Pretraga

Video: Svaka treća djevojka u Hrvatskoj žrtva nasilja

A- A+

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas, Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s udrugom mladih UM S.A.V.E. održao je projekciju videospota ‘Oči širom otvorene’. Spot je nastao kao rezultat radionica s temom nasilja, koje su provedene u spomenutom istarskom gradu. Pogledajte ovaj poučni video!

Screenshot: YouTube

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s udrugom mladih UM S.A.V.E. održao je projekciju videospota ‘Oči širom otvorene’, kako se naziva i čitav projekt spomenutih udruga. Kako u priopćenju navode iz Centra, žele osvijestiti mlade, ali i društvo općenito o nasilju mladenačkim vezama.

‘Nisi ti kriva’ i ne ‘to nije ljubav’

U spotu se uz odluku djevojke da ode od osobe koja ju zlostavlja izmjenjuju poruke, koje simboliziraju korake prema izlasku iz nasilja poput nisi ti kriva, s vremenom postaje sve gore, potraži pomoć, prijavi nasilje.

Videospot je danas prvi put prikazan učenicima srednjih škola na promociji u porečkom kinu, a uz to je i održan kviz o činjenicama i mitovima koji se vežu uz nasilje.

– Važno je raditi s mladima na prepoznavanju rodno uvjetovanog nasilja jer u adolescentskoj dobi najčešće ulaze u prve veze te je važno da znaju prepoznati određene vrste ponašanja kao nasilje, naglašavaju u priopćenju iz Centra za građanske inicijative.

Izdvojeni članak

Nasilje nad ženama i dalje gorući problem diljem svijeta

Godišnje 30 žena ubiju njihovi partneri

Kako dodaju iz spomenute udruge prema statistikama u Hrvatskoj je dvije trećine mladih doživjelo nasilje u vezi. Svaka treća djevojka preživjela je neki oblik nasilja, a godišnje 30 žena ubiju njihovi partneri.

Jedna od poruka koji čitav projekt ‘Oči širom otvorene’ pa tako i videospot želi poslati je da nasilje nije privatna stvar, nego da svi imaju moralnu obvezu prijaviti ga, ako ga uoče.

Stoga širom otvorite oči u svojoj okolini, a sada pogledajte poučni videospot ‘Oči širom otvorene’.

Copy link
Powered by Social Snap