Pretraga

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

A- A+

Odvajanje otpada tema je koja često potiče rasprave. Odvaja li se tetrapak u papir ili plastiku? Što je s kuhinjskim ručnicima ili, primjerice, običnim računima iz trgovine? Odlučili smo ispitati poznavanje građana Zagreba o ovoj temi i pripremili im kviz o odvajanju otpada.

Provjerili smo znanje građana o pravilnom odvajanju otpada! | foto: srednja.hr

Europska unija proizvodi više od 2,5 milijardi tona otpada godišnje, prema podacima koje je objavio Europski parlament. No, nastavimo li dosadašnjim tempom, do 2050. godine ćemo godišnje proizvoditi čak 70 % više otpada nego danas.

Iako kućanstva svake godine proizvedu tek desetinu ukupnog otpada, komunalni otpad i dalje je velik problem za okoliš. U Hrvatskoj se, primjerice, reciklira ili kompostira tek 24 % komunalnog otpada. Gotovo sav ostatak otpada završi pod zemljom, gdje u slučaju nekih materijala, a poglavito plastike, ostaju nerazgrađeni stotinama godina.

Kako bismo ovo promijenili, Europska unija je donijela akcijski plan. Svaka država članica se obvezala reciklirati najmanje 60 % komunalnog otpada do 2030. godine, a količina preostalog komunalnog otpada planira se prepoloviti u tom istom roku. Više o tome kako Europska unija planira postići kružno gospodarstvo pročitajte ovdje, a na web stranici Europskog parlamenta možete dobiti i informacije o pravilnom razvrstavanju otpada.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Studenti pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

Račun iz trgovine se ne baca u papir?

Važan način na koji svatko od nas može pozitivno utjecati na okoliš jest razdvajanjem otpada. Ova praksa nije nešto novo, ali unatoč tome često se možemo naći u dilemi. Odvaja li se tetrapak u plavi ili žuti spremnik? Što je s kuhinjskim ručnicima ili, primjerice, običnim računima iz trgovine?

Najtočnije odgovore ćete uvijek dobiti na web stranici mjesta u kojem stanujete budući da se prakse prikupljanja otpada ponešto razlikuje od mjesta do mjesta. Mi smo proučili stranicu zagrebačke Čistoće i kreirali kratki kviz kojim smo ispitali znanje Zagrepčana o ovoj temi.

Izdvojeni članak

Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Studente iznenadio točan odgovor

Na pitanje o tome u koji se spremnik odvaja pluteni čep ili običan račun iz trgovine većina naših sugovornika odgovorila je krivo. Mnogi nisu bili sigurni niti kamo bi bacili tetrapak, a nitko nije znao kamo razvrstati bocu od spreja pod tlakom. Biste li imali više točnih odgovora od naših sugovornika, provjerite u videu ispod.

@srednja_hr Odvajate li vi otpad pravilno? 🧐 Provjerili smo kako to rade građani Zagreba, a usput smo se podsjetili i svega što se čini po pitanju recikliranja i zaštite okoliša. Cijeli članak o tome možete pronaći na linku u opisu profila! #srednjahr #odvajanjeotpada #recikliranje #otpad #okoliš #zagreb #hrvatska #europskiparlament ♬ original sound srednja_hr

Razmišljate li još uvijek u kunama ili ste sve što plaćate već počeli izražavati u eurima? Dan kada će euro postati naša službena valuta sve je bliže. Odlučili smo, stoga, provjeriti koliko su građani spremni za ovu veliku promjenu i ispitali njihovu vještinu preračunavanja iz jedne valute u drugu. Provjerite kako su se snašli u članku ispod:

Izdvojeni članak

[VIDEO] Provjerili smo koliko su studenti spremni za prelazak na euro


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr/mirovina.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Share via
Copy link
Powered by Social Snap