[Video] Studij demografije i iseljeništva inauguriran uz pjesmu Opće opasnosti: ‘Treba nam novi koncept države’

Na Hrvatskim studijima od danas se izvodi studij demografije i hrvatskog iseljeništva. Na svečanoj inauguraciji novog studija održano je i uvodno predavanje, koje je docent Stjepan Šterc započeo pjesmom Tri rijeke Opće opasnosti. Studentima je poručio kako su budućnost Hrvatske te ustvrdio kako su se pojedinci protivili uvođenju studija ponajviše jer im smeta kolegij Novi koncept države.

foto: Denis Gaščić/Srednja.hr

Uz intoniranje himne započela je nova nastavna godina na Hrvatskim studijima. Dvorana Zagreb na borongajskom Kampusu gotovo je bila premala za sve koji su došli na inauguraciju studija demografije i hrvatskog iseljeništva.

Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević pohvalio se kako interes za Hrvatske studije raste iz godine u godinu.

– Nadam se da ćemo još ove godine postati fakultet – obznanio je sretnu vijest i pozdravio svoje pomoćnike, buduće prodekane, među kojima je i novi pomoćnik za znanost te aktualni prorektor Ante Čović.

foto: Denis Gaščić/Srednja.hr

Ustvrdio je i kako se, kako je rekao, “pomalo neočekivano, Hrvatski studiji razvijaju u pozitivnom svijetlu”.

Iz daljine vraćam se…

A onda je uslijedila pjesma.

Da! Vraćam se, zovu me nazad rijeke tri, // Što teku ovdje u meni // Zovu me šume zelene, iz daljine vraćam se… Orila je tako pjesma Tri rijeke Opće opasnosti dok se doc. Stjepan Šterc, voditelj novog studija, uspinjao na pozornicu.

– Htio sam pokazati da smo mi potpuno drugačiji, da prihvaćamo nove izazove i da nećemo biti dosadni i naporni. Htio sam da se prvi dan odmah ne prepadnete – rekao je brucošima.

foto: Denis Gaščić/Srednja.hr

Studentima demografije i iseljeništva poručio je i da su upravo oni budućnost Hrvatske.

– Vi ste nastavak onih naših civilizacijskih dostignuća – kazao im je.

Najavio je i kako će mnoga druga predavanja započinjati pjesmom pa pročitao i jednu svoju.

Pjesma doc. Stjepana Šterca | foto: Denis Gaščić/Srednja.hr

Parafrazirao je i Olivera.

– Zaboravite Copacabanu, Akpulko i Madrid, kad imate svoju kalu – rekao je Šterc i izazvao pljesak okupljenih.

foto: Denis Gaščić/Srednja.hr

Preporuke za političare

Studij iseljeništva Hrvatskih studija na tankom ledu: Ministrica još nije dala dozvolu za upis

Studijem će, bio je izravan, javno djelovati i upozoravati sve one koji će morati donositi odluke za budućnost Hrvatske.

– Kako je moguće da se političke odluke donose bez znanstvenog utemeljenja? – zapitao se pa konstatirao da su baš zato “prihvatili izazov i osnovali novi studij”.

Potom je govorio o lošim demografskim pokazateljima, a na kraju se vratio na političku pozadinu.

Kao najveću vrijedost prepoznao je djecu, a ministru financija je poručio da iseljenicima omogući da, ako u Hrvatskoj otvore tvrtku, deset godina ne moraju plaćati porez na dohodak.

– Potreban nam je novi koncept države. To je najviše smetalo onima koji su se protivili studiju. Nisu nima smetale Hrvatske katoličke misije već kolegij Novi koncept države – zaključio je Šterc.

Odgovori