Pretraga

[VIDEO] Tisuće učenika i studenata izašlo na ulice susjedne države

Oko 50 tisuća učenika i studenata u više talijanskih gradova sudjelovalo je u četvrtak u prosvjedima protiv reforme školstva. Najveći je bio u Milanu, gdje je došlo i do sukoba između prosvjednika i policije. Protivnici reforme su na organe reda bacali jaja, boce i druge predmete, a policija je odgovorila suzavcem, javljaju talijanski mediji.

Screenshot: YouTube

Učenici i studenti iz cijele Italije izašli su u četvrtak na ulice i trgove kako bi prosvjedovali protiv uredbe o reformi školstva, koju je vlada namjeravala donijeti isti dan.
Najveći prosvjed bio je u Milanu, gdje je došlo do sukoba prosvjednika s policijom. Protivnici reforme su na policiju bacali boce s crvenom bojom, jaja i druge predmete, dok je policija na njih bacila suzavac.

Diljem Italije bilo je 40 prosvjeda na koje su pozvale lijeve studentske udruge. One predbacuju vladi uskraćivanje sredstava javnim školama u korist privatnih. Prosvjednici su zahtijevali novi školski sustav i kraj politike štednje u obrazovanju.

-Mi smo naraštaj bez budućnosti, uzvikivali su mladi sudionici protesta, aludirajući na visoku nezaposlenost među mladima, koja se u prošloj godini popela na više od 40 posto.

Studenti su prosvjedovali na dan kada je talijanska vlada trebala donijeti i uredbu kojom bi poboljšala položaj školskog osoblja. Naime, novom uredbom desetci privremeno zaposlenih učitelja trebali bi dobiti stalni posao, kao i gotovo 19 tisuća pripadnika administrativnog osoblja.

[VIDEO] Tisuće učenika i studenata izašlo na ulice susjedne države
Share via
Copy link
Powered by Social Snap