Pretraga

Video: Strah je najvažniji za preživljavanje opasnih situacija

A- A+

Reakcije u našem tijelu koje potiče osjećaj straha ključne su za preživljavanje u opasnim situacijama. Pročitajte kako naš mozak proizvodi dodatnu energiju koja poboljšava naše fizičke funkcije i omogućava nam da se izvučemo iz naizgled bezizlaznih situacija.

www.reallifeglobal.com

Osjećaj straha postoji kako bi nas upozorio na moguću opasnost, ali je izuzetno važan i u trenucima borbe za život pa poticanjem raznih tjelesnih reakcija stvara dodatnu snagu i energiju koja nam koristi da budemo jači ili trčimo brže i duže od profesionalnih sprintera. Pročitajte kako se odvija i koji su ključni dijelovi mozga koji pokreću proces ključan za naše preživljavanje opasnih situacija.

Izdvojeni članak

Video: Djevojka skokom u bazen pokazala da nas strah i neodlučnost mogu skupo koštati

Tijelo je izuzetno osjetljivo na mogućnosti prijetnje

Nakon što mozak zaprimi signal koji ga upućuje na opasnost on aktivira neurone u živčanom sustavu od kojih je najvažniji glutamat zbog kojeg se uzbudimo. Nakon toga se aktivira središnji dio mozga te se zbog toga u samom startu ili zaledimo ili poskočimo, a s obzirom na to da se taj dio mozga prvi razvija u razvoju našeg živčanog sustava ove instinktivne reakcije je vrlo teško kontrolirati ili pak suzbiti.

Zaprimljene informacije koje izazivaju strah nakon toga se povezuju s malom moždanom strukturom hipotalamus koja je zadužena za nadziranje tjelesne temperature, srčanog bila i krvnog tlaka koji utječu na naše emocije i motivaciju.

Izdvojeni članak

Nacionalne himne koje tjeraju strah u kosti

Hormoni kortizol i adrenalin povećavaju količinu energije

Signal hipotalamusa putuje do nadbubrežnih žlijezda koje ispuštaju kortizol (hormon za stvaranje stresa) i adrenalin. Jedan i drugi hormon olakšavaju nam preživljavanje opasnih situacija her stvaraju dodatno količinu energije ubrzavanjem otkucaja srca, disanja i povećanjem krvnog tlaka.

Naše tijelo započinje i sa snažnijim otpuštanjem glukoze te zbog toga u trenucima straha dobivamo dodatnu energiju koja nam omogućuje da trčimo brže i postajemo snažniji. Vrlo važna funkcija straha koju ističe znanstvenica iz filma objavljenog na stranici brainfacts.org.