[VIDEO] Na zid školskog WC-a zalijepili upute za pranje ruku, a dozator sapuna im – prazan

Zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je preporuke za škole, a jedna od glavnih je obavezno pranje ruku sapunom i vodom te korištenje dezinfekcijskog sredstva. Uz to objavljen je na stranicama HZJZ-a i slikovni prikaz ispravnog pranja ruku. Brojne škole to su olako shvatile, pa je nedostatak sapuna i WC-papira u školskim zahodima bio vidljiv i nakon objave ovih preporuka. Specifična situacija dogodila se i u jednoj pazinskoj školi. Učenica nam je poslala video iz kojeg je vidljivo kako su pored umivaonika zalijepljene upute za ispravno pranje ruku, ali kako u dozatoru pored umivaonika uopće nema sapuna.

Screenshot iz videa čitateljice Gimnazije i strukovne škole J. Dobrile Pazin

Drugi korak u naputku za pranje ruku kojeg je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo glasi ‘nanesite tekući sapun za pranje ruku’.

Naputak za pranje ruku pored umivaonika, a sapuna nema

Apokaliptično stanje u WC-ima: Učenici pokušali donirati toaletni papir školi pa tvrde da su skoro dobili ukore

Čitav naputak s popratnim sličicama zalijepljen je na zidove toaleta, odmah pred umivaonika, u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu. No, prema riječima učenika, samo za ukras. Jer istovremeno u dozerima za sapune tekućeg sapuna – nema, vidljivo je to u videu kojeg nam je poslala jedna učenica te škole. Tvrdi i kako sapuna konstantno nema, a ne samo na trenutke.

– Otkad je počelo s koronom škola nije baš poduzela sve mjere kao što je potrebno. Općenito nikad nemamo papira niti sapuna. Pored umivaonika samo stoji aparat za sušenje ruku koji je pun bakterija, a na mjestu gdje treba biti papira nikad ga nema. Kada peremo ruke moramo otići u prostoriju gdje se nalaze čučavci i pored toga papir, ali ni tamo nemamo uvijek papira. Kada je Ministarstvo zdravstva objavilo mjere opreza, škola je zalijepila samo kako se paziti i čuvati od virusa. Nakon par dana u školu su stavili dezinfekcijska sredstva i sapun, ali škola ima tri kata, a sapun smo dobili samo na prvom katu. Papir nismo uopće dobili, osim pored čučavaca, ali nažalost i tamo se zna dogoditi da nema papira i dalje, bez obzira na virus. Mislim da se škola ponaša veoma neodgovorno bez obzira na to što se virus u Istri pojavio tek prekjučer, mislim da se trebalo drukčije postupiti i pripaziti na higijenu. Ne razumijem kako da operem ruke pravilno uz upute, ako ni sapuna ni papira nema, kaže nam jedna učenica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu i uz to prilaže video.

Ravnateljica: Vodimo pojačanu brigu o uvjetima oko higijene ruku

Ravnateljica škole, Suzana Poropat-Božac, pak, tvrdi da škola pojačano vodi brigu o higijenskim uvjetima u pisanom odgovoru na naš upit ističe kako se trude redovito puniti dozatore.

Nakon našeg teksta u školama 'osvanuo' sapun i WC papir: 'Ljuti smo jer znamo da je ovako moglo oduvijek'

– Otkad se pojavila priča o koronavirusu vodimo pojačanu brigu o uvjetima u školi što se tiče održavanja higijene ruku. Zamijećena je veća potrošnja sapuna u školskim wc-ima u ovo vrijeme i trudimo se redovito nadopunjavati dozatore. Iz istog razloga postavili smo po školi više aparate za dezinfekciju ruku: u ulaznom holu i u hodnicima pored svakog učeničkog wc-a na svim katovima što učenici i koriste! Isto tako sve je popraćeno lecima i uputama o održavanju higijene ruku po cijeloj školi, kaže ravnateljica.

U Istri se traži zatvaranje škola

Inače, jučer je Krizni stožer Istarske županije s ciljem prevencije širenja zaraze zatražio da se u Istri zatvore sve škole, vrtići i fakulteti. Od premijera Plenkovića pismom je to danas zatražio i gradonačelnik Labina, Valter Glavičić. Pitali smo ovom prilikom ravnateljicu što misli o toj mjeri.

– Što se tiče neodržavanja nastave prema prijedlogu Kriznog stožera IŽ mislim da smo kao regija trenutno najrizičnija u RH zbog svakodnevnih, najčešće poslovnih, kontakata naših ljudi s Italijom pa bi o ovom prijedlogu trebalo razmisliti, kaže ravnateljica Poropat-Božac.

U Hrvatskoj je koronavirusom trenutno zaraženo 16 osoba, a ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako se testira provedba online nastave, ali takve odluke u Hrvatskoj još uvijek nema.

Je li u vašoj školi zbog koronavirusa otkazan odlazak na izlet ili Erasmus?

Odgovori