Pretraga

[VIDEO] U vrtićima i osnovnim školama studenti PMF-a uveseljavaju djecu Znanstvenim čarolijama

Petnaestak studenata Prirodoslovno-matematičkog fakulteta okupljeni su u volonterskom projektu Znanstvene čarolije, koji kroz radionice s različitih područja kemije, fizike, biologije i ekologije uključuju najmlađe uzraste u pokuse i upoznaju ih sa znanošću. Djeci praktično i pojednostavljeno prezentiraju apstraktne pojmove, prirodne zakone i pojave koje su teško razumljive i starijim dobnim skupinama.

Facebook

Studenti zagrebačkog PMF-a u volonterskom projektu Znanstvene čarolije već pet godina organiziraju radionice za najmlađe uzraste kako bi im približili znanost. Petnaestak studenata djeci kroz pokuse približava osnovne pojave iz kemije, biologije, fizike i ekologije, a njihova je inicijativa nagrađena i Posebnom Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2010./2011.

Studenti PMF-a izradili aplikaciju koja otkriva koga mediji vole, a koga ne

‘Djecu se zanemaruje u popularizaciji znanosti’

Projekt Znanstvene čarolije započeo je u veljači 2010. godine, zahvaljujući entuzijazmu nekolicine studenata Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Tada su djeca najmlađeg uzrasta bila zanemarivana u popularizaciji znanosti, što su studenti smatrali pogrešnim, pa su zbog toga osmislili radionice za djecu vrtićkog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

Radionicama djeci praktično i pojednostavljeno prezentiraju apstraktne pojmove, prirodne zakone i pojave koji su teško razumljivi i starijim dobnim skupinama. Studenti održavaju različite poučne radionice s područja kemije, fizike, biologije i ekologije, a izvode ih u školama i vrtićima. Tijekom svake radionice rade se tri pokusa koja su povezana s temom radionice. Sadržaj radionica prilagođava se raznim uzrastima, a s odgajateljima i učiteljima studenti dogovaraju teme radionica, koje su uglavnom povezane s gradivom koje u to vrijeme djeca uče.

– Rad s djecom i njihova iskrenost i neiskvarenost su ono što ovaj projekt čine posebnim. Poslije svake radionice ponesemo barem jednu anegdotu koju poslije prepričavamo. Kada je Higgsov bozon bio aktualan, imali smo prave male istraživače koji su ga otkrili u vlastitim laboratorijima prije znanstvenika u CERN-u. Naučili smo i da je Hrvatska kontinent te da ulje i voda daju gemišt. Iskustvo koje bih izdvojila je posjet SOS Dječjem selu Lekenik gdje smo mi vjerojatno više naučili od tamošnje djece i njihovih iskustava i životnih priča nego oni od nas, komentira Dajana Barišić, studentica druge godine diplomskog studija na Kemijskom odsjeku. Dajana je dio Znanstvenih čarolija od samih početaka, a od 2013. godine voditeljica je projekta.

Facebook

Znanstvene čarolije očarale djecu diljem Hrvatske

Od svog nastanka 2010. godine, Znanstvene su čarolije brzo dobivale nove članove i posjetile vrtiće i škole diljem Hrvatske. Uz posjete vrtićima i osnovnim školama Znanstvene čarolije sudjeluju i na brojnim manifestacijama vezanim za popularizaciju znanosti, a veliki naglasak je stavljen na volonterski karakter cijelog projekta, koji je u akademskoj godini 2010./2011. dobitnik i Posebne Rektorove nagrade.

– U projektu trenutno sudjeluje petnaestak studenata PMF-a, pretežito s Kemijskog odsjeka, ali imamo članova i s Biološkog te Fizičkog odsjeka. U rad Znanstvenih čarolija se mogu uključiti svi studenti PMF-a ili srodnih fakulteta koji imaju želju za popularizacijom znanosti, dobru volju i malo slobodnog vremena, kaže Dajana i naglašava da su Znanstvene čarolije projekt koji je pokrenut od strane studenata i koji u potpunosti vode studenti.

Hrvatsko kemijsko društvo kao i profesori s fakulteta projektu su uvijek davali potporu, a studenti su im zahvalni na tome. Projekt traje već pet godina i radionice Znanstvenih čarolija postale su prepoznatljive, pa im se vrtići i osnovne škole javljaju u želji za suradnjom, a znanstveni se čarobnjaci trude da ih sve posjete. Interes je jako velik, a većina škola i vrtića koje posjete pokazuje želju za nastavkom suradnje nakon uspješno održanih radionica.

Facebook

Čarolija se nastavlja i u srednjim školama

Znanstvene čarolije su nastale primarno s ciljem popularizacije znanosti među djecom najmlađeg uzrasta, ali su tijekom godina pristizali pozivi sve većeg broja srednjih škola u želji za suradnjom, pa su studenti uočili da i na tom području postoji potreba za dodatnim angažmanom i odlučili su proširiti projekt.

– To je ideja čija je realizacija pokrenuta prošle godine te danas unutar Znanstvenih čarolija djeluje Popularizacijski odred Entropija. PO Entropija ja osnovan s ciljem da se djeci viših razreda osnovnih škola, srednjoškolcima, studentima, ali i svima zainteresiranima putem vrlo atraktivnih eksperimenata pokažu sve čari kemije, kaže Dajana.

Kroz projekt žele naučiti studente o sigurnom radu s kemikalijama i svim rizicima koji su povezani uz to, a poseban naglasak je stavljen na kemiju energetičnih materijala i razne oblike luminiscencije, a to su uglavnom svi oni eksperimenti koje je većina do sada imala priliku vidjeti samo putem interneta, ali ne i uživo. Priprema svih demonstracijskih eksperimenata je trajala preko godinu dana, a uspješnu premijeru doživjeli su na Simpoziju studenata kemičara, pod organizacijom Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva, koji se održao u listopadu.

Aktivni studenti pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u radu Znanstvenih čarolija, a kontaktirati ih možete putem Facebooka ili e-maila znanstvene.carolije@hkd.hr. U videu u nastavku pogledajte kako vas znanost može očarati.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Naše članice Sanja Novak i Dajana Barišić su sudjelovale u emisiji Zajutrak televizije 24sata.Ukratko su pokazale najzanimljivije pokuse Znanstvenih čarolija.Uživajte 🙂

Posted by Znanstvene čarolije on Wednesday, February 5, 2014

[VIDEO] U vrtićima i osnovnim školama studenti PMF-a uveseljavaju djecu Znanstvenim čarolijama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap