati. Imao je samo 1KB RAMA, svaki program se mora otkucati da bi proradio, a nije bilo medija na kojeg bi se nešto moglo spremiti poput današnjeg SD carda. Sve kodove smo zapisivali u bilježnice, a onda bi to kasnije prepisivali u programe. Nakon toga sam dobio popularni ZX Spectrum, a mogu reći da sam krenuo dosta ozbiljnije programirati već s prvim kompjuterom, rekao je Prpić.

Mreža ljudi koji su programirali bila je vrlo malena pa je tako u razredu imao dvojicu kolega koji su imali ZX Spectruma, a bio je još jedan dečko u smjeni koji je imao nešto jači kompjuter.

Sve manje je potreban papir, a sve više znanje i dokazivanje

– Sve manje i manje je potreban papir, a sve više je potrebno znanje i dokazivanje. Koliko ćete naučiti iz strukovne škole nije toliko bitno, nego koliko ćete se istaknuti među svojim kolegama. Danas se događa da svi izlaze s fakulteta gdje imaju 5.0 i teško ih je rangirati pa zato mi poslodavci gledamo gdje ste volontirali i gdje ste radili. Potpuno je drugačiji sistem nego nekada. Ako nemate iskustva, trebate pitati tvrtke za praksu, premda na početku radili nešto što nije u opisu vašeg posla. Lakše ćete od tu napredovati, nego ako stojite sa strane, objasnio je Prpić koliko za poslodavce znači inflacija petica i znanje na papiru.

Predavanje nije nimalo dosadno pa je tako Prpić pričao zgode i nezgode kada je regrutiran u vojsku te kako je bježao iz nje dok je krenuo rat i napad na Vukovar. Pobjegao je s dvoje kolega iz Srbije preko BiH gdje im se prvo auto pokvario, ali i na usponu brda prema Srebrenici ostali su bez benzina gdje su morali prespavati. Ipak, sve je sretno završilo te su stigli sretno nazad u Zagreb.

Izdvojeni članak

[Stem bez straha] Popularni profesor Milun: Matematiku može savladati svatko, a tajna je u teoriji

Imao sam malo toga za izgubiti pa mi je zato bilo lagano

– Mislim da zato što je meni bilo toliko teško u životu bilo i toliko lagano. Jednostavno sam imao manje za izgubiti jer kada netko ima puno toga za izgubiti onda se teže toga odriče. Mislim da današnja djeca imaju dosta toga za izgubiti u odnosu na mene koji sam živio sam u stanu nakon rastave roditelja. Plaća mi je bila kao današnjih 150 eura i to je bilo toliko malo da mi je dnevno za obroke ostajalo pet kuna. Morao sam s takvim prihodima naći dodatni posao sa strane jer alternativne nije bilo.

HGspot je krenuo u podnožju zgrade gdje su kolega i on dobili suglasnost stanara da mogu tamo otvoriti ured, a uskoro kada su kamioni počeli dolaziti nisu bili nimalo zadovoljni s tim rješenjem. Tajna uspjeha bila je uzimanje najjeftinijih komponenata na tržištu i slaganje vlastitog kompjutera. Kolega je morao raditi ujutro, a on popodne jer je netko uvijek morao dežurati pokraj telefona da slučajno ne propuste narudžbu.

Tvrtku treba prodati u pravom trenutku

Tvrdi da cilj tvrtke treba biti prodaja u pravom trenutku, a svakome tko želi uspjeti mora biti svjestan da će prvih nekoliko godina rada biti posve posvećen poslu, nakon čega će pritisak slabiti. Misli da su trenuci otvaranja šampanjca rijetki jer taman kada riješite jedan izazov, pojavi se sljedeći. Ipak, kaže da bez stvaranja novih ideja ne bi mogao premda može ugodno živjeti s onime što je zaradio.

Kroz predavanje objasnio je i pokazao kako izgleda Trillenium, tvrku koju je pokrenuo sa sjedištem u Londonu i preko Seedrsa privukao 200.000 funti investicije za gotovo osam posto udjela u tvrtki, a više pogledajte u videu.

Copy link
Powered by Social Snap